Sunnuntai

Mitä valtakuntamme rajoilla todella tapahtuu?

Keskustelupalstoilla rajojamme uhkaavat ja ylittävät monet porukat. Onko Suomi alati uhattuna? Se on helppo tarkistaa, sillä Rajavartiolaitos tiedottaa nykyisin pienistäkin tapahtumista.

Jos on seurannut yhteiskunnallista keskustelua neljän viime vuoden ajan – vuodesta 2015, jolloin Suomeen saapui noin 32 000 turvapaikanhakijaa – on saattanut syntyä kuva, että valtakunnan rajoilla olisi krooninen ja armoton säpinä.

Keskustelupalstojen syövereissä rajojamme uhkaavat ja ylittävät monet porukat. Puhutaan turvapaikanhakijoiden loputtomista virroista, itänaapurin rikollisista, islamistisista terroristeista, Venäjän ilmavoimien ilmatilaloukkauksista ja ihmiskaupan junailijoista.

On kuin Suomi ja suomalainen yhteiskunta olisivat joka minuutti uhattuina.

Mutta tapahtuuko valtakuntamme rajoilla todella jotakin poikkeuksellista? Loukataanko aluettamme?

Luikahdetaanko tänne ilman lupia ja oikeuksia?

On syytä katsoa, mitä tänä kesänä on toistaiseksi – siis kesä–heinäkuussa – tapahtunut Suomen rajoilla.

Se ei ole vaikeaa, sillä Rajavartiolaitos on jo jonkin aikaa tiedottanut verkossa kaikesta pienestäkin, jota rajoillamme tapahtuu. Rajavyöhykkeille harhautuvista marjastajista ja matkustuskiellossa olevista, EU:n ulkopuolelta saapuvista matkaajista.

Hiljaista on ollut. Kovin hiljaista. Melkein kuin Suomea ei huomattaisi.

Heinäkuun lopulla, 24. päivänä, kaksi venäläismiestä käveli luvatta Venäjän puolelta Suomeen. He ylittivät rajan Kiteen Valkeavaarassa ja tultuaan kiinniotetuiksi hakivat turvapaikkaa Suomesta.

Viikkoa aiemmin, 17. heinäkuuta, jokin Venäjän valtion kone sentään luiskahti Porvoon edustalla kahdeksi minuutiksi Suomen ilmatilaan. Niiden noin 120 sekunnin aikana kone – jonka tyyppiä Rajavartiolaitos ei ole julkistanut – ehti huitaista Suomen ilmatilassa noin 25 kilometrin matkan. Se pysyi kuitenkin Suomen ilmatilan rajan tuntumassa, enimmillään noin kilometrin syvyydessä Suomen ilmatilassa.

Toki rajalla törttöillään myös toiseen suuntaan. Samana päivänä, joitakin tunteja myöhemmin, kaksi suomalaista siviiliä moottoriveneili Venäjän puolelle Santion saaren eteläpuolelta käymättä rajatarkastuspisteellä. Santio sijaitsee aivan Suomen kaakkoiskulmassa, Virolahden edustalla.

Heinäkuun 11. päivänä suomalaismies asteli maastossa Imatran Räikkölässä luvatta Suomesta Venäjälle.

Edellispäivänä Nuijamaalla moldovalainen oli saapunut Venäjältä Suomeen, vaikka hänellä oli Saksan määräämä Schengen-aluetta koskeva maahantulokielto. Toinen moldovolainen otettiin kiinni Vaalimaalla, ja myös hänellä oli maahantulokielto.

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä rajavartiosto nappasi Kiteen Pyhäjärvellä pienessä maistissa olleen venäläisnaisen, joka oli saapunut Suomen puolelle kumiveneellä.

No, onhan meillä Helsinki-Vantaan lentoasema, jonka kautta kulkee vuosittain 20 miljoonaa matkustajaa. Sehän on se vilkkain rajamme. Siellä, jos missä, luulisi riittävän säpinää.

Vaan aivan mahdottomalta ei tunnu meno sielläkään. Viikolla 28 eli 8.–14. heinäkuuta Rajavartiolaitos avasi Helsinki-Vantaalla esitutkinnan yhteensä vain kahdeksasta tapauksesta. Niihin kuuluivat väärennös, kätkemisrikos, rekisterimerkintärikos ja laittoman maahantulon järjestäminen.

Eipä rajoilla näy enää kovin paljon edes turvapaikanhakijoita. Heitä saapui vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 2 261. Se on keskimäärin 377 ihmistä kuukaudessa. Näistäkin ihmisistä iso osa tullaan todennäköisesti käännyttämään Suomesta.

Onko tämänhetkinen turvapaikan­hakijoiden määrä sitten suuri vai pieni?

Se lienee näkökulmakysymys.

Hiljaista oli kesäkuussakin. Kaikilla valtakuntamme rajoilla. Toki liikennettä oli paljon – sillä kesällä on –, mutta epämääräisistä kulkijoista ja luvattomista saapujista on vähän tiedotuksia.

Puolivälissä kuuta kaksi saksalaista, mies ja nainen, syyllistyivät lievään valtionrajarikokseen Rautjärvellä. He olivat liikkuneet rajavyöhykkeellä ilman lupaa. Samana päivänä, 16. kesäkuuta, georgialaisen miehen matkanteko pysäytettiin Imatran rajanylityspaikalla, koska hänellä oli maahan­tulokielto Schengen-alueelle. Edellispäivänä oli ollut vastaava tapaus Nuijamaalla, mutta saapuja oli moldovalainen.

Italialaismies sai sakot lievästä valtionrajarikoksesta, kun hän 10. kesäkuuta haahuili rajavyöhykkeellä Kuhmon Erilammella ilman lupia.

Maltillista oli meno myös aivan kesäkuun alussa. Rajavartijat löysivät kuun kolmantena päivänä Pohjois-Karjalan Ruhovaarassa metsästä Viron kansalaisen, jolla ei ollut rajavyöhykelupaa eikä henkilötodistusta. Tyyppi selvisi sakoilla ja käännyttämisellä kotimaahansa.

Aivan erityisen hiljaista tuntuu olleen Lapin rajavartiostossa. No, jotain sentään. Kesäkuun 3. päivänä kahden henkilön epäillään ylittäneen valtakunnan rajan Suomesta Venäjälle Inarin Virtaniemessä.

Rajavartiosto tiedotti, että tapaukseen saattaa liittyä matkailuauto, Fiat Ducato, jonka ”korin värityksenä on harmaa alareuna ja valkoinen yläreuna”. Auton erityistuntomerkiksi rajavartiosto mainitsi vielä ”koko perän levyisen roiskeläpän, jossa on saha­laita”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  9. 9

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  10. 10

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää