Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Miksi valvominen janottaa, vaikka ei olisi nauttinut alkoholia?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa sähköpostitse: hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystäväni! Edellisenä sunnuntaina oli puhetta pankkikortin kääntöpuolella olevasta turvanumerosta.

Eva Taivassalo Malminkartanosta kirjoittaa vinkin nettiasioimisen turvaamiseksi: ”Ainakin Danske Bankissa voi korttien turvallisuus­ominaisuuksissa ruksata kohdan ’käyttö ei ole sallittu internetissä’. Pelkän kortin tiedoilla ei ulkopuolinen pääse tietenkään pankin sivuille tätä tietoa muuttamaan.”

Jos on edellisenä iltana juhlinut ja nauttinut alkoholia, seuraavana aamuna saattaa väsyttää ja janottaa. Jos yöunet jäävät vähiin tai lyhyiksi pätkiksi, janottaa koko aamupäivän, vaikka alkoholia ei olisi nauttinut edellisenä iltana. Mistä tämä johtuu?

– Joskus janoinen Kuopiosta

Olen aiemmin ajatellut unettoman yön jälkeisen janon – ja myös nälän – jonkinlaisena kehon ja mielen hätäreaktiona. Sitä ikään kuin tankkaa ravintoa ja nestettä huteran minänsä turvaksi. Unettomuus kun tekee ihmisestä hyvin hauraan.

Mutta olen ollut väärässä, sillä kävi ilmi, että selitys on paljon fysiologisempi. Viime helmikuussa julkaistu laaja kiinalais-amerikkalainen tutkimus havaitsi, että liian vähän nukkuvat ihmiset kärsivät neste­hukasta selvästi enemmän kuin tarpeeksi (eli noin kahdeksan tuntia) nukkuvat.

Tutkijat arvelevat syyksi sitä, että unettomalla vasopressiini-nimisen hormonin erittyminen häiriintyy. Vasopressiini säätelee kehon neste­tasapainoa, ja sitä erittyy erityisesti tietyssä univaiheessa.

Tutkijat suosittelivatkin nauttimaan runsaasti vettä huonosti nukutun yön jälkeen. Sillä voi ehkäistä nestehukan ikäviä oireita, kuten päänsärkyä, heikotusta ja väsymystä.

Kesän juhliin tullessani mietin aina, että pitäisikö muita vieraita kätellä. Onko tähän olemassa jotain sääntöä?

– Vieras juhlissa

Lähtökohtaisesti Suomessa on niin, että kättelemällä ei ainakaan voi mennä harhaan.

Tunnistamme kuitenkin kaikki tilanteen, jossa vieraita on niin paljon, että kaikkien läpikättely tuottaa melkoisen kollektiivisen operaation. Tilanne kumuloituu: muut ovat aloittaneet nyökkäilemällä, mutta yksi aloittaa kättelyn ja aaltomaisesti muut seuraavat. Lopulta ihmisjoukko, joka tähän asti on tervehtinyt hymyillen tai nyökäten, kättelee toisiaan vimmatusti. Ja jos joku ei kätellyt vierustoveria ennen kuin kättely alkoi, tuntuu nyt, että on ollut epäkohtelias. Kaikki ovat tietoisia siitä, onko kätelty vai ei. Tällaiset asiat valvottavat minuakin öisin.

Lähtisin tästä: jos seurue ei ole kovin suuri, sanotaan vaikkapa yli kymmenen henkeä, kättele kaikkia. Jos tervehdyskierros vaikuttaa työläältä operaatiolta, nyökkää ja hymyile kaikille mutta kättele vain ne, joiden kanssa päädyt kunakin hetkenä kasvotusten keskustelemaan. Yksi ratkaisu on myös se, että tervehdit kaikkia ystävällisesti hymyillen ja nyökkäämällä.

Muistettakoon, että kaikki ihmiset eivät halua kätellä laisinkaan. Se voi tuntua heistä epämiellyttävältä. Syynä voivat olla oman kulttuurin tavat, uskonto, bakteerikammo tai muut seikat. Jos toinen ei vaikuta halukkaalta koskemaan, voit myös tervehtiä ystävällisesti hymyillen, nyökkäämällä tai hieman kumartumalla. Tervehtimisessä tärkeintä on aina ihmisen huomioiminen ja kohtaaminen.

Asun ihanassa uudessa asunnossa, ja minulla on tuottelias omenapuu. Tämä neljä vuotta vanha kasvi on tuottamassa melkoista satoa tänä vuonna. Ainut huoli on, että 20 metrin päässä menee kohtuullisen vilkas autotie, jonka vuoksi en viljele pihallani vihanneksia. Myrkytänkö itseni ja läheiseni, jos teen näistä omenoista sosetta huolellisen pesun ja kuorinnan jälkeen? Sydämeni murtuu, jos joudun nämä ihanat hedelmät hävittämään.

– Omenakasvattaja lähiöstä

Tien varressa omenan pintaan voi tosiaan kertyä raskasmetalleja ja muita haitallisia aineita. Mitään yhtä tyhjentävää ohjetta niiden välttelyyn ei kuitenkaan ole, vaan poimijan on syytä käyttää maalaisjärkeä poimintaympäristön suhteen.

”Omenoita kerätessä on tilanne hiljaisen metsätien varressa kovin erilainen kuin vilkkaasti liikennöidyn moottoritien varrella”, sanoo ylitarkastaja Laura Pokki Ruoka­virastosta. ”Erittäin vilkkaasti liikennöidystä tiestä poimintaan on hyvä pitää etäisyyttä 50 tai jopa 100 metriä.”

Alueen muu kasvillisuus vaikuttaa asiaan. Tiheä kasvillisuus estää haitallisten aineiden leviämistä. Myös huolellinen pesu ja kuorinta vähentävät haitallisten aineiden riskejä, Pokki kertoo.

”Lisäksi haluan korostaa monipuolisen ja vaihtelevan ruokavalion merkitystä, jolloin yksittäisen elintarvikkeen riski muodostuu pienemmäksi haitallisten aineiden osalta.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää