Vihreä kersantti

Ennen eduskuntavaaleja Riikka Karppista varoiteltiin: Lapissa ei ole tarpeeksi luonnonsuojelijoita äänestämään sinua. Heitä oli lopulta melkein 8 000.

Julkaistu: , Päivitetty:

Kun vihreiden vara­puheenjohtaja Riikka Karppinen oli lapsi, hänen suosikkilelunsa oli miina.

Se löytyi kelohonkaisen kotitalon pihalta, valtavan laakean kiven alta. Paikasta, jonne vanhemmat ja isoveli eivät mahtuneet mönkimään. Siellä Riikka pyöritti ”kahvimyllyä”.

Yhtenä päivänä isä hoksasi kysyä, mitä lapsi puuhasi. Riikka toi löytönsä näytille.

Isän kasvot valahtivat valkoisiksi. Hän soitti Sodankylän varuskuntaan, ja sodanaikainen miina haettiin pois. Selvisi, että siitä puuttui laukaisin, mutta se olisi silti voinut hyvin räjähtää leikeissä.

”Näitä syrjäkylän lapsen leluja”, Karppinen sanoo iloisesti.

Karppinen kasvoi pienessä Kersilön kylässä Sodankylän kunnassa. Hän oli 18-vuotiaaksi asti kylänsä nuorin ihminen. Samanikäisiä tovereita ei ollut. Paikallista koulua kävi kaikkiaan kuusi oppilasta.

Karppinen tottui keksimään tekemistä itselleen. Hän luki, urheili ja kuljeskeli metsässä. Suoritti metsästyskortin ja liittyi metsästysseuraan.

Viides luokka alkoi kirkonkylällä, 20 kilometrin päässä kotoa. Se oli Karppisesta lottovoitto. Opettajat ehtivät keskittyä oppilaisiin paremmin, kun opetettavana oli vain yksi luokka-aste kerrallaan. Ja mikä parasta, kavereita oli yhtäkkiä valtavasti.

Teini-ikäisenä Karppisesta tuli luonnonsuojelija.

Hän sai kuulla, että kansainvälinen kaivosjätti Anglo American etsi malmia hänen lähisuoltaan Viiankiaavalta. Huhuttiin, että poikkeuksellisessa luontokohteessa saattoi sijaita myös poikkeuksellinen malmivaranto.

Suolta löytyi nikkeliä ja kuparia. Niiden louhiminen uhkaisi Viiankiaavan kymmeniä uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Karppisesta suojeltuun Natura-alueeseen koskeminen ei ollut oikein. Koululainen asettui puolustamaan suota. Pommitti tiedotusvälineitä ja matkusti Helsinkiin tapaamaan ympäristöministeriön väkeä.

Kaivoshanke on yhä kesken. Karppinen on tuore vihreiden varapuheenjohtaja ja yhdeksää ääntä vaille kansanedustaja.

Häntä äänesti kevään eduskuntavaaleissa 7 818 ihmistä. Lapin vaalipiirissä se on hurja määrä. Varsinkin vihreälle.

Kohta lähdetään Viiankiaavalle, mutta ensin syödään kermakakkua. Sen on leiponut ja kantaa pöytään Riikka Karppisen äiti Tiina Karppinen. Riikka täyttää 25 vuotta, ja juhlia vietetään hieman etukäteen, koska varsinaisena syntymäpäivänään Riikka on jo palannut Helsinkiin. Hän lukee suomen kieltä Helsingin yliopistossa ja aloittaa pian työt konsulttina viestintätoimisto Milttonilla.

Isä Juha Karppinen kaataa kahvia. Hän on paikallispoliitikko kuten tyttärensäkin, mutta eri puolueesta. Juha istuu Sodan­kylän kunnanvaltuustossa vasemmisto­liiton edustajana ja toimii pääluottamusmiehenä Pahtavaaran kultakaivoksella.

Politiikkaa on puhuttu Riikka Karppisen kotona aina.

Karppiset kertovat, että kiihkeisiin keskusteluihin osallistuu myös Riikan isoveli Ville, joka on metsätalousinsinööri ja suunnittelee työkseen metsähakkuita, joihin perheen kuopus taas suhtautuu osin kriittisesti. Eniten kiistaa tulee juuri sisarusten välille. Politiikassa marinoituneet isä ja tytär tinkaavat keskenään vähemmän.


Riikka Karppinen on erikoinen vihreä ja erikoinen lappilainen.

Stereotyyppiseen kuvaan vih­reästä nuoresta naisesta ei oikein sovi, että Karppinen on käynyt armeijan – hän on sotilasarvoltaan reservin kersantti – ja harrastaa metsästystä.

Lappilaisia taas ei pidetä minään ekoaktivisteina. Lapissa vihreiden kannatus on ollut pitkään kahden ja puolen prosentin luokkaa. Monen lappilaisen mielestä vihreät ovat ”riinpiissiläisiä”, jotka lentävät Helsingistä pelastamaan luontoa, josta eivät ymmärrä yhtikäs mitään.

Siitä Karppista varoiteltiin, kun hän päätti ryhtyä eduskuntavaaliehdokkaaksi. Että ei tule onnistumaan. Ei täällä.

Etukäteen tiedettiin, että vihreiden pitäisi noin nelinkertaistaa kannatuksensa Lapin vaalipiirissä, jotta puolueen olisi mahdollista saada yksi ehdokas läpi. Karppista tämä tieto ei lannistanut. Hänellä oli takanaan kahdet menestyksekkäät kuntavaalit. Vuonna 2017 hän oli kotikuntansa ääniharava. Hän päätteli, ettei kyse voi olla vain sodankyläläisestä il­miöstä. Vihreiden arvojen täytyy kiinnostaa muuallakin Lapissa.

Kiinnostivathan ne. Karppinen kiersi maakuntaa kampanjapäällikkönsä kanssa, ja ihmisiä riitti, minne teltta pystytettiinkin.

Karppisen vanhemmat lisäävät, että osa väestä tuli katsomaan Riikkaa kuin julkkista. Onhan hän televisiosta tuttu: Aktivisti-dokumenttielokuvan päätähti ja tiuhaan haastatteluissa vilahdellut lappilainen.

”Sie olet se Karppisen tyär”, moni aloitti puheen. Toiset saapuivat väittelymielessä. Tyypillisin aihe oli autoilu.

”Jotkut tulivat itse itsensä kiihdyttäneinä sanomaan, että te haluatte kieltää autoilun”,­ Karppinen kertoo.

Ehdokas vastasi ja perusteli, ja toisinaan yhteinen sävel keskustelun myötä löytyi. Kaiken kaikkiaan vihaista palautetta tuli hyvin vähän, toisin kuin Karppisen varoittelijat ennustivat.

Se auttoi, että Karppinen on paikallinen. Vihreiden elitistis-stadilainen maine ei seuraa häntä.

Syrjäkylässä kasvaneena hän tuntee lappilaisen elämän realititeetit. Että ruokakaupassa käymiseen tarvitaan auto.

Karppinen tekisi pakollisesta autoilusta ympäristöystävällisempää esimerkiksi biokaasun avulla. Siellä, missä on mahdollista turvata julkiseen liikenteeseen, autoilua voidaan hänen mielestään vähentää.

Rohkeus kasvoi kampanjoinnin edetessä. Karppinen sanoo, että ensimmäisessä toritilaisuudessa Kemissä häntä nolotti jakaa omia esitteitään. Viimeisinä kiertuepäivinä hän kehtasi pyytää ihmisiltä paitsi ääntä myös lahjoitusta vaalikassaan.

Itseluottamusta toivat lehdissä julkaistut gallupit. Niiden mukaan Karppisella saattoi hyvinkin olla mahdollisuus läpipääsyyn. Ennusteet kannustivat myös äänestäjiä, ja Karppisen verkkosivujen tukijalistalle ilmestyi koko ajan lisää nimiä. Listalla oli tunnettuja ihmisiä, kuten Jasper Pääkkönen, Aki Kaurismäki ja Elina Knihtilä, mutta eniten tavallisia lappilaisia.

Vaalivalvojaisissa perhe jännitti tulosta yhdessä.

Se meni tiukille. Kun kaikki Lapin vaalipiirin äänet oli laskettu, Karppinen oli seitsemän äänen päässä läpimenosta.

Tarkastuslaskennassa määrä nousi yhdeksään.

”Ja jotkut sanovat, ettei yhdellä äänellä ole väliä”, Juha Karppinen huomauttaa.

Lapin vaalipiirin viimeisen edustajanpaikan nappasi keskustan Markus Lohi 4 696 äänellä. Koska Lohen puolue oli huomattavasti vihreitä suositumpi, hänen vertauslukunsa oli korkeampi.

Melkein 8 000 ääntä, ja Karppinen jäi rannalle. Kävi kuten Tarja Cronbergille Pohjois-Karjalan vaalipiirissä vuonna 2007.

Harmittaako?

”Se harmittaa, etten päässyt kansanedustajaksi”, Karppinen sanoo.

”Mutta muuten ei. Tulos on superhyvä. Keräsin tuhansia ääniä enemmän kuin aluksi ajateltiin.”

Isä lisää ylpeänä: ”Kolmanneksi eniten Suomen vihreistä.”

Karppinen sanoo tehneensä vaalityössä kaikkensa. Enempään ei olisi pystynyt. Sitä paitsi kevät oli hänen elämänsä onnellisinta aikaa.

Ensinnäkin hän sai viettää sen lähes kokonaan Lapissa, kotiseudullaan.

Toiseksi hän koki löytäneensä homman, jossa on aidosti hyvä. Hän tajusi sopivansa poliitikoksi.

Kakku viedään takaisin jääkaappiin. Riikka Karppinen vetää kumisaappaat jalkaan. Suo odottaa.

Pihalla Juha Karppinen sanoo: ”Tiedättekö, mikä teiltä puuttuu? Hilla­ämpäri.”

Riikka Karppista naurattaa. Tällainen lappilainen luontosuhde on. Luontoon ei mennä ”kävelemään tyhjää”. Sinne mennään metsästämään, kalastamaan tai marjastamaan.

Sodankylässä on kerrankin kunnon helle, mutta itsesuojeluvaisto pakottaa suolle suuntaavan pukeutuman pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin. Karppinen pahoittelee, että auton ilmastointi ei toimi. Onneksi Viiankiaavalle hurauttaa hetkessä.

Parkkipaikalla on Viiankiaavan esittelykyltti. Kartasta näkee, että alueen kaksi luontopolkua ulottuvat vain murto-osaan valtaisasta suosta. Aloitamme noin neljän kilometrin mittaisen reitin.

Täällä Karppinen on lapsesta asti kulkenut. Hän menee edeltä.

Pitkospuut, joita Karppisen isä on aikoinaan ollut rakentamassa, ovat jo melko huonossa kunnossa, mutta vielä niitä uskaltaa käyttää. Metsähallitus on uhannut purkaa pitkospuut, koska uusimiseen ei kuulemma ole varaa.


Viime vuosina Karppinen on tuonut Viiankiaavalle­ monta suomalaista ja ulkomaalaista toimittajaa, jotka ovat raportoineet suon tilanteesta tai Karppisesta itsestään. Yksi saksalaisjournalisti vietti Viiankiaavalla suunnilleen koko valveilla­oloaikansa, Karppinen kertoo.

Eipä ihme: maisema on vaikuttava. Polku kulkee paikoin tiheiden koivikoiden, paikoin aavojen suonselkien poikki. Viiankijärvi kimaltaa auringossa, valkeat hillankukat ja oranssit marjat tuikkivat kasvillisuuden seassa.

Kaivosyhtiön mielestä nikkeliä ja kuparia voisi louhia ympäristöä vahingoittamatta. Karppisen mukaan se ei ole mahdollista. Jo koekairausten yhteydessä on tapahtunut öljyvuotoja.

Malminetsintä ja lupaprosessit ovat käynnissä. Viiankiaavan kohtalo on auki.

Puolivälissä matkaa sääsket ja polttiaiset löytävät meidät. Huitominen ei auta, hikoiluttaa vain.

Karppinen harppoo mättäillä ja poseeraa valokuvaajalle. Paikallaan oleminen on lentiäisten keskellä tuskaa, mutta Karppinen hymyilee kuin ammattipolii­tikko.

Jos vihreät yrittää koko maan puolueeksi, johtopaikoille tarvitaan poliitikkoja isojen kaupunkien ulkopuolelta. Paikallisia, joita on helppo lähestyä.

Sellaisia kuin tämä Karppisen tyär.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  10. 10

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää