Sunnuntai    |   Torsti tietää

Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Mennään aiheisiimme, joita ovat metallimusiikki, viljasato ja kakka.

Metallica kävi Hämeenlinnassa keikalla. Tapahtumaan tuotava kaluston määrä lienee valtaisa. Mutta paljonko omaa tavaraa kuskataan mukana? Bändillä oli kahden päivän päästä keikka Tartossa ja siitä kolmen päivän päästä Moskovassa. Paljonko kalustoa kulkee keikkapaikkojen välillä?

– Antiekoteko?

Metallican kiertuekaluston koko on kaikkiaan 70 rekka-autollista tavaraa. Siitä 20 autollista menee lavarakennelmiin, joita on kaksi. Kun Metallica soitti Hämeenlinnassa, Virossa oli jo 20 rekka-autoa.

Lopuissa 30 autossa kulkevat sitten valot, äänentoisto, soittimet ja muu sen sellainen. Kiertueella on myös aggregaatit voiman tuotantoon, eikä paikallista sähköä käytetä.

Tällaisen kaluston liikuttaminen ei tietenkään ole varsinainen ekoteko. Vuonna 2009 arvioitiin, että U2:n tuotannoltaan vastaavan kokoisen 44 konsertin kiertueen hiilijalanjälki oli 65 000 tonnia. Määrä vastasi noin 6 500 suomalaisen vuotuista hiili­jalanjälkeä.

Toisaalta parempaakaan tapaa tämän kokoluokan tuotannon liikuttelulle ei ole keksitty.

Ja joka tapauksessa tällaisen konsertin varsinainen päästölähde on kuitenkin yleisö. Paikalle Hämeenlinnaan tuli toistasataa bussia ja yli 6 000 henkilöautoa.

Satokauden päättyessä puhutaan varsinkin viljasadon yhteydessä ”tavanomaisesta sadosta”, johon kyseisen vuoden satoa verrataan. Miten määritellään ”tavanomainen sato” Suomessa? Jos kyse on keskimääräisestä sadosta jollain aikavälillä, niin eikö tällöin voi käydä niin, että ”epätavanomaisesta” tuleekin vähitellen ”tavanomainen”?

– Kaupunkilainen

Mitään virallista määritelmää tavanomaiselle sadolle ei ole. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Lauri Jauhiainen kertoo, että yleensä sillä tarkoitetaan kymmenen viime vuoden keskimääräistä satotasoa.

”Parempi olisi valita mediaani eli keskimmäinen havainto, koska se ei ole niin herkkä yksittäisen vuoden tulokselle kuin keskiarvo.”

Pidempää ajanjaksoa ei kannata tarkastella, koska tilanteet tosiaan muuttuvat: kasvinjalostuksen seurauksena lajikkeet ovat yhä satoisampia ja kestävät tauteja paremmin.

Tilojen välilläkin on suuria eroja.

”Pitäisikin ehkä puhua kullakin hetkellä tavanomaisesta saavutettavissa olevasta satotasosta”, Jauhiainen arvioi.

Entä ilmastonmuutos, te kysytte, aivan oikein.

Monet menneisiin sääoloihin jalostetut lajikkeet eivät pärjää uusissa oloissa, mikä laskee satoja. Toden­näköisesti kasvinjalostajat kyllä jalostavat uusia lajikkeita, jotka sopivat muuttuneisiin oloihin.

Kukaan ei kuitenkaan nyt tiedä, miten ja millä aikataululla ilmastonmuutos vaikuttaa tavanomaiseen satoon.

”Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat selvimmät kasvilajin menestymisalueen pohjoisimmissa kolkissa, missä tavanomainen sato voi muuttua dramaattisestikin kymmenen vuoden aikana.”

Koirankakkapussit tehdään biohajoavasta materiaalista, joka hajoaa tietääkseni ainoastaan teollisessa kompostointiprosessissa. Kierrätysohjeiden mukaan koirankakkapussit täytyy kuitenkin laittaa sekajätteeseen. Onko pussien tällöin tarpeellista olla biohajoavia? Miksi koiran ulostetta pusseineen ei saa laittaa biojätteen sekaan, missä ne hajoaisivat täysin?

– Mailis Savela

Soitin Helsingin seudun ympäristöpalveluihin (HSY), missä ympäristö­asiantuntija Hanna Tukiainen vahvisti, että Helsingissä koiran tai muunkaan lihaa syövän eläimen jätöksiä ei tosiaan saa laittaa kerättävän biojätteen sekaan.

”Näin taataan työhygienia sekä lopputuotteen eli kompostimullan laatu ja hyödyntämiskelpoisuus.”

Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalouksien biojätteet kuljetetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen Ekomoon Espooseen. Siellä niistä tehdään kompostia ja multaa.

Kompostointilaitos on suunniteltu tavallisen biojätteen – kuten ruuanvalmistuksen tähteiden – käsittelyyn. Jätteet ovat kompostirummussa tietyn ajan, jolloin varmistetaan, että lopputulos vastaa mullan jatkojalostajien toiveita.

Entä pussi sitten?

Pussin biohajoavuutta ei voida hyödyntää, kun se poltetaan sekajätteen mukana. Tukiainen suositteleekin käyttämään koirankakkaan leipäpusseja tai muita sellaisia pakkauskääreitä, joita kotiin kulkeutuisi muutenkin.

Lopuksi on muistutettava, että eri paikkakunnilla voi olla on erilaisia ohjeita biojätteen lajitteluun (ja joskus kotitalouksien biojätteille on vielä eri ohjeet kuin yritysten biojätteille).

Kannattaa siis tarkistaa alueen lajitteluohjeet omalta jätehuoltolaitokselta.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää