Leimatut

Opioideja määrättiin pitkään hölläkätisesti. Sitten tuli täyskäännös. Nyt monet kipupotilaat kokevat jääneensä heitteille. Joskus heihin suhtaudutaan kuin narkomaaneihin.

Julkaistu: , Päivitetty:

Jos Lauri, 41, käyttäisi kipulääkkeitä ohjeen mukaan, ne riittäisivät juuri ja juuri kuun loppuun. Hän yrittää kuitenkin pärjätä vähemmällä, jotta lääkkeitä riittäisi edes vähän pitempään.

Siksi hän ottaa kipulääkettä 300 milligrammaa päivässä, vaikka reseptissä lukee 400 milligrammaa. Hän syö myös rauhoittavaa lääkettä mutta ottaa sitäkin vähemmän kuin lääkäri on määrännyt. Jos pystyisi puolittamaan annokset, pärjäisi pitkälle syyskuuhun.

Lauri on käyttänyt näitä lääkkeitä vuosien ajan, siitä asti, kun hänellä todettiin hermovauriokipu vasemmassa jalassa.

”Lääkäri on sanonut minulle, että kipu ei katoa. Vaikka jalka amputoitaisiin, kipu jäisi.”

Sitten Lauria puri punkki. Sen jälkeen iho punertui, kuume nousi ja niveliä jäyti särky. Ruoka tuli ylös. Antibioottikuuri vei suuren osan oireista, mutta nivelkivut ja lihaskrampit jäivät.

Vuosien varrella Laurin elimistö on tottunut lääkkeisiin ja annoksia on nostettu. Mutta nyt hänen lääkärinsä on jäänyt eläkkeelle ja hän itse on muuttanut. Näyttää siltä, että uudessa terveys­keskuksessa ei aiota uusia hänen reseptejään.

Näin on käynyt vuosien varrella aiemminkin.


”Minua pidetään narko­maanina. Kun pyysin apua kipuihin, minut lähetettiin päihde­hoitajalle.”

Laurin käyttämät lääkkeet ovat tujua tavaraa. Kipu­lääke tramadoli on heikko opioidi,­ mutta opioidi se silti on. Kipulääke­arsenaalin vahvimmasta päästä siis. Ahdistukseen ja paniikkihäiriöön hänelle on määrätty alpratso­laamia, joka on bentso­diatsepiini.

Molemmat voivat aiheuttaa riippuvuutta. Niiden yhteiskäytöstä sanotaan valmisteyhteenvedossa näin: samanaikainen käyttö voi aiheuttaa sedaatiota – siis tajunnan tason laskua –, hengityslamaa, koomaa ja kuoleman.

Aikamoinen haittavaikutuslista. Hengityslama, kooma ja kuolema. Lisäksi opioideihin voi jäädä koukkuun, joskus nopeastikin. Monet lääkärit ovatkin alkaneet varoa opioidien määräämistä.

Lääkärikunnan suhtautuminen opioidien käyttöön kipulääkkeinä on muuttunut vuosien varrella. 1990-luvun loppupuolella lääkäreiden täydennyskoulutuksissa ja mediassa puhuttiin paljon siitä, että potilaiden kipuja pitäisi hoitaa paremmin eikä vahvoja kipulääkkeitä pidä pelätä. Lääkäreitä moitittiin kivun alihoitamisesta.

Viesti meni perille. Opioidien käyttö kolminkertaistui kymmenessä vuodessa. Erityisen paljon niitä määrättiin vanhuksille, vaikka juuri heille opioidit aiheuttavat eniten haittoja. Ne voivat aiheuttaa esimerkiksi huimausta, joka johtaa kaatumisiin, murtumiin ja turhiin sairaalajaksoihin.

Haittoihin alettiin havahtua, kun käyttäjien määrä lisääntyi. Sitten tulivat uutiset Yhdysvalloista. Uusi opioidilääke ja sillä iso markkinointikampanja. Liikakäyttöä, historian pahin huume-epidemia, kymmeniä tuhansia kuolleita. Helsingin Sanomissa kirjoitettiin Daytonista, joka nimettiin elävien kuolleiden kaupungiksi.

Suomessa alettiin tiukentaa linjaa. Lääkäriseura Duodecim julkaisi Käypä hoito -suosituksen, jonka mukaan pitkäaikaista kipua hoidetaan ensisijaisesti ilman lääkkeitä. Vahvoja opioideja käytetään vain poikkeustilanteissa. Kela on lähettänyt tuhansille lääkäreille jo kolmena peräkkäisenä vuonna paimenkirjeitä, joissa muistutetaan opioidien vaaroista.

Viesti meni taas perille, ainakin osittain. Opioidien käyttö on kääntynyt laskuun, mutta vahvoja opioideja määrätään silti joka vuosi enemmän kuin aiemmin.


Lääkäreiden, terveys­keskusten ja poli­klinikoiden käytännöt vaihtelevat. Jotkut lääkärit kirjoit­tavat opioideja aivan liian höllä­kätisesti, toisilla on tiukka ei-linja.

Lääkäri on kirjoittanut viestinsä Oma­kantaan tikku­kirjaimin: EN PYSTY TÄTÄ POTILASTA AUTTAMAAN, KUULUU PERUS­TERVEYDENHUOLTOON!!!

Tämä potilas on Elisa Javarus, 56. Hänellä on diagnosoitu pitkäaikainen kipuoireyhtymä, vasemman käden hermokivut, kaularangan välilevysairaus ja hermojuuren sairaus. Diabetes, astma, kilpirauhasen vajaatoiminta ja paksusuolen umpipussitauti. Fibromyalgia, neuropaattinen kipu ja selkärangan kanavan ahtauma. Vaikeiden kipujen aiheuttamaa ahdistusta ja paniikkia.

Kipuja on selässä, vatsassa, kädessä, jalassa, niskassa, polvissa, olkapäissä ja kaularangan alueella. Joskus ne ovat niin voimakkaita, että jalat eivät kanna. On kontattava. Ja kun ei pääse vessanpöntölle eikä pöntöltä pois, on pissattava lattiakaivoon.

Peruskipu jäytää jatkuvasti. Sen lisäksi on erityisiä kipukohtauksia, joskus monta lyhyttä saman päivän aikana, joskus yksi kova, joka voi kestää päiviä tai kuukausia. Silloin ei pysty edes puhumaan.

”Kipu on vienyt minulta kaiken. Terveyden, liikkumiskyvyn, työn, tulot ja ystävät. Ajattelukyvynkin. Joudun miettimään joka sanaa, kun en pysty kivuiltani keskittymään”, Javarus­ kertoo.

Vasen käsi on lähes toimintakyvytön ja hyvin kosketusarka. Tuulenvirekin sattuu, ja lääkärin kirjoittamassa epikriisissä lukee, ettei käden tutkiminen onnistu kipujen takia. Oikealla kädellä pystyy tekemään vähän enemmän.

”Jos minulla on lautasella peruna ja lihapulla, saan veitsellä halkaistua perunan mutta en lihapullaa.”

Javaruksen kipuja hoidetaan nyt fentanyylilaastarilla ja Panacodilla. Molemmissa on opioideja, ja niistä pitäisi päästä eroon ennen kuin hänen kaularankansa voidaan leikata. Muuten leikkauskipujen hoitoon ei riitä enää lääkearsenaalia.

Noin kerran vuodessa Javarus on mennyt kipujen takia päivystykseen, viimeksi elokuun alussa. Aiemmin hänet on otettu tuolloin osastolle ja hänelle on annettu vahvaa opioidia suonensisäisesti.

Javaruksen mukaan se on aina auttanut. Tällä kertaa häntä hoidettiin toisin. Epikriisin mukaan anestesialääkäri ”painokkaasti suosittaa pidättäytymään” suonensisäisestä opioidista, sillä vaikka se hetkeksi helpottaa, se myös herkistää kivulle, ja kipu palaa myöhemmin kahta kauheampana.

Niinpä jo aloitettu suonensisäinen opioidihoito keskeytettiin. Sen sijaan Javarus sai vahvempia kipulaastareita, mutta vain kuukaudeksi. Muuten kipuun voi ottaa parasetamolia ja iltaisin masennuslääkettä.Javarus kokee jääneensä heitteille.

”En tiedä, mitä nyt teen, kun kipu­kohtaus seuraavan kerran tulee.”

Psykologi Sirpa Tahkosta on tullut kipu­potilaiden kellokas vähän vahingossa. Hän kärsii itsekin kroonisesta kivusta ja on saanut siihen aina hyvää hoitoa.

Hän kirjoitti kivuista kolumneja Potilaan lääkäri­lehteen ja alkoi saada viestejä toisilta kipupotilailta. Niissä kerrottiin huonosta kohtelusta ja lääkkeiden väärinkäytön epäilyistä, hoitoa vaille jäämisestä ja siitä, ettei lääkereseptejä saanut uusittua.

Tahko perusti Facebookiin Kipukapina-ryhmän ja sille suljetun vertaistukiryhmän. Niissä on yhteensä yli 10 000 jäsentä, ja lisää tulee koko ajan.

Tahkon mukaan Suomessa pelätään turhaan, että USA:n opioidikriisi toteutuisi meilläkin.

”Taustalla on väärinkäsitys”, hän sanoo. ”Pelätään, että kipupotilaat käyttäisivät lääkkeitä väärin tai myisivät niitä katukaupassa. Ei sellaisesta ole mitään näyttöä.”

Hän ymmärtää lääkärien huolen haitoista mutta sanoo, että suunnanmuutos on ollut aivan liian jyrkkä ja että osa kipupotilaista on jäänyt ilman hoitoa.

”Joidenkin kivut ovat niin kovat, että ne ovat kuin kidutettujen kipua. Ei siinä silloin mindfulness auta.”

Opioidit ovat monessa tilanteessa hyviä ja tehokkaita kipulääkkeitä. Niillä hoidetaan esimerkiksi äkillisiä ja leikkauksen jälkeisiä kipuja sekä syöpäkipua. Silloin niiden käytöstä seuraa harvoin ongelmia.

Pitkäaikaisen kivun kohdalla tilanne on toinen. Sen hoidossa opioidit eivät itse asiassa ole kovin tehokkaita, sillä keskushermosto tottuu lääkkeeseen, jolloin sen teho heikkenee ajan myötä. On tutkimuksia, joiden mukaan opioidit heikentävät kipupotilaiden toimintakykyä. Lisäksi ne aiheuttavat helposti riippuvuutta.

”Jos vertaa potilaan lähtötilannetta ennen opioidilääkkeen aloitusta ja nyky­tilannetta, huomaa usein, että kivut eivät ole helpottuneet ja lisäksi ovat tulleet opioidin­ aiheuttamat ongelmat”, sanoo anestesiologi, osastonylilääkäri Juha Nevantaus Keski-Suomen keskussairaalasta.

Vahvojen opioidien vuosia jatkuva käyttö johtaa väistämättä fyysiseen riippuvuuteen eli siihen, että potilaan elimistö tottuu lääkkeeseen ja käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita. Vahvoja opioideja ovat esimerkiksi oksikodoni, fentanyyli, metadoni ja morfiini. Myös heikot opioidit, kuten kodeiini ja tramadoli, voivat aiheuttaa riippuvuutta.

Ei siis ihme, että opioidien määräämistä on alettu varoa. Siitä on kuitenkin seurannut uusi ongelma. Osa pitkään opioideja käyttäneistä potilaista on jäänyt oman onnensa nojaan, kun heidän reseptejään on äkisti kieltäydytty uusimasta.

Nevantauksen mukaan niin ei pitäisi tehdä. ”Se on epäinhimillistä. Jos vieroitusta tarvitaan, se pitää toteuttaa suunnitelmallisesti. Usein se vaatii aikaa, varsinkin jos opioideja on käytetty pitkään.”

Osa potilasta kertoo, että heitä on kohdeltu huonosti ja heidät on leimattu narkomaaneiksi, vaikka he ovat vain syöneet lääkkeitä, joita lääkäri on määrännyt. Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki pitää sitä kohtuuttomana.

”Se on turhaa leimaamista. Tämä on järjestelmän aiheuttama ongelma, eikä se saisi koitua potilaiden vahingoksi, Simojoki sanoo.

Simojoen mukaan riippuvuudesta puhutaan usein turhan ylimalkaisesti. Pitäisi osata erottaa toisistaan fyysinen ja psyykkinen riippuvuus. Fyysinen riippuvuus on helpommin hoidettavissa, ja sen pitäisi onnistua terveyskeskuksessakin. Jotkut potilaat pystyvät siihen jopa ilman apua, jos vieroitusoireet ovat lieviä.

Psyykkinen riippuvuus on vaikeampaa, koska silloin opioidien käytöstä on tullut pakonomaista ja lääkkeet alkavat hallita elämää.

Missään tapauksessa potilasta ei saisi jättää yksin ja ilman lääkkeitä. Jos opioideista halutaan luopua, tarvitaan sekä tukea vieroitukseen että pätevää kipujen hoitoa. Vastuu kuuluu sekä potilaan omalle terveyskeskukselle että sille yksikölle, joka opioidit on alun perin määrännyt. Joskus tarvitaan yhteistyötä päihdepalvelujen kanssa.

Elokuun alussa Lauri ajoi yli­nopeutta ja jäi kiinni.


Vastaan tuli poliisi, joka pysäytti hänet, puhallutti ja otti sylki­näytteen. Sen jälkeen hänet vietiin terveys­keskukseen verikokeeseen. Varmistui, että Lauri oli ajanut kanna­biksen vaikutuksen alaisena. Hän kertoo polttaneensa kannabista edellisenä iltana. Omasta mielestään hän oli ajokuntoinen.

Tämä oli kolmas kerta, kun Lauri jäi kiinni.

Poliisi teki kotietsinnän. Keittiön kaapista ja makuuhuoneen patterin takaa löytyi marihuanaa ja kasvimaalta seitsemän ruukkua kannabista.

Lauri kertoo kasvattavansa kannabista kipujen takia. Joskus, kun lääkäri on jäänyt eläkkeelle, Lauri on muuttanut tai lääkäri on muusta syystä vaihtunut, hän on jäänyt ilman opioideja.

”Välillä olen ollut pelkän kannabiksen varassa.”

Nyt hän on käyttänyt sekä opioideja että kannabista.

Useimmat opioideja kipulääkkeiksi saaneet kavahtavat ajatusta siitä, että olisivat riippuvaisia lääkkeistä. Lauri ei.

”Kyllähän mä koukussa olen.”

Hän haluaisi itsekin eroon opioideista mutta ei oikein tiedä, miten. Lääkärisuhdetta ei ole, ja lääkkeet loppuvat pian. Hänen mukaansa vieroitushoitoa ei ole tarjottu.

Muitakin ongelmia on. Kivut pahenevat koko ajan. Ajokortti on kuivumassa, tulossa ovat syytteet huumausainerikoksesta ja päihtyneenä ajamisesta. Ja tietysti vieroitusoireet.

Ne Lauri on kokenut ennenkin.

Lihaskramppeja, hikoilua ja oksentelua. Unettomuutta ja harhanäkyjä. Kun on valvonut tarpeeksi pitkään, näkökenttään ilmestyy outoja hyönteisiä, vaikkapa kymmensenttisiä ampiaisia.

Silloin on toimittava.

”Mä olen luontoharrastaja, erotan helposti oikeat hyönteiset hallusinaatioista. Siinä vaiheessa otan jotain, että saan itseltäni väkisin tajun pois. Se auttaa hetken.”

Laurin nimi on muutettu. Juttuun on haastateltu myös tutkimuspäällikkö Leena Saastamoista Kelasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää