Sunnuntai

Junkkari: Keskusta härnää vihreitä, koska kyse on puolueen eloonjäämisestä

Hallituspuolueiden nokittelusta tulee mieleen Tom & Jerry, kirjoittaa Marko Junkkari.

Hallituksen touhujen seuraa­misesta on viime aikoina tullut mieleen Tom & Jerry. Kyseisessä piirros­sarjassa Tom-kissa jahtaa sitkeästi Jerry-hiirtä. Yhtä pakkomielteen­omaisesti keskusta on kesän mittaan roiminut hallitus­kumppaniaan vihreitä.

Keskusta on kritisoinut vihreiden sanomisia muiden muassa pakolaispolitiikan linjasta, jalkapannoista, turpeenkäytöstä, sellutehdashankkeista, hakkuista ja tuotantoeläimien kohtelusta.

Viime viikolla Ylen Ykkösaamussa eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Hannu Hoskonen haukkui vihreiden Mari Holopaisen näkemykset kaivoslain tiukentamisesta.

”Tämä höyrypäinen intoilu asian ympärillä itseäni hirvittää”, Hoskonen sanoi.

Tilanne on poikkeuksellinen. Yleensähän hallituskumppanit – ainakin alkuvaiheessa – puivat sisäiset ristiriitansa kabineteissa. Erikoista se on myös siksi, että keskustalta ja vihreiltä löytyy paljonkin yhteistä.

Molemmat ovat vihreitä. Vihreillä väri on nimessä, keskustalla logossa.

Molempien politiikassa luonto on kes­kiössä. Vihreiden mielestä luontoa pitää suojella, koska luonnolla on itseisarvo. Keskustalle luonto on sen sijaan väline. Luontoa pitää kohdella hyvin, jotta ihmiset pystyvät sitä hyödyntämään.

Toukokuun hallitusneuvotteluiden alussa Antti Rinne (sd) pyysi vihreiden puheenjohtajaa Pekka Haavistoa ja keskustan Juha Sipilää tekemään kahdestaan yhteisen paperin aluepolitiikasta.

Vaikka vihreät on profiililtaan kaupunkien puolue ja keskusta maakuntien, Haavisto ja Sipilä löysivät yllättävän paljon yhteisiä näkemyksiä siitä, miten koko maata voitaisiin kehittää.

Haavisto ja Sipilä tulivat kuulemma muutenkin hyvin juttuun. Kun hallitusneuvotteluissa tuli hankalia tilanteita, niin Haavisto ja Sipilä vitsailivat, että ”laitetaanko taas Pekka ja Juha asialle selvittämään tämäkin”.

Mutta nyt Pekka Haavisto on ulkoministerinä poistunut maata kiertävälle radalle. Eikä kukaan tunnu tietävän, missä Sipilä kiertää. Ainakaan hallitustyöskentelyn kanssa Sipilä ei kesän mittaan ole ollut missään tekemisissä.

Vihreät tulkitsevat keskustan ärhentelyn johtuvan siitä, että puolue on ihan sekaisin. Kannatus matelee historiallisen alhaalla, eikä puolueella ole käytännössä kuukausiin ollut puheenjohtajaa. Keskusta valitsee uuden johtajansa 7. syyskuuta Kouvolassa.

Vihreät ovat ottaneet keskustan iskut aika tyynesti vastaan. Keskustan Mikko Kärnän krooninen räksytys on voitu kuitata sillä, että kyseessä on Mikko Kärnä.

Hankalampi tilanne nähtiin heinäkuussa, kun keskustan Antti Kurvinen kirjoitti Twitterissä, että keskustan tehtävä hallituksessa on pitää vihreitä ”kurissa”. Moni vihreä hermostui, sillä Kurvinen ei ole Kärnä vaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Vihreiden taustajoukot onnistuivat kuitenkin pitämään kuumimpina käyvät vihreät pois Twitteristä.

Vihreät ovat säästäneet Haaviston ja Sipilän tekemän aluepolitiikkapaperin. Kukaan ei tunnu muistavan, mitä konkreettisia linjauksia paperissa on. Olennaisempaa on se, että paperi todistaa paremman yhteistyön olevan mahdollista.

Mutta onko se todella?

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä Antti Kaikkonen julkisti torstaina pamfletin, jossa hän kertoo urastaan ja linjauksistaan.

”Aion tehdä keskustasta poliittisen keskikentän johtajan”, Kaikkonen julisti.

Keskikentän hahmottaminen on kuitenkin hankalaa, sillä politiikan pelipaikat ovat liikkeessä. Politiikan seuraaminen tuntuu aika ajoin siltä kuin katselisi viisivuotiaiden jalkapallo-ottelua, jossa kaikki juoksevat päättömästi pallon perässä.

Kaikkosen puheista voi kuitenkin tulkita, että hän näkee keskikentällä tungosta: keskustan lisäksi siellä ovat ainakin vihreät ja perussuomalaiset.

Tosin vihreät on viime aikoina mennyt reippaasti vasemmalle. Puolue on arvokartoissa aika lähellä vasemmistoliittoa. Ja perussuomalaiset on siirtynyt oikealle.

Kaikkosella on kuitenkin tietty logiikka. Perussuomalaiset on Smp:n jälkeläinen – ja Smp lohkesi aikanaan maalaisliitosta. Tosin Smp:n rippeet on nykyisin aika lailla karisteltu puolueesta. Vihreät voi mieltää aatteellisesti liberaalipuolueeksi, jotka on perinteisesti laskettu keskiryhmiin. Suomessa Liberaalinen kansanpuolue toimi 1980-luvulla jonkin aikaa jopa Keskustapuolueen jäsenjärjestönä.

Kaikkonen ja myös toinen puheenjohtajakandidaatti Katri Kulmuni ovat ahkerasti asemoineet keskustaa etenkin suhteessa vihreisiin. Esimerkiksi pamfletissaan Kaikkonen ei kerro kovinkaan tarkkaan, mikä on keskustan oma maahanmuuttolinja. Sen sijaan hän toteaa sen olevan ”selkeästi realistisempi ja tiukempi kuin esimerkiksi vihreiden”.

Kulmuni moittii vihreiden ympäristönäkemyksiä epärealistisiksi: ”Meidän tulee tehdä selväksi, että vihreiden tapa toimia ja esiintyä ainoana ympäristöpuolueena perustuu mielikuviin. Uskon, että olemme aatteeltamme vihreitä vahvempia, kun keskustelemme esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvistä, aidosti globaalisti vaikuttavista keinoista”, Kulmuni kirjoittaa Suomenmaa-lehdessä.

Kulmunin ja Kaikkosen kommenteissa perussuomalaiset jäävät vihreitä vähemmälle – mikä on yllättävää, sillä viime vaaleissa nimenomaan perussuomalaiset on ollut se puolue, joka on imenyt keskustalta äänestäjiä. Siirtymä keskustan ja vihreiden välillä on ollut vähäisempää.

Monen keskustalaisen mielestä vihreät on kuitenkin puolueen ykkösvastustaja.

Keskustan Annika Saarikko kirjoitti elokuun alussa Suomenmaassa, että keskusta on kipuillut suhdettaan vihreisiin jo pitkään. ”Seuraavien vuosien suuri taisto käydään meidän ja vihreiden välillä. Se tuntuu meistä hätkähdyttävältä, mutta asia on nyt pakko kohdata. Mahtuuko perinteisen oikeiston ja vasemmiston väliin useampi keskivoima ja jos, niin mihin suuntaan ne ovat kallellaan?” Saarikko kirjoitti.

Veteraanikeskustalaiset Seppo Kääriäinen, Pekka Perttula ja Ossi Martikainen julkaisivat hiljan Kanava-lehdessä laajan analyysin keskustan tilanteesta. Kolmikon mukaan perussuomalaiset ja vih­reät ovat ”ottaneet keskustan pihteihinsä”.

”Erityinen ongelma on keskustan suhde vihreisiin, jotka voittavat kilpailun potentiaalisista kannattajista”, Kääriäinen, Perttula ja Martikainen kirjoittavat.

Heidän mukaansa vihreys on aina ollut keskustaliikkeen identiteetin keskeinen osa. Olennaista on sovittaa ihmisen talous luonnon talouden ehtoihin. Kyse on arkipäivän hyvästä elin- ja asuinympäristöstä, turvallisuudesta ja tulevaisuudesta.

”Luonnonvarojen kestävä käyttö tarkoittaa keskustalaisessa aatemaailmassa tasapainoista viljelyä ja luonnon varjelua. Ei ole keskustalle kunniaksi, jos sen edustajat näyttävät keskustelussa asettuvan törsäämisen ja tärväämisen puolelle silloin, kun punnitaan talous- ja luontoarvojen kestävää tasapainoa”, keskustakonkarit kirjoittivat.

Keskustan ja vihreiden Tom & Jerry -kisailu tulee todennäköisesti jatkumaan koko hallituskauden, sillä se ei ole pelkkää kevyttä politiikan slapstick-hupailua. Kyse on jostain paljon syvemmästä ja ideologisemmasta. Kyse on eloonjäämisestä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää