Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Maailman suurin militantti kansanliike ylistää Suomen kouluja

Hyvä RSS-väkivaltapartion johto, tervetuloa Suomeen tutustumaan, missä määrin peruskoulumme vastaa kahjon kansanliikkeenne ihanteita, kirjoittaa Tommi Nieminen kolumnissaan.

Otin
riskin ja kurkistin maailman­politiikan todelli­suuteen.

Se oli muut­tunut entistäkin oudommaksi. Kukapa uskoisi, että Suomen peruskoulu­ihmeen ja maailman kenties uhkaa­vimman kriisi­pesäkkeen – Intian-puoleisen Kashmirin – välillä on linkki.

Se on toki välillinen ja pahasti vinksahtanut linkki mutta linkki kuitenkin.

Ennen kuin syvennymme suomalaisten alakoululaisten ja kashmirilaisten muslimien kohtalonyhteyteen, käydään ensin kolmella pointilla läpi, mistä Kashmirin uudelleen leimahtaneessa kriisissä on kyse.

1. Hinduenemmistöinen Intia ja muslimien Pakistan ovat vuodesta 1947 riidelleet muslimienemmistöisestä Kashmirista, joka on jaettu maiden kesken.

2. Elokuun alussa Intia lähetti kymmeniätuhansia erikoisjoukkojen sotilaita lisää Intian-puoleiseen Kashmiriin ja riisui muslimiosavaltiolta erityis­oikeudet ja itsehallinnon.

3. Sekä kashmirilaiset että Pakistan repivät pelihousut. Aasialaisen suur­sodan uhka kasvoi.

Kuinka pieni, pohjoinen ja harmiton Suomi liittyy moiseen sotkuun?

Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) eli Intian kansallinen vapaaehtoisjärjestö on maailman suurin militantti kansanliike. Siinä toimii arviolta kuusi miljoonaa vapaaehtoista. Kyse on hindujärjestöstä, joka keskittyy patrioottiseen uhoon, itsepuolustuskoulutukseen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen ajamiseen.

Suomessa lähin vastine sille on suojeluskunta, joka toimi vuodet 1918–1944.

RSS on mahtava vallankäyttäjä In­tiassa, maailman toiseksi runsasväkisimmässä valtiossa ja viidenneksi suurimmassa taloudessa. Intian BJP-puolueen hallitus on täysin riippuvainen RSS:stä, joka on puolueelle lähes yhtä tärkeä kuin maineikas ”keskustan kenttä” on keskustalle Suomessa.

Suomella ja RSS:llä on muutakin yhteistä.

Militaristiseen univormuun pukeutuva RSS:n johtaja Mohan Bhagwat – joka ei erityisesti peittele mieltymyksiään fasismiin – on suomalaisen peruskoulun ihailija. Hän on tuonut faniutensa esiin vuodesta 2017 lähtien. Näin tapahtui myös viime viikolla.

Bhagwat kutsuu Suomen koulutusjärjestelmää ”maailman parhaaksi”. Hän väittää, että se on ”täysin erilainen” kuin muissa länsimaissa ja se opettaa lapsia ”kohtaamaan elämän kamppailuja” sen sijaan, että opettaisi menestymään kokeissa. In­tialaisessa The Print -lehdessä mutkat vielä suoristettiin niin, ettei Suomessa anneta kotiläksyjä lainkaan.

Bhagwat nosti kierroksia ja vertasi suomalaiskouluja intialaiseen gurukul-ideologiaan. Se on peruskouluammekin aavistuksen varhaisempi aate, joka mainittiin jo noin 2 600–2 700 vuotta sitten hindujen pyhissä kirjoituksissa, Upanishadeissa. Sen juuret ovat ilmeisesti vielä kauempana, ehkä jopa 5 000 vuoden takana.

Olen huonosti perillä gurukulin linjanvedoista (paitsi että keskiössä ovat uskonnollis-moraalinen opetus sekä gurun ja oppilaan symbioosi), mutta arvioin varovasti, että kyse on jostakin muusta kuin arjesta Kaisaniemen alakoulussa, johon tyttäreni joka arkiaamu suhauttavat raitiovaunulla.

Rakkaat intialaiset, minulla on ehdotus: Lähettäkää loppuvuodesta – kun Kaisaniemen koulun koesuma on kovimmillaan – herra Bhagwat tutustumismatkalle Suomeen. Tulkoon ukko­ kotiimme Alppilaan seuraamaan, missä määrin Kaisaniemen koulu vastaa Rashtriya Swayamsevak Sangh -kahjopartion ihanteita.

Onko sillä merkitystä, mitä joku intialainen nationalistijohtaja väittää Suomen peruskouluista – olkoonkin kyseessä maailman suurimman militantin vapaaehtoisliikkeen johtaja?

Merkitys on siinä, että Bhagwatin jutut kertovat vuoden 2019 maailmanpolitiikasta. Aikakaudesta, jolloin politiikan miesluolista kömpii yksinkertaisia ihmisiä – ja heidät äänestetään valtaan. Päättäjistä, joiden totuuksilla on yhteys kannattajakuntaan muttei yhteyttä todellisuuteen.

Kun Bhagwat ylistää ”suomalaisia arvoja suomalaisissa kouluissa”, häntä ei tosiasiassa voisi vähempää kiinnostaa jokin valtionriekale Euroopan pohjoisella rotkonreunalla. Suomea hän käyttää vain retorisena keppi­hevosena, vipuvartena, jonka avulla hän vaatii, että kaikissa intialaiskouluissa noudatetaan jatkossa vanhoillisimpien hindujen arvomaailmaa.

Se kun olisi näppärä tapa kiusata maan 200 miljoonaa muslimia ja 30 miljoonaa kristittyä.

Niin, se Kashmirissa viime viikkoina yltynyt kriisi.

Kuinka se taas liittyy RSS-liikkeen ajatuksiin Suomen peruskoulusta?

Kun Intian hindunationalistinen hallitus lähetti elokuun alussa kymmeniätuhansia sotilaita Kashmiriin (puolen miljoonan entisen lisäksi), pimensi netin, puhelimet ja television, sulki pääkadut ja julisti ulkonaliikkumiskiellon, kaiken taustalla myhäili tietenkin Rashtriya Swayamsevak Sangh.

Intian hallitus ja armeija eivät olisi toteuttaneet riskialtista operaatiota, jos niitä ei painostaisi ja tukisi RSS:n valtava kenttäväki.

Hindunationalistien näkökulmasta Intian Suuri Ongelma on se, että maassa on merkittävä muslimivähemmistö. Se on pantava ruotuun. Kestävä muutos on aloitettava lapsista. Niinpä on hindulaistettava Kashmirin koulujen ideologia ja lukujärjestys.

Tämä lienee RSS-johtaja Bhagwatin mukaan ihan harmiton juttu.

Pelkkää hienosäätöä.

Noudatetaan vain sitä mainiota mallia, joka on jo käytössä Suomessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää