Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Miten saisi perille, että mökille ei kaivata yllätysvieraita?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa sähköpostitse: hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Lomakauden päättymisen myötä olemme jättäneet taaksemme koko joukon kesälle ominaisia sosiaalisia pulmatilanteita. Kirjepinostani löytyi vielä yksi kysymys, joka käsittelee tällaista aihetta.

En pidä siitä, että kesäpaikkamme ei ole yksityisaluetta. On henkilöitä, jotka tulla tupsahtavat pihalle kutsumatta. Alan olla vähän kyllästynyt. Jutteleminenkaan ei maita; on niin rasistisia mielipiteitä. Miten saisi perille, että mökki on verrattavissa kotiimme? Ei ole halua loukata.

– Onneksi tulee talvi

Kuvailemasi pulma on kinkkinen ja yleinen!

Mökeillä kohtaavat erilaiset vierailukulttuurit: toisille kesäpaikat edustavat kyläilyn vapautta, jossa mikään puuha ei ole niin tärkeä, etteikö sitä voisi yllätysvieraiden takia keskeyttää. Toiset kaipaavat lomaltaan erityisesti yksinoloa ja oikeutta valita seuransa.

Olennaista on se, että kukin lomailija saa itse päättää, kumpaa elämänmuotoa hänen kesäpaikassaan toteutetaan.

Jos et ole vielä käynyt suorasanaista keskustelua yli-innokkaiden vieraiden kanssa, suosittelen käymään sen joko nyt tai kesän alussa, siis hetkellä, jolloin loma-asiat ovat luonteva puheenaihe mutta tilanne ei ole paraikaa päällä.

Kerro, ettet jatkossa halua yllätysvierailuja kesäpaikkaasi. Voit tehdä sen samalla neutraalilla sävyllä, jolla kertoisit vaikkapa päättäneesi istuttaa uusia marjapensaita.

Kenties kuulut ihmisiin, joilla on tapana esittää tällaisissa keskusteluissa liikaa pehmentäviä lauseita, jotta vastapuoli ei loukkaantuisi.

Itse olen joskus lepytellyt hermostuneena niin paljon, ettei keskustelukumppani ole alkuunkaan ymmärtänyt, mitä yritän sanoa! Silloin keskustelua on hyvä harjoitella etu­käteen ja karsia ylenmääräiset sovittelufraasit pois. Voit esittää jonkin perustelun, mutta varo selittelemästä liikaa. Et ole pyytämässä mitään kohtuutonta etkä halua muuttaa tilannetta neuvotteluksi, jossa perusteluitasi ammutaan alas.

Jos vieraat pyynnöstäsi huolimatta jatkavat tupsahtelua, he käyttäytyvät huonosti.

Eräs ystäväni ratkaisi tällaisen tilanteen ojentamalla kyläilijöille aina yllätysvierailun päätteeksi säkkikaupalla jätteitä keräykseen vietäväksi. Käynnit vähenivät.

Voivatko kielitieteilijät kertoa, miksi eri kielissä on feminiinisiä ja maskuliinisia substantiiveja? Opiskelen espanjaa, jossa kaikki substantiivit on jaoteltu suvun perusteella. Mitä hyötyä suvuista eri sanoissa on? Eihän suomen kielessäkään ole tällaista jakoa feminiinisiin ja maskuliinisiin sanoihin, ja kaikki asiat voidaan siitä huolimatta ilmaista ihan hyvin.

– Veikko Virkkunen

Pöydät eivät ole minunkaan silmissäni erityisen naisellisia eivätkä juomalasit miehekkäitä, vaikka espanjankieliselle jako varmasti tuntuu luontevalta.

Esitin kysymyksen lukupiirini kielitieteilijälle. Hänen mukaansa espanjan sanojen suvut periytyvät indoeurooppalaisesta kantakielestä, jossa substantiiveilla oli kolme sukua: elollinen, eloton ja neutri. Se on luultavasti ollut käyttökelpoinen piirre kielessä. Kielioppi on siinä antanut pientä apua ihmiselle, joka yrittää selittää toiselle jotakin monimutkaista asiaa ymmärrettävästi.

Ajan mittaan suvun yhteys sanan merkitykseen hämärtyi. Tuli uusia sanoja, jotka eivät asettuneet vanhaan järjestykseen. Se suku, joka oli aiemmin viitannut elolliseen olentoon, yhdistettiinkin miehiin.

Miksi juuri miehiin, saatat kysyä. Sitä lukupiirin kielitieteilijä ei osannut selittää mutta piti kysymystä kiinnostavana.

Samasta kantakielestä kehittyneet kielet ovat sittemmin muuttuneet omiin suuntiinsa. Neutrimuoto on hävinnyt monesta indoeurooppalaisesta kielestä. Englanti karisti keski­ajalla kaikki suvut. Skandinaavisissa kielissä neutri säilyi (ruotsin ett) ja maskuliini- ja feminiinimuodot yhdistyivät yhdeksi suvuksi (ruotsin en).

Suomi ei kuulu indoeurooppalaisiin kieliin, joten meille tämä vaikuttaa helposti kovin erikoiselta tavalta hahmottaa maailmaa. Varsin yleinen tapa se on. Esimerkiksi arabiassa ja hepreassa substantiiveilla on suku. Japanissa, kiinassa ja turkissa sitä ei ole.

Kielitieteilijä huomautti myös, että sanan suvun ja sen merkityksen yhteys on joskus nurinkurinen. Ajattele vaikka espanjan sanoja masculinidad ja hombría, jotka molemmat tarkoittavat miehekkyyttä – ne ovat feminiinejä!

Substantiivien suvut ovat siis luultavasti joskus auttaneet selkeyttämään kieltä, mutta sen jälkeen kieli on muuttunut niin paljon, että hyöty on olematon.

Merkitystä suvuilla kyllä on, sillä niiden on huomattu vaikuttavan ajatteluumme. Espanjan puhujien mielikuvissa avain on pienempi ja sirompi esine kuin saksan puhujilta kysyttäessä.

Varmaan arvaatkin, kummassa kielessä avain-sana on feminiini.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää