Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Itärajalla käy hurja bensa­ralli – ja Rajavartio­laitos tuki tätä laillista veron­kiertoa ehkä jopa 12 miljoonalla eurolla

Suomessa kohkataan Venäjän uusista e-viisumeista. Rajaliikenne ei kuitenkaan sujuvoidu ennen kuin suomalaisten holtiton bensaralli laitetaan kuriin, kirjoittaa kolumnissaan Jussi Konttinen.

Itärajan
ylitys autolla on satun­naiselle matkus­tajalle hämmentävä kokemus.

Jokaisella Venäjän raja-asemalla asiat tapahtuvat eri tavalla. Värtsilässä on avattava konepelti, Vaalimaalla ei. Nuijamaalla matkustajien on mentävä sisälle tulli­rakennukseen – Svetogorskissa näin ei pidä toimia. Karjalassa käy suomenkielinen tulliselvityslomake, etelämpänä ei. Autoa siirrellään ja lomakkeita täytellään alati vaihtuvien ohjeiden mukaan.

On kuitenkin yksi ihmisryhmä, joka on aina tilanteen tasalla: suomalaiset bensantankkaajat. He, jotka ajavat varta vasten itärajan jonoihin täyttääkseen polttoainesäiliön Venäjän öljy­teollisuuden merkkituotteilla.

Someryhmiensä ja viidakkorumpujensa ansiosta he osaavat valita ylitykselle oikean ajan ja paikan. Rajalla he vainuavat, mikä jono vetää. Luukulta toiselle he siirtyvät puolijuoksua. Lomakkeet on täytetty oikeaoppisesti etukäteen.

Sitten nopeasti tankkaamaan ja ehkä juomaan kahvit. Venäjä-kiinnostus ei ulotu huoltoasemaa pitemmälle. Jopa Sortavala ja Viipuri ovat terra incognitaa, tuntematonta maaperää.

Tankkaajat ovat varmasti mukavaa väkeä – tunnenkin joitakuita – eivätkä he tietenkään riko lakia. Suomen hintoja puolta halvempi bensa saattaa tulla monelle todelliseen tarpeeseen, tosin jonoissa suomalaisilla näkee myös hämmästyttävän kalliita autoja.

Suomen kannalta bensarallissa ei silti ole järjen hiventä. Ajatelkaa: valtio järjestää ilmaisen ympärivuorokautisen palvelun ja infrastruktuurin polttoaineveron kiertoon.

Tutkimusyhtiö TAK:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka arvioi, että Venäjän rajan henkilöautolla ylittävistä suomalaisista 70 prosenttia on liikkeellä ensisijaisesti tankkausaikeissa.

Viime vuonna Rajavartiolaitos käytti 70 miljoonaa euroa tarkastaakseen itärajan maantieliikenteen ylityksiä, joista suomalaiset tekivät neljäsosan.

Tästä voisi karkeasti arvioida, että Rajavartiolaitos tuki bensarallia 12 miljoonalla eurolla tai lähes 17 eurolla per tankkaus, eikä luvussa ole mukana tullin kuluja.

Päälle tulee polttoaineveron menetys. Jos tankkauskertoja on 700 000, ja jokainen liruttaa autoon ja kanisteriin 50 litraa, aiheutuu noin 50 euron veromenetys per tankkaaja eli 35 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaikkiaan veronmaksajat tukevat polttoaineveron kiertäjiä kymmenillä miljoonilla euroilla vuodessa.

Laskelma on hutera. Olisi hyvä, jos joku tekisi paremman, sillä Suomen viranomaisia ei ole selkeästikään kiinnostanut selvittää asiaa. Sen sijaan he ovat kieltäneet rajan ylittämisen kävellen.

Sukulaiseni, Venäjällä työn puolesta käyvä yrittäjä, tapaa kysyä tankkaajilta, suosivatko he myös Sortavalan terveyspalveluita, kun maksavat polttoaineveronsakin sinne. Vastaukseksi hän saa tuhahtelua.

Tankkaus herättää uutta huolta Venäjän suunnittelemien e-viisumien takia.

Lokakuusta alkaen netistä pitäisi saada neljässä päivässä ilmainen Venäjän kertaviisumi. Se käy matkoilla Pietariin ja Leningradin alueelle, johon Viipuri kuuluu. Valitettavasti e-viisumi ei ilmeisesti toimi Allegro-junissa, joilla Viipuriin ja Pietariin pääsisi vaivattomimmin.

Rajavartiolaitos odottaa e-viisumin kasvattavan suomalaisten henkilöliikennettä maarajalla 10–25 prosenttia. Pelkona on, että tankkaajat löytävät e-viisumin ja tukkivat rajan lopullisesti. Joudumme palkkaamaan heille lisää palveluskuntaa.

Samalla venäläisten Suomen-matkojen pelätään vähenevän, koska Suomi kiristää viisumivaatimuksia. Suomi alkaa vaatia venäläisiltä matkasuunnitelman ja todistuksen tuloista. Taustalla on EU-ohjeet, joita Suomi alkaa noudattaa toisin kuin aiemmin.

Venäläisistä varallisuuden todistelu tuntuu nöyryyttävältä.

Toisin kuin suomalaiset tankkaajat, venäläisturistit ovat Suomelle erittäin hyviä rajanylittäjiä. He käyttäytyvät yleensä moitteettomasti ja käyttävät rahaa keskimäärin parisataa euroa per visiitti.

Venäläisiä voisi tulla lisää, jos Suomi avaisi matkailulle Parikkalan rajanylityspaikan. Pietarista sen äärelle johtaa uudenkarhea asfalttibaana. Se olisi nopein autoreitti Pietarista Itä- ja Pohjois-Suomeen ja Karjalan tasavallasta Etelä-Suomeen. Maakuntaliitot ovat laskeneet, että ylityspaikka toisi pelkästään matkailutuloa 80 miljoonaa euroa vuonna 2030.

Suomen tullille ja rajavartiolaitokselle Parikkalan ylityspaikka merkitsisi kuluja, ja ne ovat kaikin voimin vastustaneet sen avaamista.

Sen sijaan ne käyttävät rahaa Kuusamon ylityspaikkaan, jossa rajan takana ei ole juuri väkeä eikä teitä. Bensaa sieltä toki saa, ja arviolta 80 prosenttia ylittäjistä on suomalaisia veronkiertäjiä.

Suomi on hillinnyt itärajan ostosrallia rajoittamalla alkoholin ja tupakan tuontia. Pyhään peltilehmään ei ole rohjettu kajota.

Tankkausta on vaikea rajoittaa, koska autossa pitää olla polttoainetta, jos sillä mielii ajaa. Otan itsekin tankin täyteen käydessäni Venäjällä autolla, vaikkei se koskaan ole matkani syy.

Joku roti asiaan pitäisi saada. EU-direktiivi mahdollistaa rajoitukset, jos tuonti ei ole satunnaista tai tuojana on raja-alueen asukas. Voisiko polttoaineveron lätkäistä esimerkiksi jokaiselle suomalaiselle henkilöauton kuljettajalle, joka käy Venäjällä toistamiseen saman kuukauden aikana?

Esimerkiksi 40 euron vero vastaisi matkan hyötyä autoilijalle ja ohjaisi tervehenkisempiin harrastuksiin. Valtio voisi säästyneillä rahoilla avata sen Parikkalan rajan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää