Sunnuntai    |   Torsti tietää

Mistä johtuu jälkihiki?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Tervehdys, lukijat! Kirjeissä nimimerkki Parlamentin jäljillä: ”Viimeksi palstalla oli puhetta hiilijalanjäljestä, joka kuluu isojen konserttikiertueiden liikutteluun. Tällaiset konsertit kuitenkin ovat kuin pieni kesäretki verrattuna Euroopan parlamentin konserttikiertueeseen, kun 750-jäseninen parlamentti avustajineen ja rekkoineen reissaa kerran kuussa Brysselin ja Strasbourgin väliä. Turha matkustelu aiheuttaa jäsenmaille yli 200 miljoonan euron vuotuiset kustannukset ja hiilijalanjäljet päälle.”

Saunon paljon. Yksi asia kuitenkin riivaa, nimittäin jälkihiki. Mistä se johtuu? Ja miksi se tulee tosiaan usein jälkikäteen? Joskus saatan olla jo kaukana saunasta kun hikiaalto vyöryy päälle. Entä miksi minä hikoilen saavillisen vettä siinä missä saunakaverini iho pysyy aivan kuivana? Olen todistanut tämän eron ystäväni kanssa siten, että menemme molemmat kuivin ihoin saunaan. Minä istun pian lätäkössä, toinen tuskin pyyhkii otsaansa.

– Saunahullu

Kysyin asiaa Jyväskylän yliopiston professori Jari Laukkaselta. (Hän on kardiologian erikoislääkäri ja tutkinut saunomisen terveyshyötyjä.) Laukkanen muistutti, että hikoilu on suojamekanismi, joka auttaa viilentämään kehoa: hikeä virtaa niin kauan kuin kehon lämpötila on koholla. Sitä säätelee tahdosta riippumattoman eli autonomisen hermoston sympaattinen osa, joka toimii tavallista virkeämmin esimerkiksi saunoessa ja urheillessa.

”Kun ihminen on ollut pidempään kuumassa saunassa ja vilvoittelun aika on lyhyehkö kuten viileä suihku, keho ei ole ehtinyt jäähtyä normaalitilaan ja sen vuoksi tulee uudelleen jälkihiki. Ei ehkä kannata pukeutua pikaisesti.”

Hikoilemisen yksilöllisille eroille Laukkasella on kaksi selitystä. Ne voivat johtua kehon koostumuksen eroista, mutta selitys voi löytyä myös saunatottumuksista. Ahkera saunoja saattaa nimittäin hikoilla enemmän.

”Keho voi tottua entistä paremmin saunomiseen ja hikoiluun, kun sitä tekee runsaasti. Elimistöä ikään kuin opetetaan hikoilemaan herkästi. Tämä on ihan OK: hikoilu on tärkeä ja välttämätön keino pitää kehon lämpötilaa optimaalisena, kun siihen kohdistuu kuumuutta ulkopäin.”

Miten mahtaisi käydä, jos nykyaikaisella, Suomenkin ilmavoimille mahdollisesti hankittavalla hävittäjäkoneella lennettäisiin pystysuoraan avaruuteen niin korkealle kuin tankeissa riittäisi polttoainetta?

– Keek

Sotilasilmailun parissa työskentelevän tikkaremmiläisen mukaan avaruutta tavoitteleva hävittäjä lentäisi yhtä uljaasti kuin kivi.

Lentokone tarvitsee ilmaa lentääkseen. Stratosfäärin alarajalla ilma käy liian ohueksi: se ei kanna lentokoneen siipiä eikä anna koneen suihkumoottorille happea, jota se tarvitsee polttoaineen palamiseen. Kone siis putoaisi. Jos lentäjä olisi vielä toimintakykyinen, hän voisi jonkin ajan kuluttua onnistua käynnistämään moottorin uudelleen.

Tikkaremmiläinen uskoi, että hävittäjä saavuttaisi selvästi yli 20 kilometrin korkeuden. Kysymyksesi palautti hänelle mieleen niin sanotut ballistiset lennot, joissa lentokone kiihdytetään maksiminopeuteen ja ohjataan ylöspäin. Niitä tehtiin ilmavoimien MiG-21-torjuntahävittäjillä jo 1960-luvulla. Silloin päästiin 20 kilometrin hujakoille.

Purjehdin kesät Itämerellä mieheni kanssa. Hänen mielestään huviveneilijä voi huoletta laskea jätöksensä mereen aiheuttamatta suurempaa vahinkoa. Itse en ymmärrä tuota asennetta ja olen sitä mieltä, että merta on suojeltava kaikin keinoin. Kumpi on oikeassa?

– Baltyk

Pirautin Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttilalle, joka sattui vastatessaan olemaan keskellä Suomenlahtea. Merivesi on kuulemma yhä lämmintä!

Suomen rannikolla Itämeressä on noin 30 000 matkaveneilyyn soveltuvaa purje- ja moottorivenettä. Niiden käyttöasteesta ei ole saatavilla tarkkaa tietoa, mutta päätimme Knuuttilan kanssa olettaa, että keskivertovene on vuoden mittaan merellä kuukauden ajan, ja sen miehistönä on kaksi ihmistä, joiden vatsa toimii tavanomaiseen tahtiin.

Jos jokainen venekunta päästäisi käymäläjätteensä mereen, sinne päätyisi yhteensä neljä tonnia fosforia ja 22 tonnia typpeä. Fosforimäärä vastaa Turun kaupungin lähes ­200 000 asukkaan puhdistettujen jätevesien vuotuista kuormitusta ja typpimäärä 1 000 peltohehtaarin vuotuista huuhtoumaa. Ravinnemäärä riittäisi Knuuttilan mukaan noin neljän miljoonan leväkilon kasvattamiseen meressä.

Olet kiistassanne oikeassa: huviveneiden käymäläjätteet eivät ole yhdentekeviä. Ne lisäävät Itämeren rehevöitymistä, ja ne on siksi aina syytä pumpata asianmukaisesti satamien tyhjennyspisteisiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää