Sunnuntai    |   Kolumni

Nainen, pukeudu kostoksi lasten sukkiin ja miesten farkkuihin

Suuri osa tuotteista on valmistettu miesten standardien mukaan, ja siksi naisen kannattaa kostaa, kirjoittaa kolumnissaan Annamari Sipilä.

Valveutuneen kuluttajan pitää olla jatkuvasti valppaana, jotta häntä ei vain huijata. Muiden kuluttajien kokemuksia kannattaa kuunnella, sillä niistä voi oppia.

Itse kiitän paljosta Lorelei Leen antamaa esimerkkiä. Kun Lorelei vieraili 1920-luvulla Lontoossa, Fanny­-niminen tuttava vei hänet hattu­ostoksille. Näin Lorelei kirjoittaa kuuluisassa päiväkirjassaan: ”Fanny rakastaa shoppailua, joten lähdimme hattuostoksille, mutta emme tavalliseen kauppaan vaan lastenosastolle – – lasten hatut maksavat puolet [siitä mitä naisten] – – joten näin säästää paljon rahaa.”

Luettuani tämän en ole koskaan voinut ohittaa lastenvaatekauppaa käymättä itsekin vähän sovittelemassa. Lorelein neuvon nerokkuutta ei himmennä yhtään se, että hän on romaanihenkilö Anita Loosin teoksessa Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1925).

Erityisen valveutunut naiskuluttaja ostaa kolmasosan vaatteistaan lastenvaatekaupoista, kolmanneksen naistenvaatekaupoista ja kolmanneksen herrainpukimoista. Näin päästään parhaaseen hinta-laatusuhteeseen. Lasten puolelta kannattaa hankkia muun muassa kulutusta kestävät sukat, tennarit, matalat lakeerikengät, yöpaidat, aamu- ja duffelitakit sekä urheilulliset kokouimapuvut. Lastenosastolla rekkien selaaminen on syytä aloittaa aina kokohaitarin yläpäästä.

Koulupukujen luvatussa maassa Britanniassa sietää tarkistaa myös lasten laivastonsiniset villapuserot, jakut ja vekkihameet. Se, mikä kelpaa yläkouluun, voi sopia aivan hyvin myös aikuisten työpaikalle.

Miestenosastolla suuntaan kohti XXXS-kokoisia farkkuja, puuvillahousuja sekä t-paitoja ja kauluspaitoja. Housut ovat yleensä aina parempaa mate­riaalia ja kestävämpää tekoa kuin naisten vastaavat. Ja mikä parasta: miesten farkuissa on syvät taskut, jonne mahtuvat kännykän ja avaimien lisäksi eväät, pari pokkaria, meikkipussi ja muistiinpanovälineet. Miesten paidoissa ei uskalleta säästää materiaalia samalla tavalla kuin naisille markkinoiduissa kauluspaidoissa. Samalla rahalla saa kirjaimellisesti enemmän.

Pitää silti muistaa, että kolmikantaisen vaatetusstrategian onnistuminen riippuu aina muodin heilahteluista. Kun muotia on väljähkö mitoitus ja summittainen leikkaus – niin kuin nyt – kelpuuttaa visuaalinen vaaka lasten- ja miestenvaatteet. Niukan muodin aikana on enemmän kaavateknistä syytä pysytellä naistenosastolla.

Miksi valveutuneen naiskuluttajan kannattaa vaivautua lasten- ja miestenvaateosastoille, paitsi tietysti säästääkseen rahaa? Siksi, että kosto se on pienikin kosto.

Vaatteita lukuun ottamatta lähes tuote kuin tuote on suunniteltu ja valmistettu miesten kehon standardien mukaan. Naisille voi olla jopa turvallisuushaitta, kun tekniset laitteet, lääkkeet, pelastusliivit ja liikennevälineet tehdään ensisijaisesti miesten ehdoilla. Tuotesuunnittelun epätasa-arvoista lähtökohtaa eli miesstandardeja valottaa hyvin brittiläinen feministi-aktivisti Caroline Criado-Perez uudessa kirjassaan Invisible Woman (Näkymätön nainen).

Nainen voi ostaa kaupasta oman koon leningin, mutta ei oman käden kokoista älypuhelinta. Kostoksi ostan miesten farkut.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää