Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Jos minua joudutaan elvyttämään, tarkistetaanko ensin hoitotahtoni?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa sähköpostitse: hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Edellisellä kerralla oli puhetta kutsumattomista mökkivieraista. Nimimerkki Hk muistuttaa kestitsemisen vastavuoroisuudesta:

”Olen kotoisin maatilalta, ja joka vuosi kiireisimpään työaikaan heinäkuussa meille putkahti sukulaisperheitä matkojen takaa moneksi päiväksi passattavaksi. Sukulaisia tuli molempien vanhempien puolelta. Perheet olivat monilapsisia, ei ollut mukana lakanoita, pyyhkeitä, eikä myöskään työhaluja. Valmiiseen ruokapöytään istahtivat moneen kertaan päivässä. Iltaisin minun piti vielä vahtia heidän lapsiaan, kun vanhemmat lähtivät rientoihin. Kun heille myöhemmin kertyi vähän varoja, he hankkivat kesäpaikkoja itselleen. Kertaakaan meitä ei ole sinne vastavierailulle kutsuttu, ja olemme ymmärtäneet olla menemättä.”

Kansanedustaja Satu Hassi oli selannut lehtikasaa ja törmännyt 19. toukokuuta antamaani vastaukseen, joka koski valtiopäivien avajaisten pukukoodia. Naisethan pukeutuvat tilaisuudessa mustiin, vaikka pukukoodi ”tumma puku” ei sitä edellytä.

Arvelin sen johtuvan siitä, että musta asu koetaan arvokkaaksi. Hassilla on tarkempaa tietoa:

”Kun olin uusi kansanedustaja, vanhemmat naisedustajat kertoivat perimätietona, että tämä tapa perustuu vuonna 1907 valittujen ensimmäisten naiskansanedustajien päätökseen. Hehän olivat paitsi Suomen myös maailman ensimmäiset naiskansanedustajat, ja luullakseni samalla Suomen ensimmäiset korkeassa valtiollisessa asemassa olevat naiset. Ensimmäisen eduskunnan naisedustajat päättivät pukeutua eduskunnan juhlatilaisuuksissa mustiin pukuihin, koska tulivat paikalle oman asemansa eivätkä puolisoidensa aseman perusteella. Siihen mennessä kaikki valtiollisissa juhlatilaisuuksissa läsnä olevat naiset olivat olleet läsnä vaimoina, siis miehensä aseman perusteella.”

Hassi kertoo ajattelevansa, että käytännön voisi jo lopettaa, eihän johtavaan asemaan edennyt nainen enää ole harvinaisuus. Itse huomaan pitäväni tämän uuden tiedon myötä perinnettä hyvin koskettavana!

Sitten kysymyksiin.

Olen tehnyt Omakantaan hoitotahtoni, jossa määrään myös elvytyksestäni. Jos tulee sellainen tilanne, että minua joudutaan elvyttämään, katsovatko ensihoitajat tai sairaalan ensiapu Omakannasta potilaan hoitotahdon ennen elvytyksen aloittamista? Vai onko viisaampaa pitää lompakossa hoitotahtoa, josta tämä asia käy ilmi? Vai onko joku muu keino, jonka avulla ensihoitajat nopeasti näkevät potilaan hoitotahdon elvytykseen? Noudattavatko ensihoitajat potilaan antamaa hoitotahtoa eli jättävät myös elvyttämättä, jos niin on hoitotahdossa määrätty?

– Hoitotahdon tehnyt

Elvytystilanteessa ensihoitajat eivät tosiaan pysty oitis käyttämään aikaa potilaan terveystietojen tarkistamiseen, vaan elvytys on aloitettava heti.

Potilaan taustojen selvittäminen alkaa, kun paikalla on niin paljon auttajia, ettei se vie huomiota itse elvytykseltä. Kun tieto potilaan hoitotahdosta saadaan, ensihoitajat kyllä noudattavat sitä.

Lompakossa säilytettävästä kortista ei ole ainakaan haittaa. Helsingin pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Kari Porthan suosittelee toista keinoa: kerro hoitotahdosta niille omaisille, joihin hätätilanteessa otettaisiin ensimmäisenä yhteys.

Miksi kirkkoon kuuluva lapsi ei saa valita koulussa oppiaineeksi elämänkatsomustietoa?

– Lenni, 8 v.

Olet oikeassa: johonkin uskontokuntaan kuuluvan lapsen on yleensä opiskeltava koulussa omaa uskon­toaan. Uskontokuntiin kuulumaton lapsi voi taas valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon opetuksen. (Suomen perusopetuslaki on tässä asiassa mutkikas, ja poikkeuksiakin on.)

Taustalla on ajatus siitä, että uskonnonopetuksessa oppilaat tutustuvat oman perheensä ja sukunsa perinteeseen – sitähän ei kukaan voi itse valita.

Hyvä Lenni, kysyt ehkä, miten tämä ajatusmalli sopii perheisiin, joissa on useita uskonnollisia perinteitä tai joissa ollaan jonkin yhteisön jäseniä mutta se ei juurikaan vaikuta perheen tai suvun perinteisiin. Tai miksi yhdet saavat valita oppiaineensa, toiset eivät?

Uskonto, perinne ja suku ovatkin monimutkaisia ja henkilökohtaisia asioita, ja sellaisia asioita on hyvin vaikea kirjata lakiin.

Opetusneuvos Kati Mikkola Opetushallituksesta kertoo, että kun nykyistä perusopetuslakia laadittiin runsaat kaksikymmentä vuotta sitten, harkittiin mallia, jossa kaikki saisivat vapaasti valita oppiaineiden välillä.

Lainlaatijat kysyivät mielipidettä monilta tahoilta: uskonnollisten yhteisöjen ja uskonnottomien järjestöjen edustajilta, opettajilta ja niin edelleen.

Osa heistä pelkäsi elämänkatsomustiedon muuttuvan liiaksi uskonnonopetuksen kaltaiseksi, jos mukaan tulisi paljon uskontokuntiin kuuluvia lapsia. Osa taas oli huolissaan uskonnolliseen perinteeseen liittyvän yleissivistyksen hiipumisesta. Niin päädyttiin nykyiseen malliin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää