Sunnuntai

Jäähyväiset banaanille: Maailman suosituinta hedelmää uhkaa tuho

Länsimaisten kauppojen laareissa myytävän banaanilajikkeen piti pystyä vastustamaan pelättyä Panaman tautia. Mutta enää se ei vastusta, edes Latinalaisessa Amerikassa.

Vuoden 2016 kansainvälinen banaanikongressi oli tarkoitus pitää San Joséssa, Costa Rican pääkaupungissa. Järjestelyt olivat jo pitkällä, mutta aivan viime metreillä ilmaantui äkillinen käänne. Alan merkkitapahtuma siirrettiinkin 1 800 kilometriä koilliseen, Miamiin Yhdysvaltoihin.

Costa Ricassa järjestäjät nimittäin joutuivat viime tipassa pelon valtaan. Kongressiin oli tulossa banaanintuottajia ja tutkijoita ympäri maailmaa.

Joku heistä voisi tuoda kengänpohjissaan tai näytekasveissa epämiellyttävän tuliaisen. Sienen, joka oli kylvänyt laajaa tuhoa maailman banaaniviljelmillä.

Aasiasta oli vuonna 1992 löytynyt uusi, ennennäkemättömän tuhovoimainen muoto Panaman taudista, jota pelätty sieni aiheuttaa. Kun vitsaus pääsee kerran banaaniviljelmälle, se riuduttaa kasvit totaalisesti. Ja mikä ikävintä, sienen itiöt jäävät maaperään jopa vuosikymmeniksi.

Nyt Panaman tauti levisi uhkaavasti. Lähi-itä, Australia, Afrikka, Kaakkois-Aasia, kaikissa pahaa jälkeä.

Vain maailman merkittävin banaanituotannon keskittymä, Latinalainen Amerikka, oli toistaiseksi säästynyt. Tosin asiantuntijat olivat jo vuosia varoitelleet, että taudin leviäminen alueelle olisi vain ajan kysymys.

Ei siis ollut ihme, että Costa Rica, maailman neljänneksi suurin banaaninviejä, oli varpaillaan.

Tämän vuoden elokuussa synkät ennustukset kävivät toteen. Kolumbia ilmoitti, että Panaman taudin pelättyä muunnosta oli havaittu maassa. Julistettiin hätätila. Rekkoja desinfioitiin. Poliisi ja armeija vahvistivat läsnäoloaan viljelmien liepeillä, jotta banaanivarkaat eivät saapastelisi tilalta toiselle mahdollisesti saastuneine kenkineen.

Mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Tauti leviää petollisen helposti, joten banaanin – sellaisena kuin se Suomessa tunnetaan – päivät näyttävät luetuilta.

Maailmassa on yli tuhat banaanilajiketta. Hattaranpinkkejä banaaneita. Vihreä-valkoraidallisia hedelmiä, joiden sisus näyttää kypsänä appelsiinisorbetilta. Pötkylöitä, jotka maistuvat mansikalta. Monet lajikkeet ovat jauhoisia ja vaativat keittämistä kuin perunat.

Moninaisuudesta huolimatta lähinnä vain lajike nimeltä Cavendish sopii laajamittaiseen vientiin. Sen sadot ovat runsaita ja maku miellyttävä. Hedelmä kestää pitkänkin kuljetuksen kypsymättä liian ripeästi.

Se on se keltakuorinen herkku, johon meidät länsimaalaiset on totutettu.

Ja juuri Cavendishia Panaman tauti nyt uhkaa.

Ihminen on vieläpä tehnyt sen tuholle erityisen alttiiksi.

Monet villibanaanit ovat viheliäistä syötävää. Siemenet ovat kivikovia, mustapippurin kokoisia. Siksi viljellyt banaanit on jalostettu siemenettömiksi. Sisältä paljastuu mustia pilkkuja, mutta ne eivät ole oikeita siemeniä vaan sellaisten säälittäviä jäänteitä.

Banaania ei siis viljellä siemenistä – vaan uusia ruokoja saadaan leikkaamalla vanhoista kasveista pistokkaita. Niinpä hedelmät ovat toistensa klooneja.

Ja nyt yhdenmukaisuus on koitumassa Cavendish-banaanien kohtaloksi. Ei ole tarpeeksi geneettistä monimuotoisuutta. Jos tauti nujertaa yhden kasvin, se pystyy tuhoamaan ne kaikki. Pellot, jotka on ahdettu täyteen yhtä lajiketta, merkitsevät pelätylle sienelle notkuvaa buffetpöytää.

Meneillään oleva banaanikatastrofi ei ole ensimmäinen. Edellisestä ei vain otettu kunnolla opiksi.

Vuonna 1876 Yhdysvalloilla oli syytä juhlaan. Maa täytti sata vuotta. Sen kunniaksi Philadelphian kaupunki järjesti maailmannäyttelyn eli suuret kaupalliset messut, joissa kansakunnilla on tapana esitellä saavutuksiaan.

Näytteillä oli useita hämmentäviä uutuuksia. Alexander Graham Bellin vasta keksimä puhelin. Ensimmäinen kaupallisesti onnistunut kirjoituskone. Rakenteilla olevan Vapauden patsaan käsi, joka piteli soihtua. Heinzin ketsuppi, josta tuli myöhemmin alansa standardi.

Ja muuan outo, keltainen hedelmä, Latinalaisesta Amerikasta tuotu.

Kului vain muutama vuosikymmen, ja banaani oli ohittanut omenan jenkkien suosikkihedelmänä. Suomeenkin sitä alettiin rahdata laivoilla. Pian jo niin paljon, että tammikuussa 1930 Helsingin Sanomat julisti: Banaani ei enää ole eksoottista luksusta. Siitä on tullut ”jokapäiväinen leipämme”.

Suosio ei ollut sattumaa. Sen takana oli jättimäinen koneisto.

Amerikassa markkinoiden ylivoimainen goljatti oli United Fruit -yhtiö, joka tunnetaan nykyisin Chiquitana. Se ja muiden yhdysvaltalaisten yritysten banaaniparonit sulkivat nopeasti nyrkkiinsä suuren palan Latinalaista Amerikkaa. He rakensivat alueelle rautateitä ja radioyhteyksiä. Vastineeksi yhtiöt saivat isoja maa-alueita ja vapautuksia veroista.

Neitseellisen viidakon tilalle nousi yksitoikkoisia banaaniviljelmiä. Työvoima oli halpaa ja työehdot olemattomia.

Hedelmän hinta saatiin tallottua minimaaliseksi.

Joistain alueen maista tuli niin sanottuja banaanitasavaltoja. Heiveröisiä valtioita, joiden talous ja usein myös poliittinen johtajuus roikkui yhden vientikasvin varassa.

United Fruit oli puolestaan kaikkea muuta kuin heiveröinen. Sen laivasto paisui niin mahtavaksi, että läntisellä pallonpuoliskolla sen peittosi koossa vain Yhdysvaltain laivasto. Banaanitasavalloissa yhtiötä alettiin kutsua nimellä El Pulpo, mustekala. Lonkerot kiertyivät koko yhteiskunnan ympäri, syvälle politiikan ytimeen.

Jos banaanijättiä yritti vastustaa, seuraukset saattoivat olla rumat. Vaikkapa verilöyly, kuten Kolumbiassa vuonna 1928, jolloin maan armeija ampui lakkoilevia työntekijöitä yhdysvaltalaisten painostamana. Tai vallankaappaus, kuten Guatemalassa vuonna 1954, jolloin United Fruitia uhmannut presidentti Jacobo Àrbenz joutui väistymään. Operaation oli masinoinut Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA, ja banaaniyhtiö oli lobannut sitä kiivaasti.

Maa luisui pitkään sisällissotaan, ja Àrbenz joutui maanpakoon. Maailmalle levisi nöyryyttäviä valokuvia, joissa entinen presidentti oli riisutettu puoli-ilkosilleen lentokentän tarkastuksessa.

Banaaniviljelmien yhdenmukaisuus oli tietysti osa tehokoneistoa.

Alun perin länsimaihin vietäväksi ei kasvatettu Cavendishia vaan toista lajiketta, Gros Micheliä. Se peittosi markettien nykybanaanit lähes kaikessa. Koossa, kolhujen kestävyydessä – ja ennen kaikkea makeassa maussa.

Lajikkeen tuhoksi koitui sama vitsaus, joka nyt uhkaa Cavendish-banaaneita. Panaman tauti, joka havaittiin ensimmäistä kertaa 1800-luvun lopulla. 1950-luvulle tultaessa sieni oli käytännössä nitistänyt Gros Michelit hengiltä.

Äkkiä mahtavat banaaniyhtiöt keikkuivat vararikon partaalla. Sitten ne keksivät pakon edessä ratkaisun. Lajike vaihtui nykyiseen Cavendish-ryhmään.

Cavendish ei sinänsä ollut uusi keksintö. Sen tie länsimaalaisten ruokapöytiin oli alkanut 1830-luvun Englannista, Derbyshiren alueelta, jossa levittäytyvät Chatsworthin kartanon mahtavat tilukset. William Cavendish, Devonshiren kuudes herttua, sattui olemaan intohimoinen puutarhaharrastaja, jota kiehtoivat eksoottiset kasvit.

Vuonna 1834 hänen kokoelmansa täydentyi lahjaksi saadulla banaanilla, joka oli tuotu Englantiin Mauritiukselta. Chatsworthin pääpuutarhuri, nuori ja innokas Joseph Paxton, alkoi viljellä kasvia kartanon kasvihuoneessa. Hän nimesi lajikkeen työnantajansa mukaan.

Vähitellen Cavendish-hedelmät levisivät maailmalle lähetyssaarnaajien mukana. Vaikka maku olikin Gros Micheliin verrattuna valju, oli Cavendishilla lyömätön etu: se oli vastustuskykyinen Panaman taudille. Tai taudin silloisille muodoille.

Mutta vuosien saatossa Panaman tauti on muuntautunut.

Länsimaalaisten nykyinen suosikkibanaani ei ole enää sille immuuni.

Banaanien joukkotuhossa ei ole kyse vain siitä, että moni länsimaalainen joutuu miettimään hedelmäsalaattinsa raaka-aineet uusiksi. On muistettava mittasuhteet.

Cavendish hallitsee länsimaiden hedelmälaareja, mutta sen osuus maailman banaanintuotannosta on vain puolet. Loppuja viljellyistä lajikkeista käytetään enimmäkseen paikallisesti, ja Panaman tauti uhkaa monia niistäkin.

Banaani on maailman neljänneksi tärkein viljelykasvi riisin, vehnän ja maissin jälkeen. Se merkitsee sadoille miljoonille joko ruokavalion perustaa tai keskeistä tulonlähdettä. Etenkin itäisessä Afrikassa monilla alueilla keittobanaanit ovat vastaavaa perusruokaa kuin riisi Aasiassa.

Banaani ei kuitenkaan katoa marketeista tai pelloilta vielä ensi viikolla. Ei edes ensi vuonna. Aikaa ratkaisujen miettimiseen siis on, vaikka Cavendishin korvaavia, laajasti vientiin kelpaavia lajikkeita ei juuri ole näköpiirissä.

Myrkyt eivät pure Panaman tautia aiheuttavaan sieneen, joten mahdollisia ratkaisuja on käytännössä kaksi: perinteinen kasvinjalostus pelloilla tai geenien peukalointi laboratoriossa.

Jälkimmäisessä tulokset ovat jo olleet lupaavia. Esimerkiksi Australiassa tutkijat ovat onnistuneet istuttamaan Cavendish-kasveihin geenejä, jotka tuovat vastustuskyvyn Panaman taudille.

Esteenä parannellun kasvin leviämiselle ovat asenteet ja lainsäädäntö. Esimerkiksi Euroopan unionissa muuntogeenisiä banaaneita ei ole sallittua myydä.

Suuret yhtiöt luottavat perinteiseen lajikkeiden risteyttämiseen. Se vain on hidasta, suurelta osin sattumankauppaakin.

Banaani on vielä maailman suosituin hedelmä (joka tosin luokitellaan kasvitieteissä marjaksi).

Sen menetys olisi kauheaa, mutta ei se nykyiselläänkään pelkkää iloa tuo.

Banaanin hiilijalanjälki on ruma. Sademetsät kärsivät viljelmistä. Monilla tropiikin viljelmillä palkat ja työehdot ovat yhä kehnot. Massiivinen torjuntamyrkkyjen käyttö voi viedä työntekijöiden terveyden.

Parasta olisi, että banaani saataisiin pelastettua eikä sillä enää aiheutettaisi tuhoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää