Sunnuntai

Onnea, 381-vuotias Posti!

1600-luvulla yhteiskunta muuttui. Perustettiin postilaitos. Nyt maailma muuttuu taas. Posti tarvitsee onnea selvitäkseen.

Syyskuun kuudes päivä vuonna 1638 on Suomen historiassa merkkipäivä. Silloin annettiin tarkat määräykset kirjepostin hinnoista.

Alle 13,3 grammaa painavan kirjeen lähettäminen Helsingistä Tukholmaan maksoi kuusi äyriä. Helsingistä Porvooseen hinta oli kaksi äyriä. Painavammista kirjeistä piti maksaa enemmän.

Se oli mullistavaa. Viestejä oli toki kuljetettu aikaisemminkin, mutta nyt järjestelmästä tuli virallinen ja valvottu. Kun kirjeen laittoi postiin, saattoi lähettäjä luottaa siihen, että viesti pääsisi perille pitkienkin matkojen päähän.

Postitaksat vahvisti korkein mahdollinen taho, Ruotsin kuningatar Kristiina. Luultavasti hän sai päätöksenteossa apua, sillä tuohon aikaan Kristiina oli 11-vuotias.

Suomalaisen postilaitoksen juuret ovat Ruotsin käymissä sodissa. Kristiinan isä, kuningas Kustaa II Aadolf, oli kasvattanut Ruotsista suurvallan.

Menestys perustui siihen, että Ruotsi teki asiat tehokkaasti. Sillä oli pätevät virkamiehet, tehokas veronkantojärjestelmä ja iskukykyinen armeija. Ruotsi oli pieni, mutta se otti kilpailijamaita niukemmista resursseistaan kaiken irti. Tehokkaaseen hallintoon tarvittiin myös uudenlainen postilaitos. Ruotsin posti perustettiin vuonna 1636.


Ensimmäinen suomalainen postireitti kulki Ruotsista Maarianhaminan kautta Turkuun. Sieltä se haarautui Raumalle, Poriin, Vaasaan, Ouluun, Hämeenlinnaan, Viipuriin ja Käkisalmeen.

Alkuvaiheissa Ruotsin ja Suomen postia kuljetettiin usein kävellen. Postin palvelukseen palkattiin hyvämaineisia talonpoikia, jotka puolestaan palkkasivat itselleen renkejä. Näin syntyi vaihtopisteitä eli postitaloja, joita yritettiin sijoittaa parin kolmen peninkulman välein.

Yhden peninkulman eli noin kuuden kilometrin matkaan postinkantaja sai käyttää aikaa kaksi tuntia.

Kun postinkantaja lähestyi vaihtopaikkaa, hän ilmoitti tulostaan töräyttämällä postitorvea. Luovutettuaan postin seuraavalle kantajalle sai kuriiri jäädä hetkeksi postitaloon lepäämään ennen paluumatkaa.

Postimiehen tunnisti takkiin kiinnitetystä vaakunamerkistä sekä keihäästä, jota tarvittiin petojen ja varkaiden varalta.

Helsingin ja Turun välillä oli aluksi kahdeksan postitaloa. Tukholman ja Turun välillä postivaihto piti tehdä peräti 113 kertaa, ja se oli Euroopankin mittakaavassa pitkä ja hankala linja.


Postinkulun luotettavuutta ja nopeutta on valvottu alusta saakka. Jo 1650-luvulla valtio määräsi, että kirjeen oli ehdittävä Turusta Tukholmaan 12 vuorokaudessa – säällä kuin säällä. Ensin posti kuljetti vain kirjeitä, mutta pian myös pieniä esineitä. Uutisetkin alkoivat liikkua.

Kuluneen viikon perjantaina Suomen Posti täytti 381 vuotta. Juhlapäivä sujui arvatenkin alavireisissä tunnelmissa.

Satojen vuosien ajan postilaitos kasvoi. Konttoreita tuli lisää ja kotikanto kehitettiin. Postimies virkapuvussaan saattoi olla pitäjällä tärkeä henkilö.

Postilaiset olivat innokkaita järjestäytyjiä jo 1900-luvun alussa, kun työväenliike kokosi voimiaan. He olivat ylpeitä työstään.

Heidän järjestönsä kantoivat komeita nimiä: Suomen Postiyhdistys, Suomen Postiljooniyhdistys, Postiliitto, Postivirkamiesliitto ja Postin toimihenkilöliitto.

Nyt Posti on lirissä.

Kirjeiden ja lehtien määrä on viime vuosina romahtanut. Isossa ja harvaan asutussa Suomessa postinkannosta on tullut kallista ja kannattamatonta. Puhutaan kirjepostin ja paperilehtien kantamisen lopettamisesta.

Siksi postinkantajille on yritetty keksiä sivutöitä, kuten ruohonleikkuuta tai vanhustenhoitoa. Postilaisten liitosta on tullut nyt 2000-lukulainen ja vähän vaatimaton Pau, oikealta nimeltään Posti- ja logistiikka-alan unioni.


Yhteiskunta muuttuu aivan kuin 1600-luvulla, jolloin Suomen postilaitos perustettiin.

Tällä kertaa toimivaa mallia ei voi napata Ruotsista.

Vuonna 2008 Ruotsissa kohistiin postin toimitusjohtajan Lars G. Nordströmin jättipalkasta. Hän joutui luopumaan korvauksestaan.

Vuonna 2009 Ruotsin ja Tanskan postit yhdistettiin Postnordiksi.

Ongelmat ovat pysyneet. Huhtikuussa Postnordin toimitusjohtaja Håkan Ericsson sai potkut.

Otsikoihin nousi se, että hänen potkunsa tulivat maksamaan 14 miljoonaa kruunua eli 1,3 miljoonaa euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää