Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

Monen yrityksen hallituksessa kärsitään kognitiivisesta harhasta, joka saa heidät yliarvoimaan toimitusjohtajien kyvyt.

Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen palkasta nousi tällä viikolla kova poru. Eikä ihme – onhan Malisen palkka posketon.

Valtion­yhtiön toimitus­johtaja sai viime vuonna palkkaa ja palkkioita 987 764 euroa. Samaan aikaan Posti oli siirtämässä paketti­jakelun työn­tekijöitä halvemman työehto­sopimuksen piiriin, joka leikkaisi heidän palkkojaan 30–50 prosenttia. Malisen ansiot ovat hänen vuonna 2013 alkaneen toimitusjohtajakautensa aikana yli kaksinkertaistuneet. Ei siis kovin reilua.

Selitys tähän on Lake Wobegon.

Lake Wobegon on taajama preerian laidalla Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltiossa.

Asukkaita on noin 800, ja he ovat juuriltaan saksalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia. He ovat ylpeitä taustastaan, joten keskustasta löytyy Tuntemattoman norjalaisen patsas. Paikkakunnan baseball-joukkueen nimi on Lake Wobegon Whippets. Asukkaat juovat paljon paikallista Wendy’s-olutta. Siellä on vahva luterilainen kirkko.

Mainittakoon vielä, että todellisuudessa Lake Wobegonia ei ole olemassakaan.

Se on amerikkalaisen kirjailijan Garrison Keillorin luoma fiktiivinen paikka, jonka tapahtumista hän kertoi vuosina 1974–2016 suositussa radio-ohjelmassaan. Kaikki lähetykset loppuivat samalla tavalla.

”No niin”, Keillor sanoo. ”Tässä olivat tällä kertaa kaikki uutiset Lake Wobegonista, jossa kaikki naiset ovat vahvoja, kaikki miehet ovat hyvännäköisiä ja kaikki lapset ovat keskiarvoa lahjakkaampia.”

Kaikki lapset ovat keskiarvoa lahjakkaampia!

Näinhän vanhemmat tuppaavat ajattelemaan omista lapsistaan. Se on luonnollista. Omituisempaa on se, että samanlainen kognitiivinen harha tuntuu olevan vallalla myös Postin ja monen muun yrityksen hallituksissa.

Amerikkalainen psykologian professori David Myers on havainnut, että ihmisillä on usein taipumus yliarvoida omat kykynsä ja vähätellä negatiivisia ominaisuuksiaan verrattuna muihin ihmisiin. Hän nimesi tämän ilmiön Lake Wobegon -vaikutukseksi kunnianosoituksena Garrison Keillorin fiktiiviselle kaupungille.

Vaikka miten kovasti haluttaisiin, kaikki lapset eivät voi olla keskiarvoa lahjakkaampia. Se ei ole matemaattisesti mahdollista.

Kyse on niin sanotusta ylivertaisuusvinoumasta, joka on David Myersin mukaan kovin yleinen. Pitäväthän lähes kaikki autoilijatkin itseään keskimääräistä parempina kuskeina.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola selitti HS:n haastattelussa, että toimitusjohtaja Malisen palkka on määritelty sen perusteella, mitä vastaavassa asemassa oleville maksetaan vastaavissa yhtiöissä.

Posti ei kuitenkaan suostu kertomaan, mihin yrityksiin Malisen palkkatasoa on verrattu. Postin hallitus kuulemma ostaa palkkavertailuun käytetyn tilastoaineiston konsulteilta ja raportti on luottamuksellinen.

Media on kuitenkin verrannut, että Heikki Malisen ansiotaso oli vuonna 2018 selvästi parempi kuin muiden pörssin ulkopuolisten valtionyhtiöiden johtajien. Kakkosena oli VR:n Rolf Jansson 748 917 eurolla.

Yhdysvalloissa pörssiyhtiöt joutuvat julkistamaan yksityiskohdat toimitusjohtajan palkan määrittymisestä. Tutkimusten mukaan 90 prosenttia yrityksistä ilmoittaa maksavansa johtajilleen palkkaa verrokkiryhmän mediaanin verran tai enemmän kuin se.

Mediaani tarkoittaa sitä, että luvut pannaan suuruusjärjestykseen ja jonon keskimmäinen luku on lukusarjan mediaani. Koska valtaosa yrityksistä maksaa johtajilleen verrokkiryhmän keskimmäistä palkkaa enemmän, se johtaa palkkojen nousuun.

Hallitusten harhainen toiminta on tavallaan inhimillisesti ymmärrettävää.

Hallituksen tehtävä on valita toimitusjohtaja. Hallitus ei tietenkään halua valita huonoa johtajaa – jos se niin tekisi, se ei olisi tehtäviensä tasalla.

Näin ollen hallituksessa ollaan helposti yhtä mieltä siitä, että hallituksen valitsema toimitusjohtaja on keskimääräistä parempi johtaja. Niinpä hänelle on syytäkin maksaa keskimääräistä parempaa palkkaa. Se, että toimitusjohtajan palkka on yli keskiarvon, todistaa hänen olevan hyvä johtaja. Hallitus on tehtäviensä tasalla.

Kaikki toimitusjohtajat ovat siis keskimääräistä lahjakkaampia toimitusjohtajia. Samaan tapaan kuin kaikki Lake Wobegonin lapset.

Professori Anu Kantola ja akatemiatutkija Hanna Kuusela julkistivat tällä viikolla tutkimuksen, jossa 90 huipputuloista suomalaista kertoo nimettömänä näkemyksistään. Kirjaan haastatelluista 32 yritysjohtajasta yksikään ei pitänyt johtajien ansioiden huimaa nousua ongelmana. Se oli heistä perusteltua.

Kirjan tulkinnan mukaan johtajat mielsivät itsensä ”käsin valituiksi poikkeusyksilöiksi, jotka kääntävät yritysten suuntia ja ratkaisevat niiden kohtaloita”. Kukaan haastatelluista johtajista ei maininnut, että myös muut yrityksen työntekijät ansaitsisivat palkkionsa yrityksen menestyksestä.

Garrison Keillor on saanut Lake Wobegonille paljon mainetta psykologian ja taloustieteen piirissä. Hän ei kuitenkaan hyväksy wobegonilaisten osalta diagnoosia ylivertaisuusvinoumasta.

Keillorin mukaan Lake Wobegonin asukkailla on niin vahvat skandinaaviset juuret ja luterilainen kulttuuriperintö, että he eivät liioittele kykyjään ja saavutuksiaan. Pikemminkin he vähättelevät niitä. Onhan luterilaisen opin keskiössä kohtuus.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää