Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Euroopassa saattaa olla pian enemmän muureja ja raja­esteitä kuin kylmän sodan pahimpina vuosina – ja se on suru ja häpeä

Isoisäni isoisä, vuonna 1835 syntynyt Filip Lyytikäinen, hoiteli jo 150 vuotta sitten rajahommat tyylikkäämmin kuin meidän sukupolvemme, kirjoittaa kolumnissaan Tommi Nieminen.

Suvussamme kulkee tarina: isoisäni isoisä, vuonna 1835 syntynyt talollinen Filip Eliaksenpoika Lyytikäinen eli Vilppu, pysäytti hevoskärrynsä aina, kun oltiin siirtymässä omilta tiluksilta naapurien maille.

Vilppu onki povarista viinapullon. Hän huitaisi aimo moukun ennen kuin antoi hevoselleen käskyn jatkaa matkaa vieraalle maaperälle. Olen ajatellut rituaalia sekä rohkaisuryyppynä (on sentään poistuttu omasta pihapiiristä) että jonkin sortin kunnianosoituksena omille tiluksille.

Isoisän isoisän rajaryyppy tuli mieleen, kun luin tietokirjailija Tim Marshallin tuoreen teoksen Jaettu maapallo. Kirja kertoo etenkin siitä, millaisia uusia fyysisiä ja ideologisia rajoja ja muureja ihmiskunta rakentaa nyt 2000-luvulla.

Kuva on lannistava. Se asettaa sukupolvemme huonoon valoon. Vilppu hoiti 150 vuotta sitten rajahommat tyylikkäämmin.

Ihmiskunnan historia on nimittäin ikiliikkuja: Ensin rajoille rakennetaan muureja. Sitten ne kaadetaan. Sitten rakennetaan uudet muurit tilalle. Sitten nekin kaadetaan.

Kolme vuosikymmentä sitten muureja kaadettiin, kun itäblokin kommunistivaltiot murenivat. Ne olivat rakentaneet muureja ja piikkilanka-aitoja, joilla estettiin kansan joukkopako.

Valitettavasti me, 2010-lukulaiset, olemme taas historian muurinrakentajia. Marshallin kirjan mukaan kaikista toisen maailmansodan jälkeen rakennetuista raja-aidoista peräti yli puolet on pystytetty 2000-luvulla: Euroopassa saattaa olla muutaman vuoden päästä enemmän muureja, aitoja ja rajaesteitä kuin kylmän sodan pahimmassa vaiheessa.

Keväällä 1995 käyttöön otettu Schengen-sopimus oli utopia täysin rajattomasta Euroopasta. Passia vilauttamatta ja jalkaa kaasulta nostamatta saattoi ajaa Euroopan laidalta toiselle: Kilpisjärveltä Kreetalle, Sallasta Gibraltarille.

Sopimukseen oli sisäänrakennettu ajatus, että jos ihmiset, tavarat, palvelut, pääomat, ideologiat, muodit, trendit, tiede ja taide liikkuvat vapaasti maasta toiseen, vapaus vahvistaisi Euroopan demokratiaa ja kasvattaisi maanosan taloutta.

Demokratia on heikentynyt. Silti on vaikea sanoa, mikä kaikessa on Schengenin merkitys.

Ei Euroopan uusia muureja vain lämpimikseen rakennettu. Syksyllä 2015 turvapaikanhakijoita Keski-Aa­siasta, Lähi-idästä ja Afrikasta saapui liikaa. Ajatelkaapa vaikka alle 6 000 asukkaan ruotsalaista kaivoskuntaa Norbergia, jonne pelmahti hetkessä noin tuhat turvapaikanhakijaa.

Sen kummemmin elämöimättä voi hetkeksi asettua norbergilaisten asemaan. Sekaisin siinä menee hiljaisen taajaman arki.

Joulukuussa 2015 – keskellä kansainvaellusta – teimme kuvaajan kanssa pitkän autoturneen Itävallan Wienistä Turkin Istanbuliin. Halusimme nähdä, millaisia rajoja eurooppalaiset pystyttävät.

Itävalta rakensi lähes neljän kilometrin piikkilanka-aitaa Slovenian-vastaiselle rajalle.

Slovenia oli kostoksi pystyttänyt teräsaitaa Kroatian-vastaiselle rajalleen Razkrižjeen. Sitä aitaa vihasi myös Razkrižjen kunnanjohtaja, joka arveli, että Euroopan muurittaminen johtaisi ”lopulta koko EU:n loppuun”.

Pohjois-Makedonia aitasi Kreikan-vastaista rajaansa, Kreikka ja Bulgaria taas Turkin-vastaista rajaansa.

Suurin konna oli silti Unkari. Se oli aloittanut dominoilmiön.

Sen äärioikeistolainen hallitus ei piitannut EU-sopimuksista, vaan alkoi kesällä 2015 rakentaa lähes neljä metriä korkeita raja-aitoja Serbian-vastaiselle rajalleen Röszkeen ja Kroatian-vastaiselle rajalle Zákányyn.

Hetkessä Unkari oli rakentanut yli 500 kilometriä piikkilanka-aitaa ympärilleen. Muutkin maat alkoivat padota rajojaan ja ohjata turvapaikan­hakijoita naapurimaihin ja pohjoiseen Eurooppaan.

Röszken rajakaupunki Unkarin ja Serbian rajalla oli apea ja luokseen kutsumaton. Jututin natsipuolue Jobbikin paikallispoliitikkoa, räyhäkkää heppua, joka oli iloinen, sillä Unkarin maine oli kiirinyt: kukaan ei tahtonut enää lähimaillekaan.

Mieleen tuli 1990-luvun tv-sketsi suomalaisen haja-asutusalueen toimettomasta uusnatsista, joka osallistui tv:n hakuohjelmaan ja etsi pakolaisia asuttamalleen haja-asutusalueelle. Vilpittömän oloinen uusnatsi tarkensi kameralle, että hän olisi tyytyväinen ”yhdestäkin somaliperheestä”.

Isoisäni isoisä Vilppu – siis mies, joka otti rajaryypyn hevoskärryissä – tiesi taatusti, että rajan takaa tulee aina sekä hyvää että pahaa.

Vuonna 1885 tehdyn asiakirjan mukaan hän löysi suolta omilta mailtaan ruosteen puhkaiseman vaskirasian. Rasia sisälsi ”riepuihin käärittynä” 39 venäläistä kolikkoa vuosilta 1723–1783, ruotsalaisen taalarin kolikon vuodelta 1770 sekä ”tukaatin painoisen” kultarahan vuodelta 1765.

Vilppu on kaiketi ilahtunut löydöstään, jota ei olisi ollut ilman rajat ylittävää kauppaa ja siirtolaisuutta. Toisaalta kolikot olivat ajalta, jolloin Ruotsi ja Venäjä olivat käyneet niin kutsutun hattujen sodan, jossa taisteltiin Suomesta.

Silti tuntuu selvältä sadan viime vuoden historiassa, että rajojen avoimuus on tuottanut enemmän iloa ja vaurautta kuin muurien rakennus.

Ja mitä tulee Vilppu Lyytikäisen tapaan huitaista rajaryyppy omilta tiluksilta poistuessaan, katson, että tuon verran omilla rajoillaan sopii uhota.

Sen kummempaan rähinöintiin hän kun ei tietääkseni sortunut.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  2. 2

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi sanoi oikeudessa keksineensä raiskauksen, mies tuomittiin silti viideksi vuodeksi vankilaan – Oikeuspsykologi kertoo, miten lasten puheiden luotettavuutta arvioidaan

  5. 5

   Trump: Jotkin Euroopan valtiot suostuneet ottamaan vastaan Isis-taistelijoita ensimmäistä kertaa

  6. 6

   Poliisi etsii kadonnutta 6-vuotiasta Tapulikaupungissa

  7. 7

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  8. 8

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää