Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Euroopassa saattaa olla pian enemmän muureja ja raja­esteitä kuin kylmän sodan pahimpina vuosina – ja se on suru ja häpeä

Isoisäni isoisä, vuonna 1835 syntynyt Filip Lyytikäinen, hoiteli jo 150 vuotta sitten rajahommat tyylikkäämmin kuin meidän sukupolvemme, kirjoittaa kolumnissaan Tommi Nieminen.

Suvussamme kulkee tarina: isoisäni isoisä, vuonna 1835 syntynyt talollinen Filip Eliaksenpoika Lyytikäinen eli Vilppu, pysäytti hevoskärrynsä aina, kun oltiin siirtymässä omilta tiluksilta naapurien maille.

Vilppu onki povarista viinapullon. Hän huitaisi aimo moukun ennen kuin antoi hevoselleen käskyn jatkaa matkaa vieraalle maaperälle. Olen ajatellut rituaalia sekä rohkaisuryyppynä (on sentään poistuttu omasta pihapiiristä) että jonkin sortin kunnianosoituksena omille tiluksille.

Isoisän isoisän rajaryyppy tuli mieleen, kun luin tietokirjailija Tim Marshallin tuoreen teoksen Jaettu maapallo. Kirja kertoo etenkin siitä, millaisia uusia fyysisiä ja ideologisia rajoja ja muureja ihmiskunta rakentaa nyt 2000-luvulla.

Kuva on lannistava. Se asettaa sukupolvemme huonoon valoon. Vilppu hoiti 150 vuotta sitten rajahommat tyylikkäämmin.

Ihmiskunnan historia on nimittäin ikiliikkuja: Ensin rajoille rakennetaan muureja. Sitten ne kaadetaan. Sitten rakennetaan uudet muurit tilalle. Sitten nekin kaadetaan.

Kolme vuosikymmentä sitten muureja kaadettiin, kun itäblokin kommunistivaltiot murenivat. Ne olivat rakentaneet muureja ja piikkilanka-aitoja, joilla estettiin kansan joukkopako.

Valitettavasti me, 2010-lukulaiset, olemme taas historian muurinrakentajia. Marshallin kirjan mukaan kaikista toisen maailmansodan jälkeen rakennetuista raja-aidoista peräti yli puolet on pystytetty 2000-luvulla: Euroopassa saattaa olla muutaman vuoden päästä enemmän muureja, aitoja ja rajaesteitä kuin kylmän sodan pahimmassa vaiheessa.

Keväällä 1995 käyttöön otettu Schengen-sopimus oli utopia täysin rajattomasta Euroopasta. Passia vilauttamatta ja jalkaa kaasulta nostamatta saattoi ajaa Euroopan laidalta toiselle: Kilpisjärveltä Kreetalle, Sallasta Gibraltarille.

Sopimukseen oli sisäänrakennettu ajatus, että jos ihmiset, tavarat, palvelut, pääomat, ideologiat, muodit, trendit, tiede ja taide liikkuvat vapaasti maasta toiseen, vapaus vahvistaisi Euroopan demokratiaa ja kasvattaisi maanosan taloutta.

Demokratia on heikentynyt. Silti on vaikea sanoa, mikä kaikessa on Schengenin merkitys.

Ei Euroopan uusia muureja vain lämpimikseen rakennettu. Syksyllä 2015 turvapaikanhakijoita Keski-Aa­siasta, Lähi-idästä ja Afrikasta saapui liikaa. Ajatelkaapa vaikka alle 6 000 asukkaan ruotsalaista kaivoskuntaa Norbergia, jonne pelmahti hetkessä noin tuhat turvapaikanhakijaa.

Sen kummemmin elämöimättä voi hetkeksi asettua norbergilaisten asemaan. Sekaisin siinä menee hiljaisen taajaman arki.

Joulukuussa 2015 – keskellä kansainvaellusta – teimme kuvaajan kanssa pitkän autoturneen Itävallan Wienistä Turkin Istanbuliin. Halusimme nähdä, millaisia rajoja eurooppalaiset pystyttävät.

Itävalta rakensi lähes neljän kilometrin piikkilanka-aitaa Slovenian-vastaiselle rajalle.

Slovenia oli kostoksi pystyttänyt teräsaitaa Kroatian-vastaiselle rajalleen Razkrižjeen. Sitä aitaa vihasi myös Razkrižjen kunnanjohtaja, joka arveli, että Euroopan muurittaminen johtaisi ”lopulta koko EU:n loppuun”.

Pohjois-Makedonia aitasi Kreikan-vastaista rajaansa, Kreikka ja Bulgaria taas Turkin-vastaista rajaansa.

Suurin konna oli silti Unkari. Se oli aloittanut dominoilmiön.

Sen äärioikeistolainen hallitus ei piitannut EU-sopimuksista, vaan alkoi kesällä 2015 rakentaa lähes neljä metriä korkeita raja-aitoja Serbian-vastaiselle rajalleen Röszkeen ja Kroatian-vastaiselle rajalle Zákányyn.

Hetkessä Unkari oli rakentanut yli 500 kilometriä piikkilanka-aitaa ympärilleen. Muutkin maat alkoivat padota rajojaan ja ohjata turvapaikan­hakijoita naapurimaihin ja pohjoiseen Eurooppaan.

Röszken rajakaupunki Unkarin ja Serbian rajalla oli apea ja luokseen kutsumaton. Jututin natsipuolue Jobbikin paikallispoliitikkoa, räyhäkkää heppua, joka oli iloinen, sillä Unkarin maine oli kiirinyt: kukaan ei tahtonut enää lähimaillekaan.

Mieleen tuli 1990-luvun tv-sketsi suomalaisen haja-asutusalueen toimettomasta uusnatsista, joka osallistui tv:n hakuohjelmaan ja etsi pakolaisia asuttamalleen haja-asutusalueelle. Vilpittömän oloinen uusnatsi tarkensi kameralle, että hän olisi tyytyväinen ”yhdestäkin somaliperheestä”.

Isoisäni isoisä Vilppu – siis mies, joka otti rajaryypyn hevoskärryissä – tiesi taatusti, että rajan takaa tulee aina sekä hyvää että pahaa.

Vuonna 1885 tehdyn asiakirjan mukaan hän löysi suolta omilta mailtaan ruosteen puhkaiseman vaskirasian. Rasia sisälsi ”riepuihin käärittynä” 39 venäläistä kolikkoa vuosilta 1723–1783, ruotsalaisen taalarin kolikon vuodelta 1770 sekä ”tukaatin painoisen” kultarahan vuodelta 1765.

Vilppu on kaiketi ilahtunut löydöstään, jota ei olisi ollut ilman rajat ylittävää kauppaa ja siirtolaisuutta. Toisaalta kolikot olivat ajalta, jolloin Ruotsi ja Venäjä olivat käyneet niin kutsutun hattujen sodan, jossa taisteltiin Suomesta.

Silti tuntuu selvältä sadan viime vuoden historiassa, että rajojen avoimuus on tuottanut enemmän iloa ja vaurautta kuin muurien rakennus.

Ja mitä tulee Vilppu Lyytikäisen tapaan huitaista rajaryyppy omilta tiluksilta poistuessaan, katson, että tuon verran omilla rajoillaan sopii uhota.

Sen kummempaan rähinöintiin hän kun ei tietääkseni sortunut.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Yllätystulos EM-karsinnoissa antoi avaimet Huuhkajille: Voitto Kreikasta nostaa lähes varmasti lohkoarvonnan kolmoskoriin

  3. 3

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  4. 4

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  5. 5

   Kimi Räikkönen voi nousta palkintopallille, Carlos Sainzin toiminta tutkittavana

  6. 6

   Gigantin sivuston tietoturva-aukko ehti olla auki kuukauden, sivustolta pääsi hakemaan henkilötietoja

  7. 7

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Uhmakkaat opiskelijat kirjoittivat testamenttejaan suljetulla yli­opistolla Hong­kongissa, poliisit uhkasivat ampua kovilla – HS:n kirjeen­vaihtaja paikan päällä: ”Outo ja arvaamaton tunnelma”

  9. 9

   Venetsiassa vesi nousi jälleen 1,5 metriin, tulvatuhot valtavat

  10. 10

   Cristiano Ronaldo ryösti joukkuetoveriltaan varman maalin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  7. 7

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  10. 10

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää