Jeffrey Epsteinin salaisuus

Liikemies Jeffrey Epstein kuoli elokuussa vankilassa, jossa hän odotti oikeudenkäyntiä seksirikoksista. Skandaali paisuu yhä. Siihen on sotkeutunut kaksi presidenttiä ja monta muuta rikasta ja kuuluisaa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Vuosikausia Jeffrey Epstein oli Yhdysvaltain rikkaiden ja kuuluisien rakas ystävä, mutta nykyään vanhat tutut muistavat miestä tuskin tavanneensa.

”Olen tuntenut Jeffin 15 vuotta. Loistava kaveri”, Donald Trump kehui vuonna 2002. ”Hän on hauskaa seuraa. Jotkut sanovat, että hän pitää kauniista naisista kuten minäkin, ja moni heistä on aika nuori. Ei epäilystäkään: Jeffrey nauttii seuraelämästä.”

Nykyään Trump muistaa tavanneensa Epsteinia ohimennen joskus kauan sitten.

Entinen presidentti Bill Clinton puolestaan lenteli usein Epsteinin yksityiskoneella. Nyt Clinton kommentoi tuttavuutta niukasti edustajansa kautta.

Epsteinilta asiaa ei voi enää kysyä, sillä hänet löydettiin 10. elokuuta New Yorkin vankilasellistään kuolleena.

Virallisesti liikemiehen kuolemansyy oli itsemurha, mutta kaikki eivät siihen usko, sillä monella oli syy sulkea Epsteinin suu. Salaliittoteoriat kuolemasta ovat jo täydessä vauhdissa.

Jos Jeffrey Epsteinin kuolema oli hämärä, yhtä hämärä oli hänen elämänsä.


Pitkään Jeffrey Epsteinin elämä näytti amerikkalaiselta unelmalta. Hän syntyi vuonna 1953 vaatimattomiin oloihin newyorkilaisen kotiäidin ja puistotyöntekijän perheeseen.

Matemaattisesti lahjakas Epstein selviytyi hyvin koulusta, mutta yliopisto jäi kesken, kun nuori mies lähti töihin opettajaksi ja sitten tekemään rahaa Wall Streetille.

Epsteinilla oli amerikkalaisen menestyjän ulkonäkö: tuuhea tukka, vahva leuka ja valkoinen hymy. Hän oli juuri sellainen kaveri, jonka lähelle ihmiset hakeutuivat. Pian rikkaat ihmiset alkoivat tyrkyttää Epsteinille rahojaan.

Tie tähtiin alkoi 1980-luvulla, kun alusvaatemerkki Victoria’s Secretin omistaja Leslie Wexner uskoi raha-asiansa Epsteinin hoitoon. Epstein ansaitsi rahaa Wexnerille – ja itselleen.

Epstein alkoi jo varhain punoa mystiikkaa ympärilleen. Hän perusti varainhoitoyrityksen, jonka väitettiin kelpuuttavan asiakkaikseen vain miljardöörejä. Totta tai ei, se oli hyvä myyntivaltti.

Epstein esiintyi itsekin mielellään miljardöörinä. Rikas hän olikin, muttei niin rikas. Kesällä syyttäjänviranomaiset ar­vioivat hänen omaisuutensa arvoksi 559 miljoonaa dollaria. Hän omisti lukuisia kiinteistöjä sekä saaren Karibialla.

Kukaan ei tunnu ihan tarkkaan tietävän, millaisia palveluja Epstein rikkaille tarjosi. Niiden on arveltu liittyneen ainakin pöytälaatikkoyrityksiin ja veroparatiiseihin. Hänen suurin taitonsa piili kuitenkin muualla.


Amerikkalainen yhteiskunta toimii eri tavalla kuin Suomi. Suomen pienissä piireissä ihmiset tuntevat toisensa tai heillä on ainakin yhteisiä ystäviä. Sen sijaan Yhdysvalloissa tärkeiden ihmisten juttusille ei pääse, ellei tunne oikeita ihmisiä.

Se on luonut markkinat rattaiden rasvaajille ja ovien avaajille. Heille soitetaan, jos ha­lutaan kuuluisuuden salainen puhelinnumero tai kutsu kaupungin kuumimpaan juhlaan.

Nämä mestariverkostoitujat voivat olla agentteja tai toimittajia, mutta huipputasolla liikkuvat ovat itsekin tähtiä: rikkaita, vaikutusvaltaisia ja usein myös salaperäisiä niin kuin Jeffrey Epstein.

Epstein ei käyttänyt sosiaalista mediaa eikä sähköpostia vaan pientä mustaa kirjaa, johon hän keräsi tuttaviensa salaiset puhelinnumerot. Julkisuuteen vuotaneesta kirjasta on löytynyt toista tuhatta tunnettua nimeä.

Epsteinin tuttavapiiriin kuului huippupoliitikkoja, raharikkaita, Nobel-tiedemiehiä ja kuninkaallisia. Tuttuja olivat Trumpin ja Clintonin lisäksi esimerkiksi Britannian prinssi Andrew, huippulakimies Alan Dershowitz, elokuvaohjaaja Woody Allen ja mediaparoni Robert Maxwellin tytär Ghislaine Maxwell.

Jos on viime viikot katsellut liberaalia MSNBC-kanavaa, skandaalin suurin uutinen on ollut Epsteinin ja Donald Trumpin kaveruus, mutta konservatiivisella Foxilla mudassa ovat pyörineet Bill Clinton ja itärannikon liberaali eliitti.

Tässä lammikossa riittää lokaa kaikille.


Suuren yleisön tietoon Epstein nousi vuonna 2002, kun The New York Magazine teki ison jutun miehestä, joka oli juuri lennättänyt omalla koneellaan Afrikkaan ex-presidentti Clintonin, näyttelijä Kevin Spaceyn ja koomikko Chris Tuckerin.

Lehtijutussa Jeffrey Epsteinia verrattiin F. Scott Fitzgeraldin Kultahattu-kirjan päähenkilöön Jay Gatsbyyn. Epsteinin kerrottiin vihaavan solmioita, joogaavan ja keskustelevan hiukkasfysiikasta ja aivotutkimuksesta nobelistien kanssa.

”Jotkut keräävät perhosia, hän kerää kauniita mieliä”, Epsteinia ihasteltiin.

Epsteinin tuttavapiiriin kuului nimittäin maailman kuuluisimpia tiedemiehiä, kuten Harvard-sosiologi Stephen Pinker, biologi Martin Nowak, taloustieteilijä Larry Summers ja fyysikko Stephen Hawking, jota varten Epstein varustelutti saarellaan erikoisvalmisteisen sukellusveneen.

Huippututkijoista on tullut haluttua seuraa, sillä teknoeliitti ei halua nähdä itseään liikemiehinä vaan syvähenkisinä idealisteina, jotka poistavat aamupäivällä ilmastonmuutoksen ja perustavat iltapäivällä siirtokunnan Marsiin.

Teknoeliitille ei ole riittänyt, että sillä on suunnattomasti rahaa ja valtaa. Se haluaa olla myös planeetan moraalinen ylimystö. Jeffrey Epstein näytti näiden kulissien kääntöpuolen.


Talo Manhattanilla, palatsihuvila Floridassa, saari Karibialla ja oma yksityissuihkukone – sellaisia ovat superrikkaan elämän valttikortit.

Suojassa uteliaiden silmiltä rikkaat ja kuuluisat tapaavat toisiaan. Ja niissä juhlissa on ihan omat säännöt.

Epsteinin kiinnostuksesta hyvin nuoriin tyttöihin oli juoruttu jo pitkään, kuten Donald Trumpin kommentti tämän jutun alussa osoittaa. Floridan poliisi kiinnostui asiasta vuonna 2006.

Tutkimuksissa selvisi, että Epstein oli hankkinut huviloilleen kymmeniä alaikäisiä tyttöjä, joista nuorimmat olivat 14-vuotiaita. Hän oli painostanut tyttöjä seksiin ja tarjonnut näitä ystäviensä käyttöön.

Paikalliset nimittivät Epsteinin Little St. Jamesin yksityissaarta ”orgiasaareksi” ja hänen yksityislentokonettaan ”Lolita Expressiksi”, koska sen kyydissä saarelle saapui aina kauniita nuoria tyttöjä.

Normaalisti tällaisista teoista olisi seurannut pitkä vankilarangaistus, ei kuitenkaan Jeffrey Epsteinille.

Liittovaltion syyttäjänä toiminut Alexander Acosta suostui sopimukseen, jolla Epstein tuomittiin 13 kuukaudeksi kevytvankeuteen: hän vietti yönsä seriffin sellissä, mutta päivät vapaalla. Lisäksi ­Epstein joutui rekisteröitymään seksirikolliseksi. Sopimuksella salattiin Epsteinin uhrien kertomukset ja suojeltiin juhliin osallistuneita vieraita.

Acostan ura eteni myöhemmin erinomaisesti: keväällä 2017 hän nousi Trumpin hallinnon työministeriksi. Viime heinäkuussa Acosta joutui eroamaan, kun Miami Herald -lehden paljastusjutusta alkaneet tutkimukset toivat julkisuuteen Epsteinin rikosten laajuuden ja oikeuslaitoksen laiminlyönnit.

Vuoden 2008 seksirikostuomion jälkeen iso osa entisistä ystävistä käänsi selkänsä Epsteinille, eivät kuitenkaan kaikki.

Liikemiehellä riitti edelleen rahaa, joka kelpasi esimerkiksi maan huippuyliopistoille. MIT Media Labsin johtaja Joichi Ito joutui viime viikolla eroamaan tehtävistään muun muassa MIT:ssä, Harvardissa ja The New York Timesin hallituksessa, koska oli yrittänyt salata Epsteinilta saamansa rahat. Uusia paljastuksia on varmasti vielä tulossa.

Epstein on poissa, mutta edessä voi olla uusia oikeudenkäyntejä miehen epäiltyjä rikoskumppaneita, kuten Ghislaine Maxwellia, vastaan. Moni joutuu siis nukkumaan huonosti vielä pitkään.

Miehiä on tipahdellut huipulta, kun yhteiskunnassa on muutettu suhtautumista naisten kohteluun.

Presidentti Trumpiin mikään ei tunnu tarttuvan, mutta miten mahtaa käydä Bill Clintonin?

Ajatus Clintonista, Epsteinista ja Kevin Spaceystä Lolita Expressillä luo epämiellyttäviä mielikuvia, joita ex-presidentin valmiiksi tahrainen maine ei välttämättä enää kestä – ei, vaikka Clinton kuinka kiertäisi maailmaa puhumassa merien suojelusta tai köyhyyden voittamisesta.

Clintonin sikailuja on katsottu vuosia läpi sormien, koska Bill on monen mielestä niin fiksu ja mukava mies. Mutta niin oli Jeffrey Epsteinkin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  2. 2

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  3. 3

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  4. 4

   Kim Jong-un määräsi ”nuhjuiset eteläkorealaiset rakennukset” purettaviksi, lomakeskusta on pidetty symbolina Koreoiden yhteistyöstä

  5. 5

   Helsingin poliisin viestintäjohtajan korruptioepäilyssä on osallisena tunnettu ruokaravintola: Vaalirahoitusta epäillään lahjukseksi

  6. 6

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Mies linnoittautui museoon Etelä-Ranskassa, poliisi piirittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  9. 9

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää