Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Saako #metoo-aikakautena kehua viehättävän ja tyylikkään naisen pukeutumista?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa sähköpostitse: hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Edellisellä kerralla oli puhetta hoitotahdoista. Martti Kajjaanista­ ja Marjatta antavat saman vinkin hoitotahdon tallentamiseksi: monissa puhelimissa on paikka SOS-tiedoille, joihin hoitohenkilökunta pääsee käsiksi ilman pin-koodia. ”Esim. Android-puhelimessa tällainen mahdollisuus löytyy kohdasta, jossa näppäillään pääsykoodi puhelimeen. ’Hätä’-näppäimen taakse voi noita tietoja kirjoittaa”, neuvoo Martti.

Marjut tietää lisää naisten mustista puvuista valtiopäivien avajaisissa. Hän kertoo, että kun Ruotsissa vietettiin tätä juhlaa runsas viikko sitten, naisten asut olivat pääosin tummanpuhuvia.

”Ruotsissa on traditio naisten hovipuvusta, joka oli pitkä musta leninki, jossa oli valkoiset lyhyet hihat. Sitä käyttivät hovin tai kuningasperheen naiset valtiopäivien avajaisissa vielä vanhan kuninkaan aikana 1970-luvun alussa. Käyttöön se on otettu joskus 1800-luvun alussa – eli se on tunnettu silloin, kun yksikamarinen eduskunta aloitti meillä.”

Alun perin idea on lähtenyt ulkomaanvaluutan säästämisestä: puvut on haluttu tehdä kotimaisesta kankaasta, ei kalliista ulkomaisista silkeistä ynnä muista.

Helsingin Sanomat uutisoi 28. huhtikuuta Kuopiossa järjestetystä keskustelutilaisuudesta, johon osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, piispa Jari Jolkkonen ja kirjailija Sirpa Kähkönen. Uutistekstin mukaan he esiintyivät kaupungintalolla. Kuva oli kuitenkin otettu sisätiloissa, kaupungintalossa. Voisitko Kirsti ratkaista ongelman, kun tämä ei ole sellainen asia, josta voisi vaatia oikaisua. Missä he esiintyivät? Asun talossa, en talolla.

– Risto Uimonen

On aina kunnia tulla sekoitetuksi edeltäjääni! Kirsti jäi eläkkeelle kymmenen vuotta sitten, joten saat vastauksesi minulta, Siskolta.

Suomen kielen paikallissijoilla voidaan ilmaista paljon pieniä vivahteita. Kohtasit uutisessa yhden perinteikkään käyttötavan.

Ulkopaikallissijalla kirjoittaja voi nimittäin ilmaista, että tila on muussa kuin tavanomaisessa käytössään: ”Nuorten kesätyömessut järjestetään kaupunginteatterilla.”

Ulkopaikallissija voi myös kertoa vierailun olleen lyhytkestoinen: ”Ministeri lounasti yliopiston pää­rakennuksella.” Kuopion kaupungintalon tapauksessa molemmat tulkinnat taitavat sopia, eikä oikaisuun olisikaan syytä.

Sisäpaikallissijoilla on muuten joskus tapana jäädä ulkopaikallis­sijojen jalkoihin kielen muuttuessa. Yhä useampi sanoo esimerkiksi opiskelevansa ”yliopistolla”, ja jotkut jopa ”käyvät jumpalla”.

Olen huomannut omankin kielenkäyttöni muuttuneen, mutta viimeksi mainittuun vedän rajan.

Joskus tekisi mieli kehua viehättävän ja tyylikkään naisen pukeutumista tai olemusta. Itse pitäisin sitä kohteliaisuutena, mutta voiko sellaista näin #metoo-aikakautena­ tehdä? Pelkään, että minua pidettäisiin ahdistelijana.

– Kiltti mies

Joskus kehut tosiaan ovat tervetulleita, joskus eivät. Miten tilanteet siis erottaisi toisistaan?

Ratkaisu on onneksi melko helppo. Ennen kehumista kysyt itseltäsi kysymyksen tai kaksi, vastaat rehellisesti ja toimit vastauksesi mukaisesti.

Kysy aivan ensiksi, miten hyvin naisen tunnet. Oletteko niin läheisiä, että tiedät, miten hän suhtautuu ulkonäköön liittyviin kommentteihin?

Jos hän on kertonut nauttivansa kehuista, anna palaa!

Jos ette tunne kovin hyvin, toisen ulkonäkö ei useimmiten ole viisas keskustelunaihe, ja aivan erityisesti se ei sitä ole työpäivän aikana.

Ehkä esität nyt vastalauseen: entä jos vain haluaisit kehua tyylikästä vaatekappaletta – ei kai se ole automaattisesti seksististä?

Tähänkin voit vastata tutkimalla rehellisesti sydäntäsi. Kehutko vastaavissa tilanteissa tyylikkäästi pukeutuvia miehiä?

Jos sinut tunnetaan ihmisenä, joka huomioi hienot asut kantajan sukupuoleen katsomatta, jatka ihmeessä samaan malliin! Kaltaisiasi tarvitaan lisää. Jos taas huomiosi kohdistuu pääsääntöisesti vain naisten ulko­näköön, on aika kokeilla jotain muuta.

Sanot, että itse pitäisit kehuvaa kommenttia kohteliaisuutena. Toisaalta lienet huomannut, että moni nainen ajattelee toisin.

Luulen, että osa erosta selittyy sillä, miten paljon harvinaisempaa miesten ulkonäön kommentointi on – on helppo kaivata lisää sellaista, mitä saa osakseen harvoin.

Naiset taas saavat tutkimusten mukaan osakseen selvästi vähemmän sellaisia kehuja, jotka liittyisivät heidän ideoihinsa ja tekoihinsa.

Ehdotankin, että ryhdyt tasaamaan puntteja. Kehu tuntemiesi naisten esittämiä ajatuksia, puhu samaan tyyliin kuin kehuisit arvostamaasi miestä, ja tee se niin, että muutkin kuulevat. Se on hyvä ja lähes poikkeuksetta tervetullut tapa osoittaa arvostusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  2. 2

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  3. 3

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  4. 4

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  5. 5

   Kim Jong-un määräsi ”nuhjuiset eteläkorealaiset rakennukset” purettaviksi, lomakeskusta on pidetty symbolina Koreoiden yhteistyöstä

  6. 6

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  7. 7

   Ihmiset innostuivat jakamaan kokemuksiaan seksivalistuksesta riparilla – seksin sijaan veden juomista, ”ettei sielu mene pilalle”

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  10. 10

   Helsingin poliisin viestintäjohtajan korruptioepäilyssä on osallisena tunnettu ruokaravintola: Vaalirahoitusta epäillään lahjukseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  9. 9

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää