Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Saako #metoo-aikakautena kehua viehättävän ja tyylikkään naisen pukeutumista?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa sähköpostitse: hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Edellisellä kerralla oli puhetta hoitotahdoista. Martti Kajjaanista­ ja Marjatta antavat saman vinkin hoitotahdon tallentamiseksi: monissa puhelimissa on paikka SOS-tiedoille, joihin hoitohenkilökunta pääsee käsiksi ilman pin-koodia. ”Esim. Android-puhelimessa tällainen mahdollisuus löytyy kohdasta, jossa näppäillään pääsykoodi puhelimeen. ’Hätä’-näppäimen taakse voi noita tietoja kirjoittaa”, neuvoo Martti.

Marjut tietää lisää naisten mustista puvuista valtiopäivien avajaisissa. Hän kertoo, että kun Ruotsissa vietettiin tätä juhlaa runsas viikko sitten, naisten asut olivat pääosin tummanpuhuvia.

”Ruotsissa on traditio naisten hovipuvusta, joka oli pitkä musta leninki, jossa oli valkoiset lyhyet hihat. Sitä käyttivät hovin tai kuningasperheen naiset valtiopäivien avajaisissa vielä vanhan kuninkaan aikana 1970-luvun alussa. Käyttöön se on otettu joskus 1800-luvun alussa – eli se on tunnettu silloin, kun yksikamarinen eduskunta aloitti meillä.”

Alun perin idea on lähtenyt ulkomaanvaluutan säästämisestä: puvut on haluttu tehdä kotimaisesta kankaasta, ei kalliista ulkomaisista silkeistä ynnä muista.

Helsingin Sanomat uutisoi 28. huhtikuuta Kuopiossa järjestetystä keskustelutilaisuudesta, johon osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, piispa Jari Jolkkonen ja kirjailija Sirpa Kähkönen. Uutistekstin mukaan he esiintyivät kaupungintalolla. Kuva oli kuitenkin otettu sisätiloissa, kaupungintalossa. Voisitko Kirsti ratkaista ongelman, kun tämä ei ole sellainen asia, josta voisi vaatia oikaisua. Missä he esiintyivät? Asun talossa, en talolla.

– Risto Uimonen

On aina kunnia tulla sekoitetuksi edeltäjääni! Kirsti jäi eläkkeelle kymmenen vuotta sitten, joten saat vastauksesi minulta, Siskolta.

Suomen kielen paikallissijoilla voidaan ilmaista paljon pieniä vivahteita. Kohtasit uutisessa yhden perinteikkään käyttötavan.

Ulkopaikallissijalla kirjoittaja voi nimittäin ilmaista, että tila on muussa kuin tavanomaisessa käytössään: ”Nuorten kesätyömessut järjestetään kaupunginteatterilla.”

Ulkopaikallissija voi myös kertoa vierailun olleen lyhytkestoinen: ”Ministeri lounasti yliopiston pää­rakennuksella.” Kuopion kaupungintalon tapauksessa molemmat tulkinnat taitavat sopia, eikä oikaisuun olisikaan syytä.

Sisäpaikallissijoilla on muuten joskus tapana jäädä ulkopaikallis­sijojen jalkoihin kielen muuttuessa. Yhä useampi sanoo esimerkiksi opiskelevansa ”yliopistolla”, ja jotkut jopa ”käyvät jumpalla”.

Olen huomannut omankin kielenkäyttöni muuttuneen, mutta viimeksi mainittuun vedän rajan.

Joskus tekisi mieli kehua viehättävän ja tyylikkään naisen pukeutumista tai olemusta. Itse pitäisin sitä kohteliaisuutena, mutta voiko sellaista näin #metoo-aikakautena­ tehdä? Pelkään, että minua pidettäisiin ahdistelijana.

– Kiltti mies

Joskus kehut tosiaan ovat tervetulleita, joskus eivät. Miten tilanteet siis erottaisi toisistaan?

Ratkaisu on onneksi melko helppo. Ennen kehumista kysyt itseltäsi kysymyksen tai kaksi, vastaat rehellisesti ja toimit vastauksesi mukaisesti.

Kysy aivan ensiksi, miten hyvin naisen tunnet. Oletteko niin läheisiä, että tiedät, miten hän suhtautuu ulkonäköön liittyviin kommentteihin?

Jos hän on kertonut nauttivansa kehuista, anna palaa!

Jos ette tunne kovin hyvin, toisen ulkonäkö ei useimmiten ole viisas keskustelunaihe, ja aivan erityisesti se ei sitä ole työpäivän aikana.

Ehkä esität nyt vastalauseen: entä jos vain haluaisit kehua tyylikästä vaatekappaletta – ei kai se ole automaattisesti seksististä?

Tähänkin voit vastata tutkimalla rehellisesti sydäntäsi. Kehutko vastaavissa tilanteissa tyylikkäästi pukeutuvia miehiä?

Jos sinut tunnetaan ihmisenä, joka huomioi hienot asut kantajan sukupuoleen katsomatta, jatka ihmeessä samaan malliin! Kaltaisiasi tarvitaan lisää. Jos taas huomiosi kohdistuu pääsääntöisesti vain naisten ulko­näköön, on aika kokeilla jotain muuta.

Sanot, että itse pitäisit kehuvaa kommenttia kohteliaisuutena. Toisaalta lienet huomannut, että moni nainen ajattelee toisin.

Luulen, että osa erosta selittyy sillä, miten paljon harvinaisempaa miesten ulkonäön kommentointi on – on helppo kaivata lisää sellaista, mitä saa osakseen harvoin.

Naiset taas saavat tutkimusten mukaan osakseen selvästi vähemmän sellaisia kehuja, jotka liittyisivät heidän ideoihinsa ja tekoihinsa.

Ehdotankin, että ryhdyt tasaamaan puntteja. Kehu tuntemiesi naisten esittämiä ajatuksia, puhu samaan tyyliin kuin kehuisit arvostamaasi miestä, ja tee se niin, että muutkin kuulevat. Se on hyvä ja lähes poikkeuksetta tervetullut tapa osoittaa arvostusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  3. 3

   Kommentti: Trump muutti parissa vuodessa republikaanit täysiveriseksi Pinokkio-ja kiusaajapuolueeksi

  4. 4

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihin

   Tilaajille
  6. 6

   Uuden Teslan esittelytilaisuus ei sujunut odotusten mukaisesti: superkestäväksi mainostetun auton ikkunat särkyivät

  7. 7

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  8. 8

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  9. 9

   Lihankorvikkeista repesi riita: Pouttua kiellettiin kutsumasta tuotteitaan kasvilihaksi ja burgerpihveiksi

  10. 10

   Poliisi epäilee: Helsingin kotihoidon unohtaman ja kotiinsa kuolleen vanhuksen tapaukseen liittyy virkavelvollisuuden rikkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  3. 3

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  4. 4

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihin

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  7. 7

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  8. 8

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  10. 10

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää