Sunnuntai

Stalinin tulkki

Historioitsija Oleg Hlevnjukia ei haittaa, että hänen Stalin-elämäkerrastaan liikkuu Venäjällä myös piraattiversioita. Kunhan tieto leviäisi.

Kustantaja oli sitkeä.

Moskovalaista histo­rioitsijaa Oleg Hlevnjukia ei kiinnostanut kirjoittaa elämäkertaa neuvostodiktaattori Josif Stalinista.

Hlevnjukin pitkä­aikainen kustantaja, kuuluisan Yalen yliopiston alainen Yale University Press, kuitenkin halusi sellaisen juuri häneltä. Hlevnjuk oli tutkinut vuosia Stalinin aikaa ja järjestelmää ja saavuttanut työllään kansainvälistä arvostusta.

Hlevnjuk kieltäytyi, koska epäili työmäärää ”aivan valtavaksi”. Kustantaja kysyi uudelleen. Hlevnjuk kieltäytyi. Kustantaja kysyi uudelleen.

Hlevnjuk taipui – ja ymmärsi no­peasti olleensa oikeassa. Kirjan valmistuminen vei viisi vuotta. Ensi viikolla Otava julkaisee sen suomeksi nimellä Stalin – diktaattorin uusi elämäkerta.Stalinin kuolemasta on yli 66 vuotta, mutta yhä vain hän on ajankohtainen.

Myös Suomessa. Kansallisarkisto on aloittamassa esiselvitystä Stalinin vainojen suomalaisuhreista. Rajan takana Karjalassa viranomaiset taas yrittävät kaivauksilla todistaa outoa teoriaansa, jonka mukaan vainojen uhrien tunnetuimmalla hautapaikalla Sandarmohissa olisi suomalaisten ampumia sotavankeja.

Venäjällä Stalinista puhutaan tietysti paljon enemmän. Keskustelua määrittävät erilaiset Stalinia parhain päin selittävät tai jopa puolustavat näkemykset, joita myös virallinen propaganda tukee.

Joidenkin selitysten mukaan Stalin ei tiennyt vainoista. Toisten mukaan ne olivat oikeutettuja ”kansanvihollisten kitkemiseksi”. Kolmansien mukaan Stalinin toimet nyt vain olivat välttämättömiä maan kehittämiseksi.

Hlevnjuk puhkoo tutkimuksellaan näitä teorioita yksi kerrallaan. Siksi häntä ei haittaa, että kirjasta leviää Venäjällä internetissä myös piraattiversio.

Mutta miksi niin monet haluavat Venäjällä esittää Stalinin myönteisessä valossa?

”Tällaisiin kysymyksiin ei tietenkään ole vain yhtä selitystä”, Hlevnjuk vastaa.

Ensinnäkin monet venäläiset ajattelevat myyttiä Stalinista. Muistellaan siis vaurasta aikaa, jolloin ei ollut byrokratiaa eikä korruptiota. Kuva on täysin valheellinen, mutta nykytilanteeseen tyytymättömät saavat siitä lohtua.

”Pyrkimys kohottaa Stalinia on siis epäsuoraa nykyjärjestelmän kritiikkiä.”

Vallanpitäjät ovat tunnistaneet tämän mielialan. Hlevnjukin mukaan he ovat siksi ottaneet ihailussa ohjat.

Merkitystä on tietysti myös Stalinin aikana saavutetulla voitolla natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa.

Venäjän vallanpitäjät ovat jo pitkään rakentaneet kansallista identiteettiä voitokkaan sodan varaan. Hlevnjukin mielestä se on ihan ymmärrettävää, eikä hän näe siinä sinänsä mitään väärää.

”Toinen asia sitten on se, että usein mennään liian pitkälle. Minusta yksi esimerkki tästä ovat yritykset oikeuttaa sodan avulla kaikki neuvostoaikana ja erityisesti Stalinin aikana tapahtunut. Eiväthän ne liity toisiinsa”, hän sanoo.

Monien silmissä niin silti on. Vallanpitäjät puolestaan suhtautuvat sotaan pyhänä asiana. Se on näkynyt tänä syksynä muun muassa Molotov-Rib­bentrop-sopimuksen puolustamisena.

Nyt Hlevnjukin pitää saada ottaa siemaus teestään. Hän on puhunut pitkään moskovalaisen kahvilan nurkkapöydässä.

Rauhallinen asiallisuus ei tietenkään ole säästänyt häntä stalinistien kiukulta ja sättimiseltä. Tosin on häntä ehditty haukkua myös Stalinin puolustajaksi, kun hän on todennut, ettei todisteita Stalinin sekaantumisesta Sergei Kirovin­ murhaan vuonna 1934 ole.

”En minä puolusta ketään tai syytä ketään. Olen historioitsija. Työskentelen lähdeaineiston parissa.”

Arkistoista aukeava kuva on selkeä. Stalinista ei tullut diktaattoria vahingossa. Jo aikaisessa vaiheessa hän otti salaisen poliisin haltuunsa.

”Se oli tärkeä hetki, sillä sen ansiosta hän voitti puolueen sisäisen taistelun.”

Sen jälkeen hänen tietään oli vaikea pysäyttää.

Eikä Stalinin hulluimpaan diktatuuriin ajauduttu mitenkään vahingossa tai venäläisen kohtalon pakottamana. Stalin teki tietoisia päätöksiä ja välillä tarvittaessa jopa muutti linjaansa.

Stalin myös käyttäytyi kuten diktaattorit käyttäytyvät. Propaganda paasasi hänestä kuvaa erehtymättömänä, mutta hän osasi halutessaan olla hurmaava.

”Diktaattorit ovat harvoin hulluja. He tietävät, miten pitää käyttäytyä, jotteivät menettäisi valtaansa. Jos kaikki pelkäävät heitä eikä kellään ole toivoa selviytymisestä, ihmiset yksinkertaisesti itsesuojelun vuoksi käyttäytyvät kuin nurkkaan ahdetut pedot. Diktaattori tietää tämän ja antaa aina ihmisille mahdollisuuden ajatella, että ’tuon ampuivat, mutta minulla kaikki voi vielä sujua’.”


Stalinin uhrien määrä nousi vähintään miljooniin, jopa kymmeniin miljooniin. Hlevnjukin arvion mukaan Stalinin 29 vuoden valtakaudella pidätettiin keskimäärin miljoona ihmistä vuodessa. Heistä osa ammuttiin, osa kuoli leireillä. Ihmisiä kuoli myös muun muassa keinotekoisessa nälänhädässä.

Tunnetuin on vuosien 1937 ja 1938 vaino, suuri terrori. Silloin teloitettiin yhteensä 700 000 ihmistä, 2 000 päivässä. Stalin johti sitä itse, ”kirjaimellisesti joka päivä”, Hlevnjuk sanoo.”Hän allekirjoitti joka päivä käskyjä ja ohjeita. Hän luki joka päivä pidätettyjen lausuntoja, erityisesti virkamiesten.”

Hlevnjuk on tutkinut paljon sen ajan dokumentteja. Hänen mukaansa Stalin oli selvästi huolissaan tulevasta sodasta. Hän seurasi erityisesti vuonna 1936 alkanutta Espanjan sisällissotaa, jossa termi viides kolonna lanseerattiin.

Stalin siis varautui sotaan tappamalla mahdollisia sisäisiä vihollisia. Niin asia selitettiin myös salaisen poliisin miehille, jotka toteuttivat tappamisen.

”Se oli tietenkin täyttä vainoharhaisuutta.”

Se myös heikensi maata sodan alla. Taitavia upseereita teloitettiin, työikäisiä miehiä vangittiin ja tapettiin, ulkomaalaisia tukijoita menetettiin ja aiheutettiin laajaa katkeruutta.

Kun Saksa kesäkuussa 1941 hyökkäsi, Stalin pelkäsi hetken koko maan sortuvan. Hiljalleen hän oppi johtamaan sotaa.

Neuvostoliitto selvisi sodasta voittajana. Se oli vallannut alueita ja rakentanut satelliittivaltioiden ketjun turvapuskurikseen. Pian se oli toinen suuri maailmanvalta.

Sisäisesti maa oli kuitenkin Stalinin loppuajat kriisissä, oli kyse sitten maataloudesta, teollisuudesta tai vankileirijärjestelmästä. Eliitti tiesi tämän mutta pelkäsi Stalinia.

Nykymyyttiin tämä ei tietenkään mahdu. Neuvostojohto aloitti Stalinin kuoltua kuitenkin laajat uudistukset, joilla yritettiin saada asioita järjestykseen. Maa pysyi diktatuurina, mutta synkin aika päättyi.

”Stalinin järjestelmä lakkasi olemasta kirjaimellisesti parissa kuukaudessa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  4. 4

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  5. 5

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  6. 6

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  7. 7

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  9. 9

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  10. 10

   Republikaanit häiriköivät Trumpin virkarikostutkintaan liittynyttä kuulemista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää