Sunnuntai    |   Junkkari

Arvoisa sivistyspääministeri Elina Knihtilä, mitä nyt pitäisi tehdä?

Pyysin viime sunnuntaina kolumnissani lukijoita ehdottamaan Suomelle sivistyspääministeriä – kärkisijoille pääsi näyttelijä, kirjailija ja taloustieteilijä, kirjoittaa Marko Junkkari.

Sivistyspääministeri Elina Knihtilä.

Maistellaanpa tuota vähän. Knihtilä on taitava näyttelijä ja Taideyliopiston Teatterikor­keakoulun professori, mutta aika harva on tainnut ajatella häntä pääministerinä johtamassa Suomea.

Jotkut kuitenkin ovat.

Pyysin viime sunnuntaina kolumnissani lukijoita ehdottamaan Suomelle sivistyspääministeriä – siis jotakuta tieteen, taiteen tai koulutuksen saralla kunnostautunutta ihmistä, jonka johdolla Suomi selviytyisi tulevaisuuden haasteista.

Idea oli peräisin veteraanipoliitikko Seppo Kääriäisen tuoreesta Aidan toiselta puolelta -kirjasta. Siinä Kääriäinen totesi, että jossain sopivassa tilanteessa Suomessa voitaisiin valita pääministeri myös tieteen tai kulttuurin kentältä, sillä ”sivistys on tärkein yksittäinen tekijä Suomen selviytymisen ja menestyksen taustalla”.

Lukijoilta tuli vastauksia ilahduttavan paljon – yli 200. Monessa viestissä ehdotettiin useampiakin nimiä, joten kaik­kiaan listalle kertyi peräti 61 sivistyspääministerikandidaattia.

Elina Knihtilä oli yksi niistä, jotka saivat kyselyssä useita mainintoja.

”Sivistyspääministeri?” Knihtilä sanoo. ”Se termi jotenkin naurattaa minua.”

Itse asia, sivistys, on Knihtilän mukaan kuitenkin äärimmäisen tärkeä. Itse asiassa kaikkein tärkein. ”Ajattelen, että sivistys on suurin pääoma, jonka päälle kaikki muut pää­omat rakentuvat.”

Knihtilä korostaa, että Suomen vahvuus on aina ollut se, miten täällä on vaalittu sivistystä ja sen tasaista jakautumista. ”Olemme pieni maa, jossa on vähän ihmisiä. Meidän pitää pystyä tarjoamaan kaikille samat mahdollisuudet päästä sivistyksen pariin.”

Kieltämättä, Knihtilä myöntää, sivistyspääministeri olisi huikea ajatus. ”Tietynlainen johtamistapa on tullut tiensä päähän. Nähdään, mitä siitä on seurannut.”

Knihtilä nostaa esille teatteritermit dialogi ja dialogisuus. Niitä tarvittaisiin hänen mielestään paljon nykyistä enemmän, jotta Suomi pystyisi selviämään tulevaisuuden haasteista. Niiden avulla pystyttäisiin laajemmin hyödyntämään yhteiskunnan eri osa-alueita ja saamaan moniäänisempää päätöksentekoa.

”Usein ajatellaan dialogin tarkoittavan vain sitä, että kukin vuorotellen lausuu omat repliikkinsä. Dialogissa tärkeintä on kuitenkin se hetki, jolloin pitää kuunnella, mitä toinen sanoo. Jotta aidosti pystyisimme dialogiin, pitää olla kyky kuunnella ja kuulla muita ihmisiä.”

Mitä konkreettista sivistyspääministeri Knihtilä sitten tekisi?

”Jos mietin omalta alaltani, niin yksi konkreettinen asia olisi taide- ja kulttuurikasvatuksen lisääminen peruskouluissa”, Knihtilä sanoo. Hän muistuttaa, että tutkimusten mukaan taide- ja kulttuurikasvatus edesauttaa muuta oppimista, lisää hyvinvointia ja parantaa sosiaalisia taitoja.

”Ja pitää muistaa, että taiteen tärkein tehtävä on lisätä empatiaa ja kykyä ymmärtää toista ihmistä. Siitä voisi olla meille kaikille hyötyä.”

Suomen politiikassa on viime vuosikymmeninä käynyt melkoinen professorikato.

Vuosina 1918–1944 Suomessa oli 22 hallitusta, joista kymmenessä pääministerinä oli Helsingin yliopiston professori. Noina vuosina oli vain yksi hallitus, jossa ei ollut yhtään professoria ministerinä. Sotien jälkeen Suomessa on ollut vain yksi professoritaustainen pääministeri, V. J. Sukselainen.

Nykyisessä eduskunnassa on vain yksi professori – kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen –, mutta hänkään ei ole oikea sellainen vaan niin sanottu työelämäprofessori. Edellisessä eduskunnassa professorin titteliä käyttivät keskustan Pekka Puska ja Martti Talja.

Syynä on se, että sekä politiikka että akateeminen maailma ovat muuttuneet. Politiikka on ammattimaistunut. Ja yli­opistoissa kilpailu esimerkiksi tutkimusrahoista on niin kovaa, että professorit eivät pysty entiseen malliin tekemään urallaan sivupoikkeamia politiikkaan.

Moni lukija kuitenkin kaipaa professoreita politiikkaan. Tieteellisesti asiantuntevin taho, professorikunta, on vahvasti aliedustettuna valtiopäivillä, sen sijaan useita muita intressiryhmiä on vahvasti yliedustettuina, yksi lukija kirjoittaa.

Eräs kyselyyn vastannut professori on kuitenkin toista mieltä. Hänen mielestään ei missään nimessä pitäisi nimittää professoria pääministeriksi, sillä ”umpioituneet” professorit tarkastelevat usein maailmaa kapeasti oman tutkimusalansa vinkkelistä: Joku toki käyttää oman alansa näkökulmasta viisaitakin puheenvuoroja, mutta tämä ei tarkoita mitään laajaa yleistä pätevyyttä hoitaa koko yhteiskunnan asioita. Poliitikon ammatti on ihan kun­nioitettava ammatti. Sen tärkeä ominaisuus on olla generalisti.

Generalisti on laaja-alainen asiantuntija eli jokapaikanhöylä, jolla on kykyä katsoa lillukanvarsien sijaan kokonaisuuksia.

Mutta katsotaanpa tarkemmin kyselyn tuloksia. Elina Knihtilän lisäksi useampia mainintoja sai esimerkiksi Helsingin yliopiston entinen rehtori ja kansleri Kari Raivio, joka on lukijan arvion mukaan eettisiltä arvoiltaan suuri humanisti ja sivistyksen puolustaja.

Kirjailija Sirpa Kähkönen ja avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja saivat myös useamman äänen. Parikin lukijaa toivoi, että sivistyspääministereinä toimisivat ”yhdessä tai vuorotellen” Valtaoja ja hiukkasfysiikan professori Kari Enqvist.

Kumpainenkin on oman erityisalansa lisäksi laajalti sivistynyt, kulturelli ja esiintymiskykyinen. He omaavat myös huumorintajuista jalointa eli itseiro­niaa, eräs lukija kirjoitti.

Useamman maininnan saivat tulevaisuustutkija Markku Wilenius, filosofi Esa Saarinen, ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen, kalastaja Pentti Linkola, ilmakehätieteiden professori Markku Kulmala, filosofi Ilkka Niiniluoto ja kirjailija Juha Itkonen.

Populaarimusiikin puolelta ääniä saivat Ismo Alanko, Litku Klemetti, Olavi Uusivirta ja Paula Vesala.

Historioitsijoista mainintoja saivat Matti Klinge, Markku Kuisma, Laura Kolbe, Henrik Meinander ja Teemu Keskisarja. Keskisarja sai erityiskiitoksen siitä, että oli uskaltanut luonnehtia Mannerheimia hulttioksi. Entisistä piispoista listalla ovat Irja Askola, Kari Mäkinen, Eero Huovinen ja John Vikström.

Toiseksi eniten ääniä – kuusi – sai kirjailija Sofi Oksanen. Hänet pitäisi valita siitä huolimatta tai juuri siksi, että Oksanen on myös melko rasittava, yksi vastaaja kirjoitti. Toisen mielestä Oksasen valinta olisi tärkeä, koska hän on humanismin ja sivistyksen asialla, joita tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan jatkuvan talouspuheen rinnalle.

Mutta silti suomalaiset tuntuvat kaipaavan myös sitä talouspuhetta. Taloustieteilijä Sixten Korkman sai kyselyssä selvästi eniten ääniä. Korkmanin nimesi sivistyspääministeriksi peräti 16 lukijaa.

Perusteluiden mukaan Korkman on asiallinen, laajasti sivistynyt, kielitaitoinen, kansainvälinen, korkeamoraalinen, avarakatseinen ja humaani henkilö, joka puhuu selväsanaisesti ja osaa keskustella.

Parikin vastaajaa korostaa Korkmanin ”sydämen sivistystä”. Korkman on tasapuolinen, ei kapitalisti eikä sosialisti, vaan lähinnä sosiaaliliberaali näkemyksiltään. Tiedetausta, mutta ymmärtää myös kansan syvien rivien elinolosuhteet.

Korkman on hetken hiljaa. ”Tämä on todella hämmentävää”, hän huokaa.

Sivistyksen ja kulttuurin merkityksestä Korkman on aivan samaa mieltä Elina Knihtilän kanssa. ”Jo J. V. Snellman korosti aikoinaan sivistystä pienen kansakunnan tärkeimpänä turvana. Näin se on.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  2. 2

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  5. 5

   Iso poliisioperaatio tiistai-iltana Helsingin Pitäjänmäessä – Tehtävä liittyy epäiltyyn henkirikokseen

  6. 6

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  9. 9

   Arvostettu brittimedia: Huuhkajien pelit Pietarissa saattavat jäädä väliin myös siksi, että Venäjä voidaan hyllyttää EM-kisoista

  10. 10

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  8. 8

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  9. 9

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää