Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Ilmastonsuojelija, seuraa rahaa!

Historian väkipyörä on jo kääntynyt ilmastopolitiikassa. Se ei johdu niinkään Trumpista tai Thunbergista, vaan globaalin pääoman liikkeistä, Tommi Nieminen kirjoittaa kolumnissaan.

Paljonko on 3,5 prosenttia suomalaisista?

Se on 193 300 eli saman verran kuin on turkulaisia.

Pankaa luku mieleenne. Se saattaa olla vielä yhteis­kunta­poliittisesti ratkaiseva luku Suomessa. Tuon verran suomalaisia tarvit­taisiin nimittäin poliittisen­ protestin taakse – aktiivisiksi osallistujiksi –, jotta jokin merkittävä poliittinen murros tai jopa vallankeikaus tapahtuisi todennäköisesti.

Harvardin yliopiston politiikan professori Erica Chenoweth ja tohtori Maria J. Stephan julkaisivat vuonna 2011 niin kutsutun 3,5 prosentin teo­rian. He tutkivat kuin täikammalla yhteensä 323 väkivaltaista ja väkivallatonta protestia vuosilta 1900–2006. Tulos oli selkeä: väkivallattomat mielenosoitukset olivat johtaneet yli puolessa tapauksista (53 %) merkittävään poliittiseen käänteeseen, jos aktiivisia mielenosoittajia oli vähintään 3,5 prosenttia kyseisen maan väestöstä.

Väkivalta taas oli tilastollisesti kehno maailman muuttamisen keino, vaikka se on näyttävää ja kuin luotu globaalien tietoverkkojen aikakaudelle. Nimittäin vain neljännes Chenowethin ja Stephanin tutkimista väkivaltaisista mielenosoitusliikkeistä vuosina 1900–2006 oli johtanut merkittävään poliittiseen keikaukseen.

Onhan näitä nähty Suomenkin historiassa.

Kevään 1956 yleislakkoon osallistui noin puoli miljoonaa kiukkuista suomalaista. Heistä lähes­ 150 000 jalkautui suurmarssille.

Kyse oli sodanjälkeisessä niukkuudessa eläneen kansan protestista hintojen nousua vastaan. Esimerkiksi maidon, voin ja juuston hinnat olivat kivunneet sietämättömiksi, mutta pääministeri Urho Kekkonen (josta tuli presidentti juuri kun yleislakko alkoi) ei tohtinut painostaa äänestäjäkuntansa ydintä eli maataloustuottajia.

Chenowethin ja Stephanin teoria saa vahvistusta Suomen yleislakosta, sillä nuo 150 000 väkivallatonta marssijaa vastasivat 3,6:ta prosenttia Suomen tuolloisesta väestöstä. Suomalaisia oli tuolloin noin 4,2 miljoonaa.

Ja katso, K. A. Fagerholmin punamultahallitus hätääntyi massojen edessä ja lupasi yleisen 12 markan palkankorotuksen tunnilta. Hallitus oli selkä seinää vasten. Se ilmoitti eroavansa, jos tarjous ei kelpaa.

Tuota maagista lukua – 3,5 prosentin kriittistä massaa – on syynäilty viime aikoina tarkkaan.

Syy on selkeä: ilmastonmuutoksen vastaiset liikkeet keräävät joukkovoimaa, poliitikkojen paine kasvaa kuin 1800-luvun höyrykoneessa. Monessa maassa aktivistien määrä hipoo tuota runsasta kolmea prosenttia.

He ovat kriittinen massa kiukkuista väkeä, kuluttajia ja yhtei­söjensä mielipidevaikuttajia.

Jos haluaa ymmärtää, mitä ilmastokamppailussa juuri nyt oikeasti tapahtuu,­ ei kannata tuijottaa Greta Thunbergia eikä edes Donald Trumpia. He ovat vain ohuen ohuita sivujuonia tässä suuressa kuviossa. Kaikki oleellinen tapahtuu aivan toisaalla.

Kun sormi osoittaa kuuta, hölmö tuijottaa sormea, kiinalaiset sanovat.

Viisas seuraa nyt kuuta eli ison rahan­ liikkeitä: globaaleja pääomia liikuttavat piirit yrittävät ennakoida, mihin suuntaan maailma väistämättä kulkee. Juuri nyt pää­omat kääntyvät vähähiiliseen kiertotalouteen.

Maailman suurin valtiollinen rahasto, Norjan yli biljoonan dollarin Statens pensjonsfond, on alkanut sijoittaa öljyllä­ tienattuja jättiomaisuuksia uusiutuvaan energiaan.

Ruotsalaisen Ikean taustalla oleva Ingka Group on investoinut viime vuosina 2,5 miljardia euroa aurinko- ja tuulienergiaan. Yhtiö uskoo, että sen koko tuotantoketju on hiilipositiivinen vuoteen 2030 mennessä.

Kun Google julkisti syyskuussa kasvattavansa investointejaan Haminan miljardiluokan datakeskukseen, yhtiö ilmoitti samalla isosta panostuksesta tuulivoimaan Suomessa. Amazonin, Nestlén ja L’Oréalin kaltaisilla maailmantalouden jäteillä on ohjelmat, joilla ne tähtäävät hiilineutraaleiksi seuraavien vuosikymmenten aikana.

Globaalit superyhtiöt eivät tee linjanmuutoksia höveliyttään, vaan liiketaloudellisin periaattein. Analyysi on se, että hiilineutraaliuteen tähtäävällä bisneksellä tehdään jo lähitulevaisuudessa suuret setelit.

Kun iso raha lähtee liikkeelle, saman tekevät myös poliitikot – halusivat tai eivät. Siksi Vladimir Putin käveli­ tällä viikolla Venäjän parlamentin yli ja ilmoitti maan vahvistavan Pariisin­ ilmastosopimuksen.

Hän ei tehnyt sitä Greta Thunbergin, vaan mitä todennäköisimmin globaalien pääomien takia.

Historian väkipyörä pyörii – ja jokaisen on reagoitava. Yksi vaihtoehto on takertua menneeseen ja koettaa pysäyttää historian liike. Näin toimi vaikkapa Neuvostoliiton kommunistipuolueen vanhoillisin siipi vielä elokuussa 1991, kun se tempaisi pystyyn vodkanhuuruisen vallankaappausyrityksen.

Mutta kellot siinä vain pysähtyivät, ei itse aika.

Vastaavaa on taas ilmassa. HS:n syyskuussa teettämässä gallupissa peräti 45 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen vaikutuksia liioitellaan. Sama osuus suomalaisista ei ollut valmis tinkimään elintasostaan ilmastonmuutoksen takia.

Tuo tarkoittaa noin 2,5:tä miljoonaa suomalaista. Mutta mitä tuo kirjava porukka tarkalleen ottaen miettii, kun se miettii ilmastonmuutosta?

Gretaa ja Donaldia sekä identiteettitaisteluita? Vai ilmastotutkijoiden laajaa konsensusta siitä, että hiilidioksidipäästöt täytyy nollata vuoteen 2050 mennessä?

Katsovatko he kuuhun?

Vai sittenkin sormeen?
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää