Boriksen nyrkki ja aivot

Häikäilemätön Dominic Cummings on Britannian pääministerin oikea käsi, jota verrataan munkki Rasputiniin. Nyt inhotun ja ihaillun takapirun tehtävänä on toteuttaa EU-ero ja pitää Boris Johnson vallassa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Jokin on mennyt pieleen, kun pääministerin neuvonantajasta tulee etusivun uutinen pääministerin sijaan.

Näin on päässyt käymään Britanniassa.

Kaikki tietävät, että Britannian pääministerinä on toiminut heinäkuusta lähtien Boris Johnson. Moni tyytymätön on kuitenkin alkanut jo kysellä, että kuka maata oikein johtaa. Onko se Johnson, vai onko se Dominic Cummings?

Kuka on Dominic Cummings?

Marraskuussa 48 vuotta täyttävä Cummings on Johnsonin erityisavustaja, pääministerin poliittinen nyrkki ja strategiset aivot samassa paketissa.

Hänen tehtävänsä on auttaa Johnsonia survomaan Britannian EU-ero eli brexit viimeinkin voimaan. Vähintään yhtä tärkeä tehtävä on auttaa pitämään Johnson ja Britannian konservatiivipuolue vallassa.

Poliittiset pelisäännöt ovat muuttuneet. Käytössä ovat nyt totuttua kovemmat otteet ja aiempaa raaempi kielenkäyttö. Äskettäin Britan­nian korkein oikeus linjasi, että hallitus syyllistyi laittomuuksiin jäädyttäessään parlamentin.

Arvostelu kohdistuu Johnsoniin, mutta myös tahtia taustalla lyövään Cummingsiin.

”Voi hyvinkin johtua Dominic Cummingsin neuvoista, että pääministeri on erittäin aggressiivinen ja valmis nujertamaan kaiken vastarinnan”, arvioi Johnsonin toimittajasisar Rachel Johnson viime viikolla BBC:n haastattelussa.

On tarpeellista lisätä, että pääministerin pikkusisko vastustaa brexitiä. Jos hän kuuluisi EU-eron kannattajiin, voisi arvio Cummingsistakin olla toinen.

Cummingsia on jo verrattu moneen historiankirjan konnaan.

Yksille hän on kuin munkki Grigori Rasputin, joka käytti suurta valtaa tsaari Nikolai II:n hovissa. Vertausta ryydittää Cummingsin Venäjä-yhteys. Hän työskenteli Venäjällä useassa projektissa vuosina 1994–1997 ja oli perustamassa maahan jopa lentoyh­tiötä. Yritys kaatui ensimmäiseen lentoonsa.

Toisille Cummings on kuin Maximilien Robespierre. Ranskan vallankumouksen johtajiin kuulunut Robespierre ei epäröinyt lähettää vastustajiaan giljotiiniin. Cummings taas on ajanut jo vuosia omaa brexit-vallankumousta. Hänkään ei suhtaudu vastarintaan suopeasti. Hänen tiedetään heittäneen pellolle valtiovarainministerin avustajan, joka oli pitänyt yhteyttä edellisen hallituksen kollegoihin. Päänsä syyllinen sai sentään pitää.

Kolmansille Cummingsin juonet tuovat mieleen renessanssiajattelija Niccolò Machiavellin ja tämän kirjoitukset vallankäytöstä. Valtaan keinolla millä hyvänsä.

Parhaiten Cummings tunnetaan brexitin kummisetänä. Hän johti Leave Vote -kampanjaa, joka taivutteli brittiäänestäjien niukan enemmistön brexitin taakse kansanäänestyksessä kesäkuussa 2016.

Vote Leave -kampanjan vahvin visuaalinen muistijälki on niin sanottu brexit-bussi. Iskulause punaisen linja-auton kyljessä väitti valheellisesti, että EU-eron myötä viikoittain muka säästyvät 350 miljoonaa puntaa voidaan antaa Britannian terveydenhuoltojärjestelmälle.

Linja-auto tyhjine lupauksineen tunnetaan myös Boris-bussina.

Cummingsin sanotaan ideoineen myös kampanjan nasevan iskulauseen: Take back control (otetaan valta takaisin). Sitä brexiteerit eli EU-eron kannattajat toistavat edelleen.

Vote Leave -kampanja oli Cummingsille kuitenkin vain runsaan vuoden pituinen työkeikka. Sen seuraamukset tuntuvat nyt miljoonien ihmisten elämässä.

Britannia potee brexitin takia pitkittynyttä poliittista kriisiä. Brexit on jakanut maan kahtia ja kiristänyt jopa perhesuhteita ja ystävien välejä. EU-eron jälkiselvittely tulee kestämään vielä vuosia – jos nyt eroon asti joskus vielä päästään.

Cummings itse muistelee muutaman vuoden takaisessa blogikirjoituksessaan, kuinka hänet värvättiin brexit-kampanjan johtoon: Olin hyvin vastahakoinen ja välttelin päätöksentekoa, mutta lopulta suostuin.

Seuraavaksi Cummings lähti värväämään itselleen apujoukot.

Pyöräilin kahdeksan viikkoa ympäri Lontoota ja suostuttelin ihmisiä ottamaan urariskin, eroamaan työstään ja ryhtymään uhkapeliin: murtamaan poliittisen järjestelmän, jotta voittaisimme kansanäänestyksen ja päihittäisimme politiikan vallanpitäjät ja raharikkaat.


Voittoisasta Vote Leave -kampanjasta on tehty jo elokuvakin, Brexit: The Uncivil War. Cummingsin roolia esitti Benedict Cumberbatch, yksi Britannian tunnetuimmista näyttelijöistä.

Paras tapa tutustua Cummingsin ajatteluun ovat kuitenkin hänen blogimerkintänsä. Kevyttä luettavaa ne eivät ole.

Tekstit rönsyilevät ja vilisevät viittauksia tutkimuksiin ja muihin kirjoituksiin. Aiheet ovat isoja: poliittinen päätöksenteko, tulevaisuuden haasteet, koulutuksen tulevaisuus. Cummings tuntuu olevan tyytymätön nykytilaan, olipa kyse lähes minkä tahansa asian nykytilasta.

Hän ei ole poliitikko, vaan takapiru poliitikkojen takana: En ole koskaan kuulunut mihinkään poliittiseen puolueeseen.

Vaikka hänellä ei ole Britannian konservatiivipuolueen jäsenkirjaa, muokkaa hän nyt puolueen kohtaloa. Siinä sivussa muokkautuu myös koko Britannian tulevaisuus.

Jo 2000-luvun alussa Cummings johti kampanjaa, joka vastusti Britannian liittymistä yhteisvaluutta euroon. Europe Yes. Euro No. Sekin kampanja onnistui. Britannia piti puntansa.

Cummings on myös pyörittänyt taloutta ja politiikkaa pohtivaa ajatuspajaa sekä työskennellyt johtajana ja – ainakin lehtitietojen mukaan – ovimiehenä setänsä Klute-nimisessä yökerhossa Durhamissa.

Päättäviin piireihin Cummings pääsi avustaessaan usean vuoden ajan konservatiivien entistä opetusministeriä Michael Govea. Gove on nyt Johnsonin hallituksessa se ministeri, joka valmistelee sopimuksetonta EU-eroa. Entisen pääministerin David Cameronin hallituksessa Gove kuului niihin, jotka hyppäsivät keväällä 2016 Cummingsin johtaman Vote Leave -kampanjan kelkkaan ja alkoivat puhua EU-jäsenyyttä vastaan.

Jos piirit ovat pienet Suomessa, pienet ne ovat Britanniassakin.

Cummingsin toimittajavaimo Mary Wakefield puolestaan kuuluu konservatiivisen The Spectator -aikakauslehden johtoportaaseen. Vielä 2000-luvun alkupuolella lehteä päätoimitti Boris Johnson, joka oli silloin Wakefieldin pomo.

Haastatteluja Cummings ei jakele.

Se ei estä häntä päätymästä uutisaiheeksi aina, kun hän vain suunsa avaa. Kiinnostus on ymmärrettävää. Johnsonin neuvonantajana hän käyttää paljon valtaa.

Kun Cummings esiintyi syyskuun lopulla tuttavansa kirjanjulkistamistilaisuudessa, pääsi konservatiivipuoluetta lähellä oleva The Daily Telegraph -lehti uutisoimaan erityisavustajan tuoreimmista brexit-näkemyksistä. Keskeisiä pointteja oli kolme.

Yksi: On parlamentaarikkojen oma syy, jos ihmiset ovat vihaisia ja tunnelma alahuoneessa kiristyy. Mitäs lykkäävät tahallaan brexitiä.

Kaksi: Brexiteerit nauttivat nykytilanteesta ja luottavat siihen, että brexit vielä toteutuu. Usko pois.

Kolme: Monet ihmiset ovat täysin vieraantuneita siitä, mitä tavallinen kansa ajattelee, ja etenkin siitä, mitä Lontoon ulkopuolinen Englanti ajattelee.

Cummings perheineen asuu tosin itsekin Lontoossa, vieläpä liberaalissa Islingtonin kaupunginosassa. Tuntumaa on toki provinssiinkin, sillä Cummingsin sukujuuret ovat Koillis-Englannissa.

Hänen vanhempansa kuuluvat koulutettuun keskiluokkaan. Isä työskenteli päällikköhommissa öljyalalla, äiti oli erityis­opettaja. Poika pantiin arvostettuun, nyt jo yli 600 vuotta vanhaan Durhamin yksityiskouluun. Sieltä hän jatkoi Oxfordin yliopistoon historiaa lukemaan.

Cummingsin vanhemmilla on nykyään maatila. Valpas brittilehdistö on jo raportoinut, että tila on saanut EU-tukiaisia 235 000 euroa. Mary-vaimo puolestaan tulee aatelissuvusta.


Kuluvalla viikolla konservatiivit pitivät puoluekokoustaan Manchesterissa. Cummings ei kuulunut puhujiin, mutta päätyi silti brexitin vastaisen kampanjan tuoreisiin ulkomainoksiin.

”Tunnen paljon konservatiivien kansanedustajia, eivätkä monetkaan heistä ikävä kyllä välitä köyhistä ihmisistä. He eivät myöskään välitä julkisesta terveydenhuollosta”, Cummings sanoo nauhalla, joka on kuvattu vuonna 2017.

Konservatiivien rivijäsenillä ei ole kuitenkaan Cummingsista pahaa sanottavaa, ei ainakaan suomalaistoimittajalle.

Kymmenen vuotta puolueeseen kuulunut Caroline Lockwood kertoo kannattavansa niin Johnsonia kuin brexitiäkin. Häntä ei huolestuta se, onko Cummings kannustamassa pääministeriä sopimuksettomaan eroon: ”Ei haittaa yhtään.”

Neljännesvuosisadan konservatiivien jäsenkirjaa kantanut ja itsekin kerran parlamenttiin ehdolla ollut Robert Pettigrew muistaa, että Cummings jakoi mielipiteitä jo avustaessaan Govea. Kaikki eivät jaksa hänen ehdotonta tyyliään.

”Cummings on radikaali ja erittäin terävä. Hän voi ehkä myös toimia eräänlaisena Johnsonin hallituksen syntipukkina, jos brexitin kanssa tulee ongelmia”, brexitiä kannattava Pettigrew arvioi.

Puolueen nuoret jäsenet, alle parikymppiset pojat, kehuvat niin Johnsonia kuin Cummingsiakin.

”Cummings ottaa riskejä, ja siksi hän on kiistelty hahmo. Mutta jos hän saa brexitin valmiiksi, on kaikki vaivan arvoista. Ainakin hän tietää, mistä puhuu”, sanoo opiskelija Daniel Granger.

Cummingsia itseään ei näy kokousväen parissa. Politico-verkkolehti raportoi myöhemmin, että hänet oli havaittu kello 23:n jälkeen kokoushotellin baarissa. Seurue vetäytyi kuitenkin pian valkoviinipullon kanssa yksityistiloihin, sillä selfien pyytäjiä alkoi olla jonoksi asti.

Cummingsin ja Johnsonin perintö riippuu nyt siitä, mitä brexitin kanssa käy. Jos konservatiivihallituksen lupaus pitää ja Britannia jättää EU:n lokakuun lopussa, on kaksikko entistäkin ihaillumpi brexitin kannattajien keskuudessa.

Brexitin ja konservatiivipuolueen vastustajat sen sijaan eivät saa kaksikon in­hoamisesta kyllikseen.

Heille Cummings on itse piru.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  2. 2

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  5. 5

   Huuhkajien kansanjuhla suorana lähetyksenä: Pukki ja kumppanit seuraavaksi lavalle – HS seuraa hetki hetkeltä

  6. 6

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  7. 7

   Venäjän lentopalloliiton puheenjohtaja: Tuomas Sammelvuo on hakenut Venäjän kansalaisuutta

  8. 8

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  9. 9

   Vankilassa kuolleen Jeffrey Epsteinin sellin vartijat saivat syytteet Yhdysvalloissa

  10. 10

   Poliisipartio yllätti viikon­loppuna ilmestymällä liikenne­sakkojen kanssa koti­ovelle: ”Poliisi ei unohda”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  4. 4

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  10. 10

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää