Sunnuntai    |   Kolumni

Jari Litmanen laukoi tyhmiä Qatarissa, mutta kuuluisa joukkuetoveri munasi itsensä vielä pahemmin

Sairas yhteiskunta, kuten Qatar, ei voi synnyttää tervettä urheilua. Silti entiset tähdet ryhtyvät maan emiirin pelinappuloiksi, Jari Tervo kirjoittaa kolumnissaan.

Jari Litmanen on ollut urheilusankareitani. Hän oli aikansa etevimpiä jalkapalloilijoita. Muistan huippuvuodelta 1995 Ajaxin ottelun. Kentän laidan mikrofoni nappasi huudon Ajaxin penkiltä: ”Give the ball to Jari!” (”Anna pallo Jarille!”)

Kuka mylvii käskyjä kesken pelin? Sen on täytynyt olla valmentaja Louis van Gaal. Ajax oli tuolloin ylittämätön. Seuran pelin rakentaminen kuulosti yksinkertaiselta. Pallo Litmaselle. Siitä syntyy aina jotain.

Kun ranskalainen jalkapallolehti käsitteli teemanumerossaan legendaarisella kymppipaidalla pelanneita, se mainitsi kannessaan Messin, Pelen, Maradonan, Zidanen, Bergkampin – ja Litmasen. Lakoninen Suomen kansa teki poikkeuksen ja antoi taiturille mahtailevan lempinimen: Kuningas.

Litmanen vieraili toissa viikolla Qatarissa ja teki parhaansa tärvelläkseen tuonkaltaiset muistot. Qatar on rikas harvainvalta, jossa naisilla ja homoseksuaaleilla on vain nimelliset ihmisoikeudet. Orjan asemassa työskentelevillä siirtotyöläisillä ei ole niitäkään. Amnesty Internationalin mukaan työläisten oikeuksista ovat vähät välittäneet niin stadioneita rakentavat yritykset kuin Qatarin valtio.

Litmanen ei kiinnittänyt huomiota Qatarin yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Sen sijaan hän ennusti, ettei kukaan tule pettymään Qatarille myönnettyihin jalkapallon MM-kisoihin. Niistä tulee kompaktit. Pelaajat eivät joudu matkustamaan pitkiä matkoja paikkakunnalta toiselle.

Sehän tässä tärkeintä on.

Mitä Litmanen on ajatellut laukoessaan tällaisia ajatuksia isäntien haastattelussa? Ei kovin paljon. Urheilu ei ole ollut vain urheilua enää vuosikymmeniin. Eikä sairas yhteiskunta voi synnyttää tervettä urheilua. Jalkapallon MM-kisojen antaminen Qatarille oli käsittämätön päätös. Mutta se oli myös looginen päätös, kun ajattelee Fifaa, korruptoitunutta kansainvälistä jalkapalloliittoa.

Litmanen kehui vielä pitämättömiä kisoja. Hänen entinen joukkuetoverinsa Xavi Hernández sen sijaan munasi itsensä totaalisesti. Qatarissa valmentava Hernández myönsi espanjalaisen jalkapallosivuston mukaan, ettei hän elä nykyisin demokratiassa. Silti hänen mielestään qatarilainen järjestelmä toimii paremmin kuin espanjalainen: ”Ihmiset ovat onnellisia. He iloitsevat kuninkaallisesta perheestä, heillä on emiirin valokuvia autoissaan, emiiri huolehtii kansalaisistaan.”

PARATIISIN löytäneen Hernándezin pitkäkielisen nuoleskelun kohde on Qatarin emiiri, šeikki Tamim bin Hamad al-Thani. Hän hallitsee Qataria ja toimii kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä. Hän perusti Qatar Sport Investmentsin, joka omistaa muun muassa pariisilaisen mahtiseuran Paris Saint-Germainin. Emiiri on iso nappula kansainvälisessä urheilubisneksessä.

Joudummeko tästedes pelkäämään Litmasen reissujen synnyttämiä mietteitä? Jos hän vierailisi Pohjois-Koreassa, palaisiko hän kertomaan, että siellä nälkää näkevät ovat syöneet kaikki ruoho­pläntit koko maasta, ja se on hirvittävää? Siellä ei päästä pelaamaan jalkapalloa oikealla alustalla.

SUOMALAISilla on ollut tapana antaa helpommin anteeksi töppäyksiä urheilusankareille kuin kuolevaisille. Jonkin aikaa Kuningasta kuitenkin kutsuttaneen sosiaalisessa mediassa Emiiriksi. Lempinimestä pilkkanimeen on lyhyt matka.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää