Kettu, kuu ja kirkko

Keitä ovat pulloja keräävät ja lehtiä kauppaavat romanialaiset naiset? Seitsemän romaninaista otti Helsingissä valokuvia, joista paljastuu heidän arkensa ja sisimpänsä.

Julkaistu:

Kovan näköisiä muijia ja herkän oloisia nuoria naisia. Ahavoituneita kas­voja ja punaisia poskia. Väsyneitä katseita, iloisina vilkkuvia silmiä, itkua ja naurua. Pöydän ympärillä joukko naisia käy kannettavan tietokoneen äärellä läpi valokuvia, joita he ovat ottaneet nykyisestä elämästään, arjesta ja ympäristöstä. He ovat Itä-Euroopasta tulleita romaneja, joita näkee muun muassa Helsingissä rautatieasemalla, Oodi-kirjastossa ja kauppakeskusten liepeillä. Siis niitä, jotka keräilevät pulloja ja myyvät Iso numero -lehteä.

On maaliskuu, ja Kurvissa, päiväkeskus Hirundossa, on meneillään taiteilija Katriina Haikalan vetämä työpaja. Se on osa Lupta Femeilor (naisten taistelu) -projektia, joka syntyi romanialaisten naisten omasta aloitteesta. Mukana on Diakonissalaitos, joka pyrkii omalla toiminnallaan auttamaan Euroopan liikkuvaa väestöä löytämään töitä, ettei tarvitsisi kerjätä.


Mukana on seitsemän romanialaista naista: Elena Dima, Iona Silion, Gina Stanescu, Gabriela Bancuta, Rodica Isabela Avram, Mariana Dinu ja Maria Caldarar. He halusivat tehdä jotain muuttaakseen suomalaisten käsitystä heistä, poistaakseen ennakkoluuloja. Valokuvaaminen oli siihen hyvä keino, koska osa naisista on luku- ja kirjoitustaidottomia.

Tänään työpajassa on tehtävänä valita omista valokuvista se yksi, joka on kaikkein tärkein.

Olisiko se jokin koristeellinen otos leivoskahvilan vitriinistä, otettu kauppakeskuksessa, jossa nämä naiset viettävät aikaa, kun ulkona on kylmä? Siellä on kuvattu paljon. Tai tunnelmallinen tuokiokuva, kun ohikulkijan koira antaa suukon lehden myyjälle rautatieaseman edessä? Söpö. Ehkä valinta onkin poliittisesti puhutteleva: romanit jonottamassa päästäkseen yöksi hätämajoitukseen Alppikadulle tai hätäisesti syömässä jotain asematunnelissa ennen kuin vartijat heittävät ulos?


Valinnat yllättävät. Dima valitsee kuvan, jossa on – kettu. Muraaliin maalattu ketun kuva. Avramin kuvassa on Kallion kirkko. Kuin jokin turistipostikortti. Caldararin kuvassa on kuu. Pelkkä häikäisevä kuu pimeällä taivaalla, ympäristö ei näy.

Hmm. Valintoja on vaikea ymmärtää, ellei kuule selityksiä.

Diman silmät vilkkuvat, kun hän perustelee: ”On oltava kettu selvitäkseen karhujen maailmassa.” Myös Romaniassa ketut pyörittävät oveluudella karhuja, ihan kuin suomalaisissa kansansaduissa. Dimalle naiset ovat kettuja, miehet karhuja.


Avram perustelee kuvaa Kallion kirkosta. Me tarvitsemme enemmän uskoa Jumalaan, ilman Jumalaa ei ole mitään.

”Kun menen sisään kirkkoon, rauhoitun ja lapsetkin rauhoittuvat. Eikä Kallion kirkko ole minulle mikä tahansa kirkko, vaan aivan erityinen paikka. Tunnen kuuluvani sinne, se on oma paikkani.”

Caldararin silmät ovat suuret ja puhe henkevää, kun hän puhuu kuukuvastaan: ”Kuu muistuttaa siitä, että joku siellä pitää meistä huolta. Valo tarkoittaa elämää.”

Vasta myöhemmin tulee mieleen, että kaikki nämä kolme naista olivat valinneet tärkeimmäksi kuvan, joka kertoo tavalla tai toisella selviytymisestä.


Nyt on syksy, ja naisryhmä on tehnyt töitä yhdessä jo vuoden ajan. Sen lisäksi, että naiset kuvasivat arkeaan, Haikala kuvasi heistä muotokuvat. Naisista on tehty dokumenttivideo, jossa kerrotaan heidän lähtökohdistaan, nykyisyydestä ja tulevaisuuden haaveista. Lisäksi kuvattiin yhdessä työskentelyä.

Kaiken tämän voi nähdä näyttelyssä, joka avautui perjantaina 4. lokakuuta kulttuurikeskus Caisassa.

Haikala halusi kertoa Itä-Euroopan romaninaisista, joihin suhtaudutaan joka paikassa vihamielisesti ja ennakkoluuloisesti. He ovat Suomessakin kuin näkymättömiä. Heihin ei haluta ottaa kontaktia, ei edes katsota silmiin, ettei vain tarvitse puhua heidän kanssaan.

Silti he herättävät täällä uteliaisuutta. Kun Haikala Oodi-kirjastossa halasi tuttua romaninaista, maailma ympärillä pysähtyi ja kaikki tuijottivat. Miten tuo Sophia Lorenin näköinen nainen voi tuntea tuon romaninaisen?

Kerran keski-ikäinen suomalaismies juoksi rautatieasemalla Haikalan perään ja kertoi, että on aina halunnut tietää, mikä­ on noiden romaninaisten tarina. Juna­ oli lähdössä, ja Haikala lupasi vain, että naisten tarina kerrotaan tulevassa näyttelyssä.

Pakkohan siitä on tässäkin kertoa.

Haikala sanoo, että kaikki ryhmän naiset tulevat äärettömän köyhistä oloista. He eivät ole rikollisia, eikä heidän taustallaan ole mitään mafiaa tai liigaa. He hankkivat täällä rahaa yleensä keräämällä pulloja, myymällä Iso numero -lehteä ja kerjäämällä, jotkut ovat päässeet siivoamaan.


He ovat naisia, jotka hakevat täältä parempaa elämää – lapsilleen. Lapset ovat heidän elämässään kaikkein tärkeintä. Eikä­ ihme.

Moni heistä on tullut äidiksi ennen 15:tä ikävuottaan. Monet ovat jo isovanhempia. Yhdellä on kymmenen lastenlasta. Silti vanhimmatkin naiset ovat vasta nelikymppisiä. Moni on joutunut jättämään pienet lapset äidin tai siskon hoitoon Romaniaan. Suomeen lähtö on ollut heille iso päätös. Ei täällä olla hupailureissulla.

Sen lisäksi, että naiset ovat syrjittyjä täällä, he ovat sitä myös kotimaassaan, koska ovat romaneja. Myös omiensa joukossa he ovat alistettuja, koska ovat naisia. Valtaa käyttävät heidän kulttuurissaan miehet. Jotkut ryhmän naisista on annettu miehelään jo 13-vuotiaina. Yksi oli ryöstetty naapurikylään, eikä kukaan kysynyt perään.

Heille olemassaolon suurin merkitys on olla äiti.


Yhden nuoren naisen lapset otettiin Romaniassa huostaan, koska hän asui lastensa kanssa hylätyissä taloissa. Nyt hän haluaa hankkia rahaa, jotta saisi Roma­niassa asunnon ja sitä myötä lapsensa takaisin. Suomessa hän on asunut kadulla. Hän on joutunut ottamaan täällä poika­ystävän turvakseen. Se on tilanteen sanelema juttu, ei tunnekysymys.

Kymmenen vuotta sitten Helsingin kaupunki purki romanien hökkelikylän Kalasatamassa. Sen jälkeen he ovat asuneet enimmäkseen kadulla. Autoissa tai metsässä teltoissa, joita viranomaiset yhä uudestaan käyvät purkamassa. Sitten on etsittävä uusi paikka.

Tärkeä tukipiste on Hirundo, Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämä päiväkeskus, joka on tarkoitettu EU:n liikkuvalle väestölle. Se sijaitsee Alppilassa. Siellä voi syödä eväitä rauhassa, käydä suihkussa ja pestä pyykkiä. Siellä saa myös neuvoja sosiaali- ja terveyspalveluista.

Pari vuotta sitten Diakonissalaitos alkoi ylläpitää talviaikaan hätämajoitusta liikkuvalle väestölle. Siellä saa olla yöt. Sisään pääsee vasta yhdeksältä illalla, ja aamulla­ pitää taas lähteä ulos.

Kun on kylmä, romanit viettävät aikaa kauppakeskuksissa, rautatieasemalla ja kirjastossa. Naiset kuitenkin erottuvat jo perinteisten asujensa takia helposti suomalaisten joukosta. He profiloituvat nopeasti, ja vartijat ajavat heidät ulos.

Oodissa heillä on lupa viettää aikaa. Säännöistä on pitänyt sopia moneen kertaan, jotta kaikilla kirjastossa kävijöillä olisi hyvä olla. Kirjaston vessassa ei esimerkiksi saa pestä pyykkiä, se on liikaa muille.


Kun valokuvat on valittu, Haikala panee naiset työpajassa miettimään, mitä he haluaisivat sanoa suomalaisille. ”Mitä kuuluu”, ehdottaa yksi. Niin. Se on ihan kohteliasta. Mutta Haikala tarkoitti vähän muuta. Mitä he sanoisivat, jos saisivat megafonin ja voisivat kertoa, mitä he toivovat tai mikä tekisi maailmasta paremman paikan?

Työpajassa on kysytty paljon tosi vaikeita kysymyksiä. Kuten: Missä olet hyvä? Mitä voisit antaa ja jakaa muille? Romaninaiset ovat olleet liikuttuneita, kukaan ei ole kysynyt heiltä sellaista. Mitä rakastat? Mitä haluaisit oppia? Mikä on elämän tarkoitus?

Jo pelkkä näiden asioiden pohtiminen ja ääneen lausuminen vahvistaa ihmistä, uskoo Haikala. Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa ja luoda tyytyväisyyttä omassa elinympäristössään, hän sanoo.


Naisilla on ollut mukavaa yhdessä. Dima­ sanoo, että vaikka hänellä on paljon murheita, hän on yhä ihan hupsu, kuin Peppi Pitkätossu.

Kesken työpajan ovelle koputetaan, mies kysyy yhtä naisista. Mikä oli tämä kiireellinen asia, jonka takia hän tuli keskeyttämään? No, miehellä oli nälkä. Ryhmän muita naisia naurattaa. Monissa naisten kuvissa näkyy miehiä makoilemassa sohvilla.

Videolla Caldarar sanoo, että hän tietää kyllä, mitä on rakkaus sisaruksia ja lapsia kohtaan. Mutta miehen ja naisen välinen rakkaus – siitä hänellä ei ole mitään kokemusta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäyspyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää