Sunnuntai    |   Torsti tietää

Jotta Loch Nessin olio olisi säilynyt nykypäivään, kuinka suuri olisi pitänyt olla populaation?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla kerrottiin, ettei pääkalloaan voi testamentata jälkipolville, koska lain mukaan vainajat tulee haudata yhtenä kappaleena.

Juhani Koskinen ihmetteli, miten laki sitten sallii elinten luovutuksen tai suhtautuu ruumiisiin, jotka ovat onnettomuuksissa hajonneet pieniin kappaleisiin.

Elintenluovutuksen kohdalla asia on selvä: luovutetut elimet otetaan vainajasta ennen hautausta, joten niitä ei lasketa vainajan osiksi.

Onnettomuuksissa hajonneiden ruumiiden kohdalla taas pyritään aina kokoamaan ruumiit mahdollisimman hyvin yhteen, mutta aina tämä ei valitettavasti onnistu. Silloin haudataan se, mitä voidaan.

Kimmo Kepsu puolestaan muistutti, että Oxfordissa 1982 kuollut puolalainen pianisti André Tchaikowsky testamenttasi kallonsa Royal Shakespeare Companylle Hamletissa käytettäväksi. Kallon tuomista lavalle pidettiin pitkään turhan makaaberina, mutta sittemmin se on todella ollut mukana ainakin vuoden 2008 tuotannossa. Tässä noudatettiin tietenkin Britannian lainsäädäntöä. Suomessa vastaava ei olisi ollut mahdollista.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Hisseissä on tietääkseni hissikorille vastapaino, joka vähentää tarvittavaa nostovoimaa hissin liikkuessa. Kuinka suuriksi nuo vastapainot yleensä mitoitetaan? Ihanne kai olisi, että vastapaino olisi saman suuruinen kuin hissinkorin ja hississä matkustavien yhteispaino keskimäärin? Entä voisivatko hissin käyttäjät hyödyntää tietoa vastapainon suuruudesta niin, että hissi tuottaisi ener­giaa enemmän kuin kuluttaisi? Jos vastapaino ylittää hissikorin painon melko tasan yhden ihmisen painon määrällä, kulkisi hissi kumpaankin suuntaan hyvin vähällä energialla. Tyhjänä ylöspäin sen luulisi sitten kulkevan ihan ilman nostavaa ener­giaa, ja energiaa pitäisi voida jopa kerätä hieman talteen. Vastaavasti jos vähintään kaksi ihmistä kulkee hissillä alaspäin, heidän painoonsa perustuvaa potentiaalienergiaa voisi kerätä talteen.

– Unto Nikander

Tikkaremmin hissiasiantuntijan mukaan olet hyvin perillä aiheesta.

Perinteiset vastapainolliset, vetopyöräkoneistoa käyttävät teräsköysihissit tasapainotetaan useimmiten niin, että puoliksi kuormattu kori – esimerkiksi 4 henkeä 8 hengen korissa – on tasapainossa vastapainon kanssa. Tällöin puoliksi kuormatun korin liikuttamiseen vaadittava energia on sama molempiin suuntiin.

Näin tasapainotettu kori vie eniten energiaa liikuttaessa tyhjänä alaspäin tai täytenä ylöspäin. Vastaavasti liikuttaessa tyhjää hissikoria ylös tai täyttä alas täytyy hissin koneiston jarruttaa liikettä. Nykyaikaisimmat hissit pystyvät syöttämään jarrutus­energian takaisin rakennuksen sähköverkkoon hyödynnettäväksi.

Näin ollen voit siis ainakin teoriassa todella tuottaa sähköä, jos ajelet hissillä ainoastaan jarruttaviin suuntiin eli ylöspäin vajaalla hissikorilla tai alaspäin täydellä.

Kuinka suuri olisi pitänyt olla Loch Ness -järvessä mahdollisesti olevan jättiläisolion populaation, jotta se olisi säilynyt vuosituhansia nykypäivään asti? Yleensä puhutaan vain yhdestä oliosta.

– Olavi Rönkkö

Evoluutiobiologi Mikko Kivikoski pohti asiaa puolestamme. Lähtökohdaksi Kivikoski otti Loch Nessin vapautumisen mannerjään alta noin 10 000 vuotta sitten. Oletamme siis, että jättiläisoliot ovat asuttaneet järven pian tämän jälkeen. Oletetaan lisäksi, että 1900-luvulla tehdyt ”havainnot” koskevat lajinsa viimeistä yksilöä.

Jos Loch Nessin jättiläisoliot eläisivät satavuotiaiksi ja lisääntyisivät kerran elämässään, sukupolvien väliksi voisi ajatella 50 vuotta. Silloin 1900-luvulla havaittua viimeistä yksilöä olisi edeltänyt noin 200 sukupolvea.

Jotta populaatio säilyisi näin pitkään, siinä tulisi olla riittävästi yksilöitä, jotta se ei häviäisi yksittäisen ka­tastrofin tai sattuman vaikutuksesta. Lisäksi populaatiossa tulisi olla riittävästi perinnöllistä muuntelua.

Vaikka tarkan populaatiokoon määritteleminen on mahdotonta näin vähillä taustatiedoilla, suuruusluokka lienee muutamissa tuhansissa yksilöissä.

Tämä herättää kysymyksen, kuinka suuri jättiläisoliopopulaatio voisi ylipäätään elää Loch Nessin kokoisessa niukkaravinteisessa järvessä.

Toinen vaihtoehto voisi olla, että jättiläisoliot olisivat olleet poikkeuksellisen pitkäikäisiä ja eläneet esimerkiksi 5 000-vuotiaiksi. Tämä olisi toki täysin poikkeuksellista: pitkäikäisin tunnettu selkärankainen, jäähai, elää enimmillään noin 400 vuotta.

Tuhansien vuosien elinkaari voisi kuitenkin selittää sen, miten järven olisi aikanaan voinut asuttaa vain yksi tai muutama lisääntymiskykyinen yksilö. Niiden jälkeläinen tai jälkeläisten jälkeläinen olisi sitten selviytynyt järvessä meidän päiviimme saakka ja jäänyt lajinsa viimeiseksi.

Tämä sopisi yhteen tehtyjen havaintojen vähyyden ja luulöytöjen puuttumisen kanssa.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aseistautunut mies ajoi varastetulla ambulanssilla useiden ihmisten päälle Oslossa

  2. 2

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä

  3. 3

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  4. 4

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  5. 5

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  6. 6

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  7. 7

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin Ruttopuiston laidalle rakennetaan hotelli

  10. 10

   Björn Wahlroos: Suomen politiikassa ei pystytä enää tekemään päätöksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  4. 4

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  5. 5

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  6. 6

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää