Sunnuntai

Laatokasta ja Saimaasta on luotava maailmanlaajuisesti houkutteleva ”kaksoisjärvien matkakohde”, linjaa Jani Halme, jonka HS:n lukijat valitsivat Saimaan linnanherraksi

HS pyysi lukijoilta ehdotuksia, kuka voisi johtaa Saimaan linnalääniä. Ykkössijalle nousi tasapisteillä kaksi eri polven ja eri alan suomalaista.

Kaksi viikkoa sitten pyysin HS:n lukijoilta ajatuksia siitä, kuka olisi sopivin suomalainen johtamaan Saimaan linnalääniä, itäisen ja kaakkoisen Suomen mahtavaa valtakeskusta, joka ulottuisi Suomenlahden rannalta aina Iisalmeen asti.

Myönnettäköön. Toistaiseksi Saimaan linnalääni on vain HS:n toimittajan visio. Mutta siinä on pointtinsa, joten kertauksen vuoksi lyhyesti, mistä olikaan kyse.

Kaikki alkoi, kun kaksi kaakkoissuomalaista päättäjää, Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen sekä Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden, alkoivat lämmitellä Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntien yhdistämistä. Tärkein syy olisi kustannustehokas ja vahva sote-alue, mutta tällaisella suurmaakunnalla olisi muitakin synergiaetuja.

Vaan miksipä ei rakennettaisi kerralla todellista Itä-Suomen alueellista mahtia, joka olisi yrityksille vetovoimainen, matkailijoille houkutteleva ja asukkaille täydellinen. Saimaan suurmaakunta voitaisiin rakentaa keskiajan Ruotsi-Suomen linnaläänien mukaisesti. 1300-luvulta 1600-luvulle itäisen Suomen hallinto oli keskitetty Viipurin linnalääniin ja Savonlinnan linnalääniin. Ne voisi taas herättää henkiin ja yhdistää.

Saimaan linnaläänin johtoon HS pyysi ehdotuksia nimenomaan verevistä ja rohkeista johtajapersoonista, ei kuivakoista hallintomaistereista.

Itäsuomalaisista juurista ei olisi haittaa.

Vastauksia perusteluineen saapui tasan 70, mistä suuri kiitos.

Mennäänpä siis tuloksiin. Enemmän kuin yhden äänen sai seitsemän verevää itäsuomalaista vaikuttajaa. Seitsemännelle sijalle ylsi Hotelli Punkaharjua pyörittävä yrittäjä Saimi Hoyer.­ Kuudes taas oli mikkeliläislähtöinen ja kaudella 1981 Mikkelin Palloilijoita SM-sarjassa edustanut nykyinen Suomen Pankin johtaja Olli Rehn.

Neljännen sijan jakoi kaksi miestä, Suomen Pankin pääjohtajan tehtävästä viime vuonna eläköitynyt, niin ikään mikkeliläislähtöinen Erkki Liikanen sekä Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa. Saksaa eräs vastaaja luonnehti näin: Osaa soittaa pianoa ja tehdä mainiota ruokaa. Ei sylje lasiin, mutta ei mikään juoppokaan ole. Ei pönötä, ei ole paskantärkeä.

Sitten mitalisijoille. Pronssisija ei ollut yllätys, sillä iisalmelaisen keskustaikonin, Twitterin korpifilosofina viime vuosina profiloituneen Seppo Kääriäisen suosion saattoi ennakoida.

Lopulta lukijat tekivät kuitenkin erityisen viisaan parviälypäätöksen: ykkössija jaettiin yhden naisen ja yhden miehen välillä. Molemmat saivat seitsemän ääntä Saimaan linnaläänin johtoon.

Luova johtaja Jani Halme vastaa puhelimeen autossa matkalla katsastukseen.

Sekä Parikkalassa että Helsingin hipstereimmässä kaupunginosassa, Punavuoressa, asuva viestintäyhtiö ToinenPHD:n 45-vuotias johtaja Halme tuli valituksi Saimaan linnaläänin linnanherraksi.

”Tämä on käsittämätön juttu. Hämmentyneenä ja onnellisena otan tämän suuren kunnian vastaan”, Halme sanoo. ”Luulin jo, että elämäni suurin kunnia oli, kun sain Parikkalan kylänvanhimman oltermanninsauvan, mutta tämä pääsee lähelle sitä.”

Halme on eräänlainen digiajan renessanssiruhtinas, joka tunnetaan siitä, että hän on puolustanut itäsuomalaisten pikkukuntien mainetta ja asemaa Helsingin valtapiireissä. Halme on lobannut Parikkalaan rajanylityspaikkaa Venäjälle ja mainostanut maaseudun pienlehtiä palkitussa Twitter-videosarjassaan.

Halme pystyy kylmiltään keksimään kolme visiota, kuinka hän kehittäisi Saimaan linnalääniä.

Ensinnäkin: Euroopan suurimmasta järvestä eli Venäjän Laatokasta sekä Saimaasta täytyy luoda ”kaksoisjärvien matkakohde”, joka olisi kansainvälisestikin kiinnostava.

Toiseksi: Halme esittää Saimaan alueelta rahtijunayhteyttä Muurmannin radalle Venäjälle ja sitä kautta Jäämerelle.

Kolmanneksi: Saimaan seudusta on kehitettävä ”hullunrohkeiden yrittäjien” alue. Esimerkkinä tällaisesta hän mainitsee Rantasalmella vaikuttavan Heiskasten yrittäjäsuvun, joka on ideoinut halki Suomen kulkevaa luksusjunaa, jonka lasikaton läpi näkyisivät tähtitaivas ja revon­tulet.

Halme laskee, että seuraavan vuosikymmenen alkuun on enää muutama kuukausi. ”Siitä tulee Saimaan vuosikymmen.”

Entäpä Saimaan linnanrouva. Lukijat valitsivat pestiin tunnetun ja arvovaltaisen seniorisuomalaisen.

Valtioneuvos ja entinen eduskunnan puhemies, 77-vuotias Riitta Uosukainen vastaa puhelimeen kotonaan Imatralla. Taustalta kuulee, että jossain lähistöllä on myös aviomies Topi.

”Mikä se oli... Viipurin linnanrouva? Kyllä kiitos kelpaisi!” Uosukainen sanoo.

Hän pitää HS:n avausta Saimaan linnaläänistä erinomaisena. Imatralainen Uosukainen on syvästi kaakkoisen ihminen, sillä hän syntyi keskellä jatkosotaa Jääskessä aivan Viipurin kyljessä.

Uosukaista on jo vuosikymmeniä harmittanut, että kaakkois- ja itäsuomalaisten yhteistyö on ollut tuskaista ja nurkkakuntaista. Etelä-Karjalan syvä liittolaisuus Etelä-Savoon tai Pohjois-Karjalaan on kokemuksen valossa ollut aina vaikeaa.

”Minulla oli aikoinaan koko ajan haave Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan yhteistyöstä. Se ei ole edelleenkään hyvä. Se ei ole hedelmällinen. Yritin saada sitä yhteistyötä aikaan, mutta pohjoiskarjalaiset ukot sanoivat, että ’meil on kaikki, me ei tarvita yhteistyötä’”, Uosukainen päivittelee.

Realistisempana vaihtoehtona hän ­pitäisi Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien liittolaisuutta. Sen varaan voisi rakentaa mahtihallinto­alueen.

”Se olisi absolut ensimmäinen vaihtoehto”, Uosukainen sanoo.

Uosukaisen kanssa samoilla linjoilla oli myös yksi kyselyyn vastanneista, Karjala-lehden kolumnisti Markku Paakkinen, jonka mielestä Pohjois-Savo ei oikein mahtuisi saman linnaläänin alle, mutta toisin olisi Kymenlaakson kanssa.

Jos Kymenlaakso otetaan mukaan, hyvä nimi olisi Kaksoisvirtainmaa, eli Vuoksen ja Kymijoen. Raamatun tekijänoikeudet saattavat tosin rajoittaa Kaksoisvirtainmaata, Paakkinen kirjoittaa.

Lähdetään nyt optimistisesti kuitenkin siitä, että suuri kaakkois- ja itäsuomalainen linnalääni vielä jokin päivä toteutuu.

Mitkä ovat linnanrouva Riitta Uosukaisen kolme teesiä sille, kuinka Saimaan linnaläänistä tulisi taloudeltaan vetovoimainen ja ympäristöltään valovoimainen?

”Siinä on luonto. Siinä on kulttuuri. Ja ihmisten yhteen tuleminen”, Uosukainen sanoo.

Entä mitä Uosukainen mahtaa ajatella mahdollisesta tulevasta hallitsijaparistaan, sukupolvea nuoremmasta punavuorelais-parikkalalaisesta Jani Halmeesta?

”Valitettavasti en tunne häntä”, Uosukainen pahoittelee vilpittömästi.

Hän harmittelee, että aika ”menee ohitse” niin nopeasti. Tulee uuden polven vaikuttajia, joita hän ei enää tunne. Ei edes kaikkia eteläkarjalaisia.

”No mitäs tämä Jari Halme oikein tekee”, Uosukainen kysyy.

Jani Halme on viestintäyhtiö ToinenPHD:n luova johtaja Helsingissä.

”Luova johtaja”, Uosukainen miettii hetken. ”Hienoa!”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aseistautunut mies ajoi varastetulla ambulanssilla useiden ihmisten päälle Oslossa

  2. 2

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä

  3. 3

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  4. 4

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  5. 5

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  6. 6

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  7. 7

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin Ruttopuiston laidalle rakennetaan hotelli

  10. 10

   Björn Wahlroos: Suomen politiikassa ei pystytä enää tekemään päätöksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  4. 4

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  5. 5

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  7. 7

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää