Sunnuntai

Suomi otti kiintiöpakolaisina kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

Kolmea entistä vasemmistojohtajaa epäillään kotimaassaan Paraguayssa sieppauksesta. Heidän on arveltu paenneen kohun saattelemina Suomeen. Viranomaiset ovat asiasta hissukseen, mutta täällä paraguaylaiset todella ovat.

Suomi on saanut viime viikkoina paljon yllättävää huomiota Paraguayssa Etelä-Amerikassa.

Siihen on kolme syytä: Juan Arrom, Anuncio Martí ja Víctor Colmán. He ovat marxilaisia ja entisiä vasemmistojohtajia. Paraguay syyttää miehiä sieppauksesta, ja Suomen on kerrottu myöntäneen heille turvapaikan. Paraguay on vaatinut Suomea luovuttamaan miehet.

Paraguayssa on uutisoitu, että miehet olisivat matkustaneet Suomeen viime viikolla. Siitä ei ole tähän mennessä saatu varmuutta. Suomen Maahanmuuttovirasto ja ulkoministeriö ovat olleet asiasta vaiti.

Mutta totta se on. Paraguaylaiset ovat Suomessa. Heidän brasilialainen lakimiehensä vahvistaa asian puhelimitse Curitiban kaupungista. Myös lähteet Suomessa ja HS:n näkemät asiakirjat kertovat saman.

Miehet tulivat tänne kiintiöpakolaisina YK:n pakolaisjärjestön kautta. He oleskelevat nyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tarina juontaa juurensa vuoteen 2001. Tuolloin varakkaan liikemiehen vaimo María Edith Bordón de Debernardi siepattiin Paraguayssa. Hän ehti olla siepattuna 64 päivää. Lehtitietojen mukaan hänen vapauttamisekseen maksettiin jopa miljoonan dollarin lunnaat.

Paraguayn viranomaiset syyttivät teosta marxilaista poliittista liikettä Patria ­Librea, jonka johtohahmoihin Juan Arrom ja Anuncio Martí kuuluivat. Puolueeseen on yhdistetty myöhemmin perustettu aseellinen sissiryhmä Ejército del Pueblo Paraguayo (EPP), joka jatkaa yhä toimintaansa. Puolue on kiistänyt yhteydet.

Arrom ja Martí ovat puolestaan sanoneet, että Paraguayn poliisi sieppasi heidät ja kidutti heitä kahden viikon ajan. He sanovat, että heitä painostettiin tunnustamaan liikemiehen vaimon sieppaus ja pyrkimykset horjuttaa hallitusta. Myös puolueen johtajistoon kuulunut Colmán sanoo joutuneensa kidutetuksi.

Kaikki kolme miestä pakenivat Brasi­liaan, joka myönsi heille turvapaikan vuonna 2003. Brasiliassa oli tuolloin vallassa vasemmistolainen työväenpuolue.

Ehti kulua lähes 17 vuotta. Paraguay vaati toistuvasti Brasiliaa luovuttamaan miehet. Brasilia kieltäytyi.

Tuuli kääntyi tänä vuonna. Brasiliassa valtaa pitää nyt presidentti Jair Bolsonaron oikeistohallitus. Se lakkautti kolmikon pakolaisaseman.

Amerikkojen ihmisoikeusneuvosto oli aiemmin tutkinut tapausta. Se oli todennut Juan Arromin ja Anuncio Martín joutuneen kidutuksen ja sieppauksen uhreiksi. Tapaus eteni Amerikkojen ihmisoikeustuomioistuimeen. Päätöslauselmassaan tuomioistuin ei sinänsä kiistänyt miesten väitteitä kidutuksesta. Se kuitenkin katsoi, ettei valtion osallisuudesta ollut näyttöä.

Päätöksen nojalla Brasilia katsoi heinäkuussa, ettei kansainvälisen suojelun myöntämiselle ollut perusteita.

Paraguayn hallitukselle se oli suuri voitto. Se arveli viimein saavansa miehet takaisin ja tuomiolle. Arrom, Martí ja Colmán pakenivat kuitenkin Uruguayhin ja sieltä lokakuun 9. päivänä Suomeen.

Miten juuri Suomi valikoitui kolmikon kohteeksi?

Uruguaylaisista oikeuden asiakirjoista ja muista lähteistä käy ilmi, että YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ehdotti miehiä Suomelle ja Suomi vastasi myönteisesti.

Kolmikon brasilialainen lakimies Caroline Godoi sanoo HS:lle, että miehet eivät voi palata Paraguayhin, koska heitä uhkaa siellä poliittinen vaino.

”He joutuivat siepatuiksi ja kidutetuiksi, minkä vuoksi heille myönnettiin alun perin turvapaikka. Pelko vainosta jatkuu edelleen”, Godoi sanoo.

Hänen mukaansa miehet ovat syyttömiä sieppaukseen, josta heitä epäillään. Uhri sanoi vapauduttuaan, ettei tunnistanut tekijöitä, koska nämä olivat naamioituneita. Myöhemmin hän sanoi tunnistavansa epäillyt sieppaajikseen.

Miehiä ei ole tuomittu mistään, koska he pakenivat maasta ennen oikeudenkäyntiä.

”Heidän mahdollisuutensa saada Paraguayssa oikeudenmukainen oikeudenkäynti on käytännössä täysin olematon”, Godoi sanoo.

Myös Uruguayssa tuomioistuin linjasi, että miehillä on perusteltu syy pelätä joutuvansa poliittisen vainon kohteeksi Paraguayssa. Tuomari myönsi heille pakolaisaseman ja kieltäytyi luovuttamasta miehiä. Turvallisuussyistä nämä halusivat silti Eurooppaan.

HS:n tietojen mukaan myös ainakin Espanja ja Ruotsi olivat valmiita ottamaan paraguaylaiskolmikon. Suomen kanssa asia kuitenkin järjestyi nopeammin.


Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäistapauksia. Viraston kiintiöpakolaistulosalueen johtaja Susanne Tengman sanoo yleisellä tasolla, että pakolaiskiintiön kohdentamisesta tehdään vuosittain päätös sisäministeriön johdolla.

Tänä vuonna Suomi ottaa pakolaiskiintiössä syyrialaisia, kongolaisia sekä Libyasta evakuoituja pakolaisia. Lisäksi on varattu 100 paikkaa niin sanotuille hätätapauksille, jotka otetaan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n esityksestä.

Paraguaylaisten kaltaiset tapaukset tulevat toisin sanoen osana hätätapausten kiintiötä. Päätökset niistä tekee Maahanmuuttovirasto UNHCR:n antamien tietojen pohjalta.

”Ministeriöt eivät puutu yksittäisten hakemusten ratkaisuun”, Tengman sanoo.

Kiintiöpakolaiseksi ei oteta, jos on syytä uskoa, että ihminen on tehnyt sotarikoksen, rikoksen ihmisyyttä tai rauhaa vastaan tai törkeän muun kuin poliittisen rikoksen. Oleskelulupaa ei tarvitse myöskään myöntää, jos siitä on haittaa Suomen kansainvälisille suhteille. Tapaukset, joissa oleskelulupaa ei myönnetä suhteiden vaarantumisen takia, ovat Maahanmuuttoviraston mukaan äärimmäisen harvinaisia.

Voivatko muut rikosepäilyt olla este pakolaisasemalle? Tengman vastaa näin:

”Pakolaispaikkoja on todella rajallinen määrä, eikä UNHCR:llä ole intressejä esittää ihmisiä, joista on epäselvyyttä.”

Lisäksi suojelupoliisi lausuu näkemyksensä kaikista Suomeen otettavista kiintiöpakolaisista. Se arvioi, onko ihminen vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle.


Kolmikon matkasta Suomeen on noussut Paraguayssa suuri kohu. Paraguayn hallitus on tuominnut Suomen päätöksen ja vaatinut miesten luovuttamista. Paraguay on myös syyttänyt Interpolia poliittisuudesta, koska se ei estänyt miesten matkaa.

Paraguayssa tapauksella on erityistä merkitystä. María Edith Bordón de Debernardin katoaminen oli ensimmäinen sieppaus maassa vuosiin, ja sen on katsottu aloittaneen uuden sieppausten jakson. Pari vuotta myöhemmin entisen presidentin tytär siepattiin ja tapettiin. Teosta tuomittiin Patria Libreen ja EPP:hen kuuluneita ihmisiä.

Ei silti ole selvää, mikä merkitys diplomaattisella kiistalla lopulta on. Suomella ja Paraguaylla on keskenään vain vähän yhteyksiä. Mailla ei ole keskinäisiä suurlähetystöjä, eikä suomalaisilla yrityksillä ole Paraguayssa suuria investointeja, toisin kuin naapurimaissa Uruguayssa ja Brasiliassa. Jopa Latinalaisen Amerikan mittapuulla Paraguayta pidetään erittäin korruptoituneena maana.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen jätti tällä viikolla asiasta Suomen hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Hän syytti Antti Rinteen (sd) johtamaa ”sosialistihallitusta” turvapaikan myöntämisestä vasemmistolaisille rikollisille.

Samaan aikaan kolme paraguaylaista aloittelee elämäänsä Suomessa. He ovat ryhtyneet opiskelemaan suomen kieltä. Yksi on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa näkyy ruska.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  2. 2

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  7. 7

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  8. 8

   Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

  9. 9

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  10. 10

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  7. 7

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  9. 9

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  10. 10

   Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  10. 10

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää