Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Rantaloma kupolissa

Myllykoskelta ja monelta muulta paikkakunnalta löytyy paperitehtaiden tyhjilleen jääneitä kiinteistöjä. Niiden hyödyntäminen kaukolomailun korvikkeena olisi resurssiviisasta kiertotaloutta parhaimmillaan, kirjoittaa kolumnissaan Marko Junkkari.

Vesiliukumäki oli jyrkkä, mutta vauhtini hidastui silti kesken laskun. Uimahousujeni kankaan materiaali ei vain oikein liukunut. Sitten vauhti tyssäsi täysin.

Tässä sitä nyt oltiin. Jumissa saksa­laisessa vesi­liuku­mäessä. Yritin kiskoa kourun reunasta lisää vauhtia, mutta ei liukunut ei. Kohta joku laskisi selkääni. Tällaisina tukalina hetkinä tulee helposti miettineeksi ilmastonmuutosta ja kulttuurista appropriaatiota.

Vietimme viime viikolla lasten syyslomaa Berliinissä. Viimeisenä lomapäivänä päätimme käydä Tropical Island -vesipuistossa. Rasittaviahan vesipuistot ovat, mutta menimme silti. Lasten ehdoilla kun matkaillaan.

Tropical Island sijaitsee noin 70 kilometriä Berliinistä pienellä Halbe-nimisellä paikkakunnalla. Puisto on hätkähdyttävä näky.

Keskellä maaseutua kohoaa valtava hopeanhohtoinen halli. Se on 360 metriä pitkä, 210 metriä leveä ja 107 metriä korkea. Halli on niin iso, että sen sisällä voi lentää kuumailmapallolla.

Superlatiiveja riittää: Maailman suurin kupolirakennus, jossa ei ole erillisiä tukirakenteita. Maailman suurin sisätiloihin rakennettu vesipuisto – vaikka kyseessä ei ole pelkkä vesipuisto vaan ”trooppinen teemapuisto”. Siellä on myös maailman suurin sisätiloissa oleva sademetsä.

Niin, sademetsä. Hallin kosteassa ja lämpimässä mikroilmastossa kasvaa sademetsä, jonka siimeksestä löytyy kilpikonnia, flamingoja ja muita otuksia. Hallin katossa on kalvo, joka päästää läpi auringon säteilyn. Siellä pystyy siis ruskettumaan melkein kuin ulkonakin. Hallin lämpötila on 27 astetta. Aina. Yötä päivää.

Hallista löytyy hiekkaranta, ravintoloita, baareja, mökkejä, leikkipaikkoja, isoja uima-altaita, vesiputouksia, minigolf ja tietysti niitä vesiliukumäkiä, joista yhdessä minä yritin lykkiä itseäni eteenpäin.

Tunnelma Tropical Islandissa oli kuin missä tahansa etelän rantalomakohteessa: lapset kirkuivat, ruoka oli keskinkertaista, ja saksalaisia turisteja oli liikaa. Mutta sen sijaan, että olisi pitänyt istua yli kymmenen tuntia Thaimaan-koneessa, tänne pääsi Berliinin Alexanderplatzilta paikallisjunalla alle tunnissa.

Junassa kerroin lapsille Tropical Islandin historiaa. Vuonna 1938 natsi-Saksa rakensi Halbeen Luftwaffenin käyttöön Brand-Briesenin sotilaslentokentän. Puna-armeija valtasi kentän vuonna 1945, minkä jälkeen se oli Neuvostoliiton sotilastukikohta. Vuonna 1992 Venäjä palautti kentän yhdistyneelle Saksalle.

Cargolifter-yhtiö osti kentän ja rakensi sinne valtavan lentokonehallin. Yhtiön tarkoitus oli kehittää heliumtäytteinen ilmalaiva, zeppeliini, jota voitaisiin käyttää raskaiden esineiden kuljetukseen esimerkiksi öljylautoilla. Vuonna 2002 Cargolifter ajautui konkurssiin. Sen jälkeen malesialainen Tanjong-yhtiö rakensi halliin trooppisen teemapuiston.

Tropical Island on kulttuurisesti hämmentävä paikka. Alueella on kopioita thaimaalaisista, borneolaisista ja samoalaisista rakennuksista. Siellä on balilaisen temppelin portti ja Buddha-patsaita. Ulkoallasalue on nimeltään Amazonia.

Mikä on aitoa ja mikä ei, mietiskelin nytkytellessäni eteenpäin liukumäessä. No, ainakin minä olen ihan aidosti jumissa täällä vesiliukumäessä.

Jos kulttuurinen appropriaatio eli omiminen vedetään niin överiksi kuin Tropical Islandissa, kyse ei ehkä enää olekaan vaikutteiden varastamisesta vaan jonkin uuden luomisesta. Etenkin kun Tropical Islandin kulttuuriseen sekametelisoppaan yhdistyvät vielä saksalaiset saunatavat, joissa miehet ja naiset kekkaloivat nakuina yhteissaunassa.

Tropical Island lienee kutakuinkin yhtä aito kokemus kuin se, jonka saa all inclusive -rantalomalla Phuketin hotellikompleksin uima-altailla.

Malesialaisyhtiö perusteli aikoinaan Tropical Islandin perustamista sillä, että sen myötä vähävaraisillakin olisi mahdollisuus nauttia kaukomaiden rantalomista.

Mutta onko niihin kohta enää kellään varaa?

Lentoliikenteen hiilidioksidipäästöt ovat noin kaksi prosenttia kaikista ihmisen toiminnan aiheuttamista päästöistä. Logistiikan päästöjä selvittävän järjestön, ICCT:n, tuoreen tilaston mukaan asukasta kohden laskien suomalaisten lentopäästöt ovat toiseksi korkeimmat maailmassa.

Eihän tiedostava ihminen kehtaa enää julkaista Phuketin-kuvia Instagramissakaan, sillä lentämisestä on näinä Greta Thunberg -aikoina tullut noloa. Siksi olisikin siistiä, jos Suomessakin olisi Tropical Island.

HSL:n AB-vyöhykelipulla toki pääsee Vantaalle Flamingon vesipuistoon, mutta vaikka miten pinnistelisi mielikuvitustaan, se ei ole Phuket.

Voisiko ratkaisu olla Jyrki Katainen?

Katainen aloittaa pian Sitran yliasiamiehenä, ja Sitralla jos jollain on rahaa – ja myös vahva missio ilmastonmuutoksen torjumiseen. Mitäpä jos Katainen käyttäisi Sitran miljoonat hulppean sisärantalomakeskuksen rakentamiseen?

Suomesta ei löydy valmiina jättihallia, mutta Myllykoskelta ja monelta muulta paikkakunnalta löytyy paperitehtaiden tyhjilleen jääneitä kiinteistöjä. Niiden hyödyntäminen kauko­lomailun korvikkeena olisi resurssiviisasta kiertotaloutta parhaimmillaan.

Finnairin nettisivujen laskurin mukaan nelihenkisen perheen Phuketin-lennon hiilidioksidipäästöt ovat 4 665 kiloa. Samalla päästömäärällä ajaisi autolla 28 300 kilometriä eli yli 200 kertaa Helsingistä trooppiselle rantalomalle Myllykoskelle.

Ja sitten joku poika laski selkääni – ”entschuldigung” – ja liike-energia tyrkkäsi minut liukumäen loppuun.

Uudestaan, huusi kahdeksanvuotias tyttäreni. Ja hetkeä myöhemmin olin taas jumissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  3. 3

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  4. 4

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  5. 5

   Obaman palkkaamat neuvottelijat varovat ärsyttämästä Valkoista taloa, mutta Madridin ilmasto­kokouksessa kytee myös kapina

  6. 6

   Romanikerjäläiset eivät ole tarjonneet huumeita lapsille – huumekauppiaat ovat

  7. 7

   Loikka 1980-luvun Suomeen: USA:n demokraattipuolueessa on tapahtunut historiallinen käänne

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin keskusta on täynnä vaarallisesti pysäköityjä autoja: HS löysi alle tunnissa kolmekymmentä autoa aivan suojatien edestä

  9. 9

   Yksi juoksukerta viikossa pidentää elinikää yhtä paljon kuin himokuntoilu, sanoo tutkija

   Tilaajille
  10. 10

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  3. 3

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  6. 6

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  7. 7

   Katri Kulmuni avaa nyt kirjoituksessaan, miksi keskusta halusi Antti Rinteestä eroon

  8. 8

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää