Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Ressun lyseolaiset terroristit

Kun miettii, mistä Euroopan väkivaltaisimman kansallismielisyyden aalto nyt kumpuaa, voi katsoa vaikkapa, mitä 1900-luvun alun helsinkiläiset lyseolaiset tekivät.

Helsinkiläisistä lyseolaispojista Nikolaisen Arvista, Rosen­bröijerin Bertelistä ja Eklundin Martista ei ole kirjoitettu balladeja, vaikka he tekivät juuri sellaisia kamaluuksia, joista balladeissa kerrotaan.

Heidät on aktiivisesti unohdettu.

Helsinki oli alkuvuonna 1905 noin 100 000 asukkaan levoton pikkukaupunki. Venäjän sortokausi jatkui kuudetta vuotta, keisarina oli Nikolai II. Nikolainen, Rosenbröijer ja Eklund olivat melko tavallisia lyseolaisia Ressusta eli Helsingin reaalilyseosta.

Paitsi että he kuuluivat Verikoiriin, lyseolaisten terroristiseen salaseuraan. Porukassa oli noin tusina 16–17-vuotiaita miehiä ja yksi nainen. He tulivat Ressun lisäksi Norssista eli Normaalilyseosta ja Lärkanista eli Nya Svenska Läroverketistä.

Ne ovat edelleen Suomen eliittikouluja, joihin pääsee sisään, jos keski­arvo huitelee reippaasti yli yhdeksän.

Lyseolaispojat tulivat mieleen, kun pohdiskelin, mistä Euroopan radikaalin kansallismielisyyden aalto nyt kumpuaa.

Historioitsija Teemu Keskisarja kertoi Verikoirista vuonna 2010 julkaistussa kirjassaan Vääpeli T:n tapaus ja muita kertomuksia suomalaisesta terrorista. Porukassa hämmästyttävintä oli se, kuinka tavanomainen oli lyseolaisporukka, joka ryhtyi täysiverisiin terrori-iskuihin. He murhasivat vuosina 1905–1906 varmuudella kolme ihmistä,­ mahdollisesti jopa viisi.

Teot tehtiin Suomen itsenäisyystaiston nimissä.

Nyt Euroopassa on taas nuorten juippien kansallismielistä kapinaa: Katalaanien ja baskien itsenäisyysliikkeet melskaavat itsenäisyyden puolesta Espanjassa, flaamit kapinoivat Belgiassa. Pohjois-Irlannissa lämmitetään vanhoja kaunoja katolisten ja protestanttien välillä.

Katalonian itsenäisyysliike on tähän syksyyn asti ollut tunnettu nimenomaan väkivallattomuudestaan. Viime viikkoina on ollut voimistuvia merkkejä siitä, että osa katalaaneista on siirtynyt kovempaan väkivaltaan. Syyskuun lopulla seitsemän heistä vangittiin epäiltyinä pommi-iskujen valmistelemisesta.

Se järkytti Espanjaa, jossa baskien terroristijärjestö Eta murhasi takavuosina yli 800 ihmistä.

Mikä ajaa nuoret miehet (sillä aatteellinen väkivalta on pitkälti sukupuolikysymys) äärimmäisiin tekoihin? Epäkypsyys ja johdateltavuus? Identiteetin etsintä? Seikkailunhalu? Testosteronin kuohu? Ryhmäpaine ja parvityhmyys?

Yhdysvaltalaisen PAI-järjestön raportin mukaan vuosina 1970–1999 noin 80 prosenttia maailman aseellisista konflikteista tapahtui valtioissa, joissa on nuorisopullistuma. Termi tarkoittaa väestöllistä vinoutumaa, jossa vähintään 60 prosenttia maan väestöstä on alle kolmikymppisiä.

Jos hyvin käy, ajan henkeen turhautuneiden nuorten liikehdinnästä selvitään sukupolvikapinalla kuten 1970-luvun lopulla länsimaissa alkaneella punk-aallolla. Jos huonosti käy, ajaudutaan aseelliseen konfliktiin.

Se ei ole kulttuurisidonnainen ilmiö­ vaan voi tapahtua missä vain.

Kuten 1900-luvun alun Helsingissä.

Huhtikuun 8. päivänä aamuyöllä 1905 Verikoirat oli joukolla Pasilan varikon kal­lioilla, teloittamassa 20-vuotiasta tuttua viilaria, Arvo Virtasta.

Nyt alueelta on viiden minuutin kävelymatka­ kauppakeskus Triplaan.

Virtasen epäiltiin vasikoineen tsaarinvallan poliisille. Seuraavana aamuna hänet löydettiin verilammikosta. Teloituksen yksityiskohdat ovat epäselvät, mutta Keskisarja arvelee, että Virtaselle luettiin yön pimeydessä jonkinlainen kenttäoikeuden tuomio.

Ei olla kaukana ääri-islamismista, joka iljettää nykyajassa. Siitä touhun erotti lähinnä se, ettei lyseolaisten teoilla­ ollut radikaaleilla uskontulkinnoilla marinoitua kontekstia.

Elokuussa 1905 lyseolaiset murhasivat Kaivopuistossa – ehkä väärän uhrin valittuaan – suomalaisen kolmen alaikäisen lapsen isän, konstaapeli Johan­ Forsténin. Syyskuussa 1905 joku­ ampui ukrainalaista aliupseeria Mark Denisukia selkään Kansakoulukadulla, mutta tekijästä ei ole varmuutta. Neljä päivää myöhemmin Nikolainen heitti itse tehdyn pommin Eerikinkatu 10:ssä sijainneen poliisi­aseman eteen.

Ei minusta ole sanomaan, että lyseolaispojat olisivat olleet sinänsä väärällä asialla. Suomea ei venäläistetty eikä oikeuksia ajettu lopullisesti alas.

Keinot vain olivat sairaat. Öisiä teloituksia ei oikeuta mikään päämäärä.

Hämmentävintä on se, kuinka tavallisia Ressun pojat olivat. Päälle päin ei arvannut, kuinka myrkyttyneet vihasta he olivat. Koulun rangaistuspäiväkirjoissa vuosina 1904–1905 hurjinta oli se, että Rosenbröijer oli narahtanut kessuttelusta.

Samanaikaisesti pojat olivat suunnitelleet Venäjän kenraalikuvernöörin Nikolai Bobrikovin murhaa. Ukko oli tarkoitus räjäyttää Uspenskin katedraalin jumalanpalveluksessa, mutta tekemättä jäi. Lopulta Kouluylihallituksen hintelä ja puolikuuro apukamreeri Eugen Schauman ampui kesäkuussa 1904 Bobrikovin ja itsensä.

Uskomattominta oli, että lyseolaispojat suunnittelivat tosissaan jopa tsaarin murhaa. Oli saatu selville, että Nikolai II lähtee Kannakselle metsästämään. Tiedustelu vain oli erehtynyt päivämäärissä. Kun lyseolaispojat Arvi Nikolainen, Kalle Nyman, Primus Nyman­ ja Gunnar Björling ehtivät Kannakselle revolverit kasseissa, tsaari oli jo palannut Pietariin.

Jänis ja kettu saaliinaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  8. 8

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  9. 9

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  10. 10

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää