Sunnuntai

Mamman kahdeksikko

Poliisitkin ovat erehtyneet pitämään reborn-nukkeja oikeina. Janica Kärpänojalla on kahdeksan pientä huolehdittavaa.

Haluaisitko, että puen lapset valmiiksi kuvausta varten?

Janica Kärpänojan kysymys ennen tapaamista on sinänsä tavallinen. Erikoista on se, että tässä tapauksessa puettavat lapset ovat muovia.

Kärpänoja harrastaa superrealistisia nukkeja. Käsityönä valmistetut nuket voivat maksaa satoja, jopa tuhansia euroja, ja niitä pitää käsitellä varovasti. Muuten yksitellen istutetut hiukset voivat irrota ja käsin maalatut kasvot kulua.

Joillekin nämä vauvanuket ovat enemmän kuin harrastus. Niitä kuljetetaan vaunuissa. Niille vaihdetaan vaippoja. Vauvoista jaetaan kuvia sosiaalisessa mediassa.

Instagramista löytyy tunnisteella #reborndoll­ yli miljoona jaettua kuvaa.

Reborn viittaa nukketyyppiin, joka syntyi noin 25 vuotta sitten Yhdysvalloissa.

Toisten mielestä reborn-vauvanuket ovat liikuttavia ja suloisia, mutta jotkut pitävät niitä hämmentävinä, jopa pelotta­vina. Esimerkiksi englantilainen Harrod’s-tavaratalo ei ole vaatimuksista huolimatta suostunut ottamaan näitä aikuisten nukkeja valikoimaansa, sillä ne ovat ”liian luonnollisia”.

Lehtijutuissa harrastusta on kutsuttu kultiksi, internetin keskustelupalstoilla sairaaksi.

Viime kesänä uutisissa oli tapaus, jossa New Yorkin poliisi löysi ruohikosta aidon näköisen vauvanuken ja raportoi löytäneensä kuolleen vastasyntyneen. Viranomaiset on kutsuttu paikalle myös tapauksissa, joissa autoon jätettyä nukkea on luultu hylätyksi vauvaksi.

Näky on hätkähdyttävä, vaikka siihen on etukäteen osannut varautua. Tilava olohuone on täynnä väkeä. Joka nurkasta tuijottavat pienet silmät. Osa nukeista istuu lasten­istuimissa, osa nukkuu.

Ehkäpä pieni esittely olisi paikallaan?

Aikuinen olohuoneessa on Janica Kärpänoja. Hän on ”mamma”. Näin hän it­seään kutsuu suhteessa pikkuisiin.

Niistä ensimmäisenä tuli Hiippis, viralliselta nimeltään Oona.

”Seuraavaksi meille muutti Solveig, sitten Silja, Lillan, Peppiina, Alva, Amanda, Varpu ja viimeisenä Anton”, Kärpänoja kertoo ja osoittelee nukkeja vuorotellen.

Yhden nuken hän on ehtinyt myydä, joten perheessä on nykyään kahdeksan vinyylistä valmistettua perheenjäsentä.

Nukke-elämä alkoi noin puolitoista vuotta sitten, kun Kärpänoja oli puolisonsa kanssa cosplay-tapahtumassa.

Cosplay eli costume play on japanilaisperäinen harrastus, jossa pukeudutaan esimerkiksi manga- tai elokuvahahmoksi.

Cosplay-tapahtumissa jotkut kantoivat mukanaan nukkeja. Vaikka nuo nuket eivät olleet yhtä realistisia kuin rebornit, jokin Kärpänojan sisällä liikahti. Nukesta huolehtiminen näytti hänestä hienolta ja liikuttavalta.

Hän alkoi etsiä omaa nukkea internetistä ja päätyi ostamaan Hiippiksen käytettynä 400 euron hintaan.

Hän jännitti, miltä ensimmäinen oma vauvanukke tuntuisi. Kävi ilmi, että huoli oli turha.

”Se hetki, kun mä otin sen sieltä kuplamuovista... oli se erityinen.”

Kärpänoja sanoo, että hänestä tuntui vähän kuin hän olisi saanut oikean lapsen. Nuken paino sylissä yllätti. Hän asetti nuken varovasti sängylle ja kävi vähän väliä katselemassa.

”Tuntui oudolta. Ihan kuin kotiin olisi tullut uusi ihminen.”


Jälleensyntymä. Sitä nimi ”reborn” tarkoittaa. Se viittaa tekniikkaan, jolla nuket valmistetaan. Rakennusaineina käytetään teollisia nukenosia, mutta prosessi on käsityötä. Tehdasmaalit poistetaan, ja kasvoihin maalataan monta tarkkaa kerrosta. Muovisilmät vaihdetaan lasisiin. Hiukset istutetaan yksi kerrallaan – jotkut suosivat oikeita ihmisen hiuksia, toiset synteettisiä. Tämäkin valinta vaikuttaa nuken hintaan.

Nukkeja valmistetaan myös valmiista aihioista, jolloin teollisia nukenosia ei tarvitse vaihtaa.

Paino on tärkeä. Nuken on tarkoitus tuntua sylissä oikealta lapselta, siksi se on huomattavasti tavallista lelukaupan nukkea raskaampi, samaan aikaan kiinteän ja pehmoisen tuntuinen. Vinyylin lisäksi reborneja­ valmistetaan silikonista, joka mukautuu kantajansa vartalon muotoihin oikean vauvan tavoin.

On myös sellaisia nukkeja, joiden sisään lisätään­ äänilaitteita. Niihin voidaan äänittää­ esimerkiksi aitoa vauvan itkua. Joillekin reborneille on asennettu liikkuva rintakehä, jolloin nukke ”hengittää”.

Salossa asuva Kristiina Konu on yksi suomalaisista reborn-nukkien valmistajista. Aluksi ne olivat harrastus, mutta nykyään Konulla on yritys, jonka kautta hän myy nukkeja ja opettaa niiden tekemistä kursseilla. Nukkeja tilataan myös elokuviin, näytelmiin ja opetuskäyttöön, esimerkiksi neuvoloihin.

”Yksityiskäyttöön tulevat nuket ostetaan yleensä kauniiksi keräilyesineiksi, mutta muitakin käyttötarkoituksia on. Tiedän, että useampi nukkeni on ostettu vammaiselle ihmiselle, jolla on vahva hoivaamisen tarve. Suku ja perhe eivät välttämättä toivo heidän hankkivan oikeaa lasta. Nuken kautta voi kuitenkin saada hieman samantyyppisiä kokemuksia.”

Jotkut haluavat ikuistaa oman jälkeläisensä olemuksen nukkeen. Konu tekeekin välillä tilaustöitä valokuvien perusteella. Myös nuken teolliset osat voidaan valmistaa oikean lapsen 3d-valokuvien perusteella. Tällaista nukkea kutsutaan real­borniksi.

Yli kymmenen vuotta nukkemaailmassa viettäneen Konun mielestä harrastusta ei Suomessa oikein ymmärretä. Asialla saattaa hänen mukaansa olla jotain tekemistä sukupuolen kanssa.

”Eihän sitä ihmetellä ollenkaan, kun miehet korjailevat ja keräilevät autoja tai muita vastaavia. Mutta sitten jos naiset haluavat tehdä ja ostaa tällaisia kauniita nukkeja ja niille vaatteita, niin se on muka­ jotenkin kauhean kummallista.”


Kun Janica Kärpänoja oli hetken nauttinut ensimmäisestä muovilapsestaan, alkoi tuntua, että sille pitäisi hankkia kaveri. Sen jälkeen perheenlisäystä on tullut noin kerran kuukaudessa.

Aika pian Kärpänoja alkoi myös kirjoittaa nukkeperheensä elämästä ja ikuistaa sitä valokuviin. Yrityksenä vangita silmänräpäys -blogissa hän jakaa kuvia nukeista erilaisissa asuissa, tilanteissa ja paikoissa: kirjastossa, leikkipuistossa ja puolison sukulaisten­ luona joulunvietossa.

Kyseessä on aihepiirin ensimmäinen blogi Suomessa. Lehtijutuissakin ovat aikaisemmin puhuneet vain rebornien tekijät. Harrastajat ovat arastelleet julkisuutta. Kärpänojakin mietti pitkään, haluaako olla esillä lehtijutussa. Blogiaan hän pitää nimimerkin takaa.

Mutta entäpä lähipiiri, miten se on suhtautunut harrastukseen?

”Vaihtelevasti. Yksi kaverini pitää nukkejani suloisina ja ostaa niille jopa vaatteita. Mutta monet kommentit ovat tuntuneet pahalta.”

Jotkut hänen tuttunsa ovat sanoneet suoraan, että nuket ovat heistä kammottavia. Kärpänoja yrittää usein kysyä, mikä niissä pelottaa.

Yhden selityksen voi löytää robotiikan tutkimuksen parista.

Masahiro Mori lanseerasi 1970-luvulla käsitteen uncanny valley eli outo laakso. Se liittyy kehitykseen, jossa robotit tulevat ulkomuodoltaan yhä enemmän ihmisen kaltaisiksi ja samalla ihmisten kiintymys niitä kohtaan kasvaa. Jossain vaiheessa kuitenkin saavutetaan piste, jossa kiintymys äkillisesti vaihtuu hylkimiseksi. Juuri tässä ”oudossa laaksossa” liian inhimillinen robotti muuttuu sympaattisesta pelottavaksi.

Samaa teoriaa voinee robottien lisäksi soveltaa nukkeihin.

Kärpänoja on kuitenkin kokenut omien nukkejensa kanssa aivan päinvastaisia tunteita.

”Eniten tässä kaikessa on yllättänyt se, miten tärkeän ja henkilökohtaisen suhteen elottomaan tavaraan voi muodostaa.”


Vaikka Kärpänoja analysoi nukkejensa luonteita ja sylittelee niitä, ei hänellä ole mitään ongelmaa muistaa, että ”lapset” ovat muovia.

Kyse on eräänlaisesta roolipelistä, Kärpänoja sanoo.

”Yleensä arkielämässä en ole nukke­äidin roolissa, enkä todellakaan anna kenenkään luulla, että minulla olisi oikeasti lapsia. No okei, joskus, jos ostan käytettyjä lastenvaatteita, niin en ehkä jaksa selittää syytä.”

”Monet olettavat, että en voi saada lapsia. Mutta ei se minun mielestäni liity tähän­ asiaan mitenkään. Nuket ovat nukkeja ja tärkeitä sellaisina. Eivät ne ole minulle­ mitään korvikkeita tai laastareita.”

Valtaosa Kärpänojan harrastuksesta pyörii nukkelasten kunnossa­pidon, pukemisen, valokuvaamisen ja blogin kirjoittamisen ympärillä. Toisinaan, erityisesti stressaavan päivän jälkeen, hän saattaa vain nauttia nuken läheisyydestä. Erityisesti pienestä ja hieman pulleasta Solveigista on tullut ”mammalle” läheinen.

”Solis on semmoinen halailija. Jos katson televisiota sohvalla, niin usein otan juuri hänet syliin. Jotenkin se nuken olemus ja paino siinä rentouttaa. Käyttäväthän ihmiset painopeittojakin.”

Kärpänoja kerää muitakin asioita, esimerkiksi vanhoja View-Master-katselulaitteen kiekkoja.

Nuket kuitenkin herättävät hänen lähipiirissään huomattavasti enemmän tunteita kuin ne. Ja ymmärtäähän sen. Miltei kaikki pieniin lapsiin liittyvä saa ihmiset helposti hieman pois tolaltaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  2. 2

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  7. 7

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  8. 8

   Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

  9. 9

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  8. 8

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  9. 9

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  10. 10

   Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  10. 10

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää