Sunnuntai    |   Torsti tietää

Missä on Suomen yksinäisin paikka?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Viime palstalla pohdittiin, miten kansantalouden kävisi ilman yli 60-vuotiaita suomalaisia. Useat­ lukijat, muun muassa Laura Turunen, huomauttivat yli 60-vuotiaiden tekevän runsaasti virallisen kirjanpidon ulkopuolista työtä hoitamalla isovanhempina lapsenlapsiaan.

Moni lukija muistutti yli 60-vuotiaiden olevan tärkeä kuluttajaryhmä kulttuuripalveluille. Esimerkiksi moni orkesteri menettäisi ison osan yleisöstään yli 60-vuotiaiden pois­tuessa.

Palstalla puhuttiin myös kuolinilmoituksista. Klaus West huomautti, että Alma-media kokoaa lehtiensä kuolinilmoituksia ­ikuisuus.fi-sivustolle.

Iikko B Voipio puolestaan mainitsi, että runsaasti kuolinilmoituksia löytyy Ritarikadulta Brages klipparkivista ja Kansallisarkistosta, jonne Suomen sukututkimusseura on niitä koonnut.

Tuli vaeltamista miettiessäni mieleen, että missä mahtaa olla Suomen yksinäisin (tai rauhallisin) paikka. Paikka, josta on pisin matka lähimpään naapuriin eli vakituiseen ihmisasutukseen tai asuin­osoitteeseen?

– Kemin Susi

Suomessa on vaikea päästä yli 30 kilometrin päähän asutuksesta, kertoo paikkatietoasiantuntija Pasi Piela Tilastokeskuksen väestötilastoista. Mutta jossain se sentään onnistuu. Tällaisia alueita löytyy pohjoisesta läheltä Venäjän rajaa mutta erityisesti Enontekiöltä, Käsivarren erämaa-alueen reunamailta.

Sieltä, Jorba-Čiertin tunturi­alueen kaakkoispuolelta, löytyy myös Lapin yksinäisin paikka. Sieltä on linnuntietä 42 kilometriä lähimpään suomalaiseen ja 39 kilometriä lähimpään norjalaiseen pysyvään asutukseen.

Vieläkin kauemmas ihmisasutuksesta kuitenkin pääsee, jos lähtee etelään, aluevesiemme ulkorajoille.

Suomen eteläisin maa-alue, Bogskärin luotoryhmä, on myös maan yksinäisin paikka. Ahvenanmaalla Kökarin kunnassa sijaitsevalta luotoryhmältä on 53 kilometriä lähimmälle asutulle saarelle.

Miten arvioidaan kauppakeskuksen kävijämäärä? Juuri luin Hesarista uutisen, jonka mukaan Triplan kävijämäärä ylitti miljoonan. Miten tämä luku todetaan? Onko ovissa laskurit?

– Elina

Triplan kauppakeskuksen – kuten muidenkin nykyaikaisten ostoskeskusten – jokaisella sisäänkäynnillä on ovilaskuri, joka tunnistaa ja laskee sisään tulevat sekä ulos menevät asiakkaat.

Kävijätiedot ovat ostoskeskuksille arvokkaita, ja niitä seurataan päivittäin, viikoittain, kuukausittain ja jopa välillä tunneittain.

Laskurit mittaavat kuitenkin käyntejä, eivät yksilöitä.

Ihminen, joka kulkee Triplan läpi vaikkapa aamuin illoin, lasketaan kahdeksi ihmiseksi. Samaten kahtena eri päivänä käynyt tilastoidaan kahdeksi kävijäksi.

Triplassa kävi näin laskettuna keskuksen ensimmäisen aukioloviikon aikana peräti miljoona ihmistä. Kannattaa kuitenkin huomata, että myös Pasilan asema lasketaan osaksi kauppakeskusta. Niinpä jokainen, joka astuu asemalaiturilta sisään, lasketaan kauppakeskuksen kävijäksi.

Näin ollen luku ei ole kaikin osin vertailukelpoinen sellaisten kauppakeskusten kanssa, jotka eivät ole samalla liikenteen solmukohtia.

Miksi naiset heiluttavat juostessaan käsiään edestakaisin poikittain vartalon edessä? Miesten juoksu on etenemistä, jossa kädet liikkuvat sivuilla juoksun suuntaisella liikkeellä. Onko kyse vaatetuksen historiasta, geneettiseksi muuntuneesta helmojen pitelystä?

– Pekka P.

Vaikka miesten ja naisten ruumiinrakenteessa on juoksemisen kannalta pieniä eroja liittyen esimerkiksi lan­tion muotoon ja reisiluiden kulmaan, on optimaalinen käsien liike molemmilla sukupuolilla sama. Tämän voi todeta katsomalla juoksukilpailuja: huipputasolla käsien liikkeessä ei ole sukupuolten välillä eroa.

Niinpä syytä ei kannata hakea genetiikasta.

Naisten lihakset ovat keskimäärin miesten lihaksia heikompia, ja käsien oikeaoppinen käyttö juoksussa rasittaa selän ja olkapäiden lihaksia. Jos ne ovat kovin heikot, voi liike jäädä huonoksi. Silloin moni yrittää hakea juoksuun rytmiä liiallisella ylävartalon kiertämisellä.

Tikkaremmin juoksuvalmentaja tuntee ilmiön yhtenä aloittelevien juoksijoiden yleisenä virheenä. Hänen mukaansa siihen syyllistyvät molemmat sukupuolet.Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  4. 4

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  5. 5

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  7. 7

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  8. 8

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  9. 9

   Kontrollifriikin elämä on kuin ylipitkä vahtivuoro – Mutta kuinka oppia luottamaan, ettei kaikista langoista tarvitse pidellä kiinni?

  10. 10

   Ratkeaako Postin lakko tänään? Valtakunnansovittelijalta sovintoesitys, vastaukset kello 11 – HS seuraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  6. 6

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  7. 7

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  8. 8

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  9. 9

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  10. 10

   The New York Timesin päätoimittaja: Presidentti Trump asettaa puheillaan lehden toimittajat hengenvaaraan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää