Valokuvaajien omat suosikit Kuvia Suomesta -sarjasta

Julkaistu:

Akseli Valmunen kuvasi Kuvia Suomesta -sarjaan ihmisiä lentämässä. Hän pitää erityisesti kuvasta, jossa lentäjä istuu hotellihuoneen sängyllä Etelä-Koreassa ja odottaa lähtöä takaisin Suomeen.

”Sumuinen maisema ikkunan takana ja muutoinkin hieman melankolinen tunnelma herättävät ajatuksia laajemmin tässä ajassa – kuin lentäjä katsoisi silmiin lentämisen haittaa ilmastolle. Valokuva on monesti mielenkiintoisempi, jos se jättää katsojalle tulkinnan varaa.”

Katso koko sarja tästä.


Kaisa Rautaheimo kuvasi suomalaisia voittajia. Hänen suosikkinsa on kuva rovaniemeläisestä Viivi Raudasojasta, joka tempaisee 38 kiloa ja työntää 46 kiloa. Raudasoja käy erilaisissa kilpailuissa noin sata kertaa vuodessa, ja palkintoja on kertynyt yli 300.

”En ole missään muualla maailmassa nähnyt niin paljon palkintoja ja palkintokaappeja ihmisten kodeissa kuin Suomessa”, Kaisa Rautaheimo sanoo. Suomalaisilla tuntuu olevan aivan erityinen suhde voittamiseen.”

Katso koko sarja tästä.


Kalle Koponen kuvasi hevosten ja raviväen elämää kesällä 2017.

”Heti alussa tiesin, että yhdessä kuvassa haluan päästä aivan korskuvan hevosen iholle. Todella lähelle pääsee täydessä vauhdissa vain lähtöauton puomilta. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty”, Koponen sanoo.

Hevoset ovat arkoja laumaeläimiä, ja ne olisivat huomanneet kameran, jos se olisi ollut puomilla niiden edessä.

”Seuraukset paniikkikohtauksesta voivat olla tuhoisia, eivätkä järjestäjät sallineet sellaista viritystä.”

Koponen kiinnitti puomin sivuun tavallista pienemmän kameran. Se osoittautui myös onnistuneemmaksi kuvakulmaksi. Hän oli itse lähtöauton kyydissä ja käytti kameraa kauko-ohjaimella.

”Ihastuin raveihin urheilutoimituksen uutiskeikalla. Olin vaikuttunut, kuinka maa tärisi voimakkaiden hevosten kavioiden iskuista. Ihastuin myös leppoisaan tunnelmaan katsomon puolella. Ajattelin, että tämä laji on yhtä aikaa vaikuttava ja hyvin sympaattinen.”

Katso koko sarja tästä.


Rio Gandara kuvasi kahvittelijoita. Hänen suosikkikuvassaan Kai Palenius (vas.), Berit Gustafsson, Jori Nummi ja Juha Suominen juovat illansuussa kahvia Kaupparannan kioskissa Porin Reposaaressa.

”Suomalaiset juovat enemmän kahvia kuin mikään muu kansa”, Gandara sanoo. ”Olen itse kahvin ystävä, ja siksi halusin kuvata suomalaisia kahvihetkiä.”

Katso koko sarja tästä.


Heidi Piiroinen kuvasi Muslimihipsterit-sarjaan suomalaisia millenniaalimuslimeja, siis 1980–90-luvuilla syntyneitä nuoria.

”Halusin kuvaajana tuoda esiin näitä rohkeita nuoria naisia.”

Sahra Abokor (istumassa) ja Salma Jama ja poseeraavat valokuvissa tottuneesti.

”Mä haluan, että ihmiset näkee, että vaikka meillä on huivi ja me pukeudutaan peittäviin vaatteisiin, koska se on meidän uskonto, me voidaan silti olla muodikkaita”, Jama sanoo.

Abokor lisää: ”Meille huivin käyttäminen on loppuelämän diili.”

Katso koko sarja tästä.


Sami Kero kuvasi avantouimareita sarjaan Reikiä jäässä. Hänen suosikkikuvansa on Vantaan Kuusijärveltä, jossa uivat Eija Niemi ja Arja Tuominen.

”Tiesin, että haluan kuvata ihmisen ja luonnon suhdetta ilmakuvilla, mutta en ollut varma, toimiiko idea”, Kero kertoo.

”Kun näin Niemen ja Tuomisen uintihetken Kuusijärvellä, palaset loksahtivat kohdilleen.”

Katso koko sarja tästä.


Jonne Heinonen kuvasi suomalaisten krapulapäiviä.

”Heräsimme heinäkuussa 2018 Ronin kanssa Heinolassa samasta hotellihuoneesta, kavereidemme häiden jälkeen”, Heinonen kertoo.

”Niin kuin hyvissä häissä on tapana, juhlat olivat jatkuneet pitkälle yöhön. Puhelin herätti kello 9.00 aamupalalle, vaikka se ei siinä hetkessä tuntunut parhaalta ehdotukselta. Mietin siinä huoneessa pyöriessä, että kylläpä on klassinen ’hääkanuuna’. Roni lähti päättäväisesti kokeilemaan aamusavuketta. Harvoin paras ratkaisu, mutta oli miten oli, rööki poltettiin.”

Katso koko sarja tästä.


Outi Pyhäranta kuvasi äitejä lounastamassa syksyllä 2017. Facebook-ryhmästä toisensa löytäneet äidit lounastavat kerran viikossa nyyttäriperiaatteella eräässä kerhotilassa. Pöydän takana ovat Roosa Kivisaari ja Valo Sirén, Karoliina Huopainen ja Sofia Matturi, Elina Peltoniemi ja Olivia Mikkola sekä Eveliina ja Mauno Lukkari.

”Kuopukseni vauva-aikana oli jälkeenpäin muistellen lyhyt kausi, jona hän nukkui päivisin todella huonosti”, Outi Pyhäranta kertoo. ”Helpoimmin sain vaivutettua hänet uneen, kun laitoin hänet kantoreppuun ja kävelin. Nukahtamisen jälkeen jokainen pysähdys oli kuitenkin riski, joka saattoi havahduttaa hänet. Yhtenä iltapäivänä söin lounaaksi edellispäivän tomaattispagettia vauvan pään yli, kävelin lautanen kädessä edestakaisin olohuoneen nurkasta toiseen ja ajattelin, että tästä pitäisi saada kuva.”

Katso koko sarja tästä.


Jukka Gröndahl kuvasi Suomeen tulleiden maahanmuuttajien olohuoneita loppuvuodesta 2016.

”Ajattelin kurkistaa heidän koteihinsa nähdäkseni, kuinka he ovat kuljettaneet mukanaan omaa kulttuuriaan sisustaessaan uutta kotia.”

Kuvassa on afgaaniperhe eli äiti Aziz Gol Muradi sekä lapset Reza Gholami ja Shokoufah Gholami olohuoneessaan kerrostalokolmiossa Iisalmessa.

Katso koko sarja tästä.


Mikko Suutarinen kuvasi Nuorgamin kaamosta talvina 2017 ja 2018.

”Harvoin otan valokuvia, joissa henkilö seisoo kohtisuoraan kameraan päin. Seisoimme keskellä maisemaa, jossa Lada Suomenrinne on kasvanut. Tilanne tuntui arvokkaalta kuvata näin. Lada oli ikään kuin pystytetty siihen. Pidän kuvan yksityiskohdasta: silmät ovat samalla sekä auki että kiinni. Tästä alkoi myös meidän ystävyyssuhteemme.”

Katso koko sarja tästä.


Juhani Niiranen kuvasi Elias Pasilan ja hänen arkkupakastimensa Hietanassa sarjaan Suuri valkoinen.

”Juuri ennen Pasilan kuvaamista olin tavannut Hietanan kylässä kolme isäntää, jotka nauroivat ääneen, kun kysyin, olisiko heillä kotona arkkupakastin ja voisinko kuvata sitä”, Niiranen kertoo.

Hän päätti, että seuraavan vastaan tulevan ihmisen hän kuvaisi. Noin kilometrin päässä hän tapasi Elias Pasilan, 70, joka leikkasi ruohoa päältä ajettavalla ruohonleikkurilla.

”Menin pysäyttämään hänet ja kysyin, olisiko hänellä arkkupakastinta. Hänellä oli sellainen, ulkorakennuksessa. Pakastin oli tyhjä, koska emäntä, ahkera marjastaja, oli kuollut kolme vuotta aiemmin.”

Katso koko sarja tästä.


Markus Jokela kuvasi kesähäät ABC:llä. Kuvassa ovat häävieraat Arja Kemppainen, Tarmo Väisänen, Sirkka Väisänen ja Eija Kela.

”Kuvassa on hetki, johon jokaisen on helppo samaistua. On ajettu kaukaakin, ostettu lahja, puettu vähän juhlavampaa vaatetta päälle, kursailtu, missä järjestyksessä mennään onnittelemaan. Vähän jännittääkin. Noin 500 kertaa joka viikko Suomessa. Tällä kertaa Kajaanin ABC-asemalla.”

Katso koko sarja tästä.


Mika Ranta otti Kuvia Suomesta -sarjaan valokuvia hakatuista metsistä. Hän valitsi suosikikseen kuvan, jossa on suolampi ja sen ympärille jätetty suojavyöhyke hakkuuaukealla Orimattilassa.

”Kuvasin aukeita huhtikuussa 2019. Joka päivä etsin uuden kohteen, johon saavuin yleensä illalla”, Ranta kertoo. ”Aamulla auringon noustessa nostin kuvauskopterin taivaalle ja rupesin kuvaamaan maisemaa. Tämä suolampi tarjosi yllätyksen, koska ilmasta se näyttää aivan hautaseppeleeltä. Seppele kaadetulle metsälle.”

Katso koko sarja tästä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu kyhäelmä

  2. 2

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  3. 3

   Tekoäly luki sydänkäyrää lääkäreitä paremmin – ennusti hyvin potilaan todennäköisyyden kuolla vuoden sisällä

  4. 4

   Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

  5. 5

   Vihreät ehdottaa isovanhemman vapaata: Ansiosidonnaisella rahalla voisi jäädä hoitamaan lapsenlastaan

  6. 6

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  7. 7

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  9. 9

   Yli 800 ulkomaisen opiskelijan oleskeluluvat juuttuivat käsittelyyn, osa korkea­kouluista joutuu palauttamaan kymmenien­tuhansien eurojen arvosta luku­vuosimaksuja

  10. 10

   Suora lähetys: Trumpin virkarikos­tutkinnan julkiset kuulemiset käynnissä, Ukrainan-lähettilään mukaan Yhdysvalloilla oli ”kaksi kanavaa” Ukrainaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  2. 2

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  5. 5

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  6. 6

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  7. 7

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  8. 8

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  9. 9

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  10. 10

   Keskellä kalleinta Tapiolaa ränsistyy kokonainen kerrostalo: Mistä on kyse?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  4. 4

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  8. 8

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  11. Näytä lisää