Valon tuojat

Lehtikuvat avaavat näkymiä suomalaiseen arkipäivään mutta myös valokuvaajien ajatteluun. Jokaisella heistä on suhde valoon. Valokuvataiteilija Aapo Huhta asetti kuvaajat vaihteeksi kameran eteen.

Julkaistu: , Päivitetty:

Marraskuu on raskas kuukausi. Valo vähenee, päivä lyhenee, värit katoavat.

Valokuvaajalle tämä on ammatillisten haasteiden aikaa. Mistä kuvalle valoa ja taustalle väriä?

Jokaisella ammattikuvaajalla on omanlaisensa suhde valoon. Se määrittää heidän tyyliään. Sen perusteella voi opetella tunnistamaan vaikkapa lehtikuvaajia.

Käytännön työssä lehtikuvaaja usein kiirehtii paikalle ja ottaa kuvia, jotka liittyvät toimittajan tekemään juttuun, joka sekin syntyy tiukalla aikataululla. Otetaan ehkä video­takin. Yritetään ehtiä. Sellaista journalistinen työ useimmiten on.

Sekä kuvaajille että toimittajille tuttu tunne on, että olisi voinut käyttää enemmänkin aikaa.

Helsingin Sanomien pitkäaikainen kuvaaja Markus Jokela käynnisti kaksi vuotta sitten kollegojensa kanssa hankkeen, jossa kuvaajat saivat hidastaa tahtia. Heille annettiin aikaa keskittyä osaamiseensa ja luovuuteensa. Ilman toimittajia.

Syntyi kuvasarjoja otsikolla Kuvia Suomesta. Osien yhteydessä on julkaistu toimittajien kirjoittamia tekstejä, mutta kertojia ovat ennen kaikkea kuvaajat. Kuvat ovat tarinoita.

Osa kuvasarjoista on nyt painettu kirjaksi, jonka nimi on Kuvia Suomesta (Images from Finland). Kirja ilmestyy, kun Helsingin Sanomat täyttää 130 vuotta marraskuun puolivälissä. Runsaassa sadassa vuodessa kuvaaminen on mullistunut. Digikuvia otetaan nyt valtavasti. Mutta kuvan merkitys journalismissa ei ole vähentynyt yhtään.


Valokuvaaja, tämän vuoden nuori taiteilija Aapo Huhta otti tätä juttua varten henkilökuvia Kuvia Suomesta -sarjan kuvaajista. Kukin Huhdan ottama kuva viittaa tavalla tai toisella sekä kuvasarjojen aiheisiin että Helsingin Sanomien kuvaajien työskentelytapoihin.

Palattiin rikospaikoille tai ainakin sinne päin.

”Kun kuvaajat usein vaativat kuvattavalta aika paljon, niin tässä he ovat itse heittäytyneet”, Huhta sanoo.


Helsingin Sanomien kuvaaja Rio Gandara pitää kiinni luonnonvalosta tai kuvauspaikan omasta valosta, marraskuussakin. Jos ruokapöytää valaisee keltainen hehkulamppuvalo, se saa riittää kuvaajalle. Gandara käyttää salamavaloa ”vain jos on pakko” ja silloinkin niin vähän kuin mahdollista. Joskus henkilökuvissa hän saattaa korostaa kasvojen pintaa tai muotoa salamavalolla.

”Arvostan paikan tunnelmaa ja käytän olemassa olevaa valoa hyväksi”, Gandara selittää.­

Gandara on syntynyt Indonesiassa, jossa paistaa lähes aina aurinko. Voi olla, että suhde valoon on vähän vaikuttanut uravalintaankin.

”Seuraan aina, miten valo vaikuttaa maisemaan. Suomessa auringonvalo tulee matalammalta, tropiikissa korkeammalta. Luulen, että tykkään enemmän suomalaisista valo-olosuhteista.”

Valaistuksen toinen ääripää on voimakas salamavalon käyttö. Markus Jokela on salamakuvauksen edelläkävijöitä Suomessa. Nuoremman polven salamakuvaajiin kuuluu muun muassa Akseli Valmunen, jolla on iso panos kirjan kuvasarjoissa.Monet kirjan kuvaajista ovat valokuvataiteilija ja kirjailija Hanna Weseliukselle tuttuja opiskelijoina. Hän on myös lehtori valo­kuvataiteen maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa.

Ammattilaisena Weselius näkee kuvissa enemmän kuin keskivertokatsoja. Se on kiehtovaa.

Hän tunnistaa Kuvia Suomessa -sarjoissa monen kuvaajan ominais­piirteitä mutta erityisen hyvin Markus Jokelan, jonka uraa hän on seurannut omista opiskeluvuosistaan lähtien. Hän antaa pari vinkkiä, miten voi tulla yhtä hyväksi Jokela-tuntijaksi.

”Katseiden ja suuntien dynamiikka on aivan omanlaistaan. Tapa, jolla ihmiset asettuvat kuva-alaan. Ihmisillä on usein tyhjä katse, ja he katsovat jonnekin kaukaisuuteen. Kuvissa on usein myös joitain ehkä vähän hassuja esineitä tai asioita, kuten kirjan Nyt on kesä -sarjan kuvassa ruohomätäs.. Ylipäätään hänen kuvissaan hellyyden ja julmuuden raja on hyvin häilyvä, ja se on lopulta katsojan silmässä.”

Weselius tuntee hyvin myös opiskelijansa Akseli Valmusen tyylin ja ennestään muun muassa kirjan lentokonesarjan. Valmusen kuvat ovat hyvä esimerkki siitä, miten kirkas salamavalo paljastaa paikkoja, joita silmä ei noteeraa, ja näkee pikkiriikkisiäkin asioita, kuten kumilenksun lentokoneen lattialla.

”Syntyy tunkeutumisen efekti.”

Valmusen Lappi-sarja saa Weseliuksessa aikaan spontaanin reak­tion.

”Ai kauheeta. Roskaa, saastetta, riistoa. Sama meno kesät talvet. Kuvat tekevät jo valmiiksi käsittämättömiä asioita vielä vaikeammin tunnistettaviksi. Ja kesäinen poro on kyllä tosi surullinen.”

Räikeiden salamavalojen vastapainona Weselius pysähtyy ihailemaan Mikko Suutarisen pimeitä kaamoskuvia.

”Tässä on käytetty hyvin pitkää valotusaikaa, kun silmät ovat menneet kiinni”, Weselius arvioi.

Naiskuvaajien osuus näiden kuvasarjojen tekijöinä on pieni: 13 kuvaajasta naisia on kolme. He ovat Heidi Piiroinen, Outi Pyhäranta ja Kaisa Rautaheimo.

Tätä epätasa-arvoa Weselius kritisoi.


Millaisen kuvan Kuvia Suomesta -sarja antaa Suomesta? Se kiertää eri puolilla maata ja esittelee ihmisiä, jotka tuntuvat elävän omissa poteroissaan, erillään toisistaan, maalla ja kaupungeissa.

Yhdistäviäkin asioita toki on, kuten kahvi (Rio Gandara), pyhät järvet (Heidi Piiroinen) ja krapula (Jonne Heinonen).

Hanna Weselius kiinnittää huo­miota sosiaaliseen välimatkaan Outi Pyhärannan kuvaamien pienten lasten äitien ”notkuvan latte-pöydän” ja vaikkapa Juhani Niirasen arkkupakastintalouksien välillä.


Kuvaaja Kaisa Rautaheimo kertoo, että sarjojen aiheita palloteltiin yhdessä koko kuvatoimituksen kanssa. Ajateltiin myös kuvan roolin muuttumista.

”Maailmakin on muuttunut. Kuvattavien ihmisten työ on nykyään usein vain sitä, että istutaan toimistossa tietokoneen edessä”, Rautaheimo huomauttaa.

Kuvaajat työskentelevät nykyään samassa digimurroksessa kuin koko media-ala. Tasapainottelu painetun lehden ja verkkojuttujen välillä vaatii edelleen totuttelua, myös lukijalta. Paljon nähnyt ja kokenut Markus Jokela on sitä mieltä, että verkko ei ole vielä löytänyt muotoja, joissa kuvat pääsisivät esiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuvia Suomesta -sarjat ovat joka tapauksessa olleet Helsingin Sanomien verkkosivujen seuratuinta sisältöä. Kaikki kuvat löytyvät yhä HS.fi:stä, ja sarjoja kuvataan edelleen.

Kuvia Suomesta – Images from Finland (HS Kirjat) ilmestyy 13.11. Kuvia Suomesta -valokuvanäyttely 13.–24.11. Sanomatalossa (Töölönlahdenkatu 2). Yleisölle avoin julkistustilaisuus Sanomatalon Mediatorilla ke 13.11. klo 17. Tilaisuudessa valokuvaajat puhuvat Kuvia Suomesta -sarjoistaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtaja tienaa 100 000 euroa vuodessa ja omistaa kymmenen hitas-asuntoa – Järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  2. 2

   Britannian konservatiivipuolueen vaalivoitto varmistui – brexitiä vastustavien liberaalidemokraattien johtaja menetti oman paikkansa

  3. 3

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  4. 4

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  5. 5

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  6. 6

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  7. 7

   Tanja Valanne paistaa jättimäisiä pizzoja, joihin uppoaa kilo juustoa – sukupizzan on pystynyt ahtamaan nopeasti vain kaksi ihmistä

  8. 8

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  10. 10

   Boris Johnson saa kiittää vaalivoitostaan brexit-uskovaisia sekä äänestäjien Corbyn-allergiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  5. 5

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  9. 9

   Emmi-Liia Sjöholm sai kaveriltaan ”junttivaroituksen”, ja sitten hän itki – Harmiton heitto sai tajuamaan, että äänekkäimmät ja rohkeimmat hallitsevat maailmaa

   Tilaajille
  10. 10

   Pasilan tornisuunnitelmat paisuvat entisestään: tornit nousemassa jopa 200 metriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää