Sunnuntai

11 naista ja heidän lapsensa

Al-Holin suomalaisnaiset tulevat eri puolilta Suomea. Yli puolet heistä on kantasuomalaisia. Useimmat leirin suomalaislapset ovat alle kuusivuotiaita. Osa naisista lähti Syyriaan jo ennen Isisin valtaannousua mutta päätyi elämään ”kalifaatissa” sen loppuun saakka.

Kesällä 2012 kantasuomalainen Paula muutti Länsi-Suomesta Syyrian konfliktialueelle. Kansannousu Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan oli jo kääntynyt sisällissodaksi.

Paula oli yksi ensimmäisistä konfliktialueille matkustaneista suomalaisista. Hän meni Syyriaan miehensä kanssa.

Mies liittyi Syyrian hallitusta vastaan sotineeseen kapinallisryhmään. Seuraavana kesänä, vuonna 2013, hän sai surmansa.

Paula jäi Pohjois-Syyriaan. Sinne oli kerääntynyt jo muitakin suomalaisia. Osa heistä tunsi toisensa jo Suomesta, osa tutustui paikan päällä. Oli miehiä ja naisia. Jotkut perheet veivät mukanaan lapsensa. Kaikki lähtijät Suomesta eivät olleet muslimeita, eivätkä kaikki liittyneet taisteluun.

Isisin ”kalifaattia” ei tuolloin vielä ollut olemassa. Isis valtasi Britannian kokoisen alueen Irakin ja Syyrian pohjoisosista. Kesäkuussa 2014 se julisti perustaneensa alueelle ”islamilaisen valtion”, dawlan.

Se oli käännekohta.

Isisin valtakunta oli äärimmäinen. Naiset suljettiin neljän seinän sisälle, miehiä rangaistiin ruoskimisella, jos parta ei olut tarpeeksi pitkä. Vakoojiksi epäiltyjä teloitettiin julkisesti.

Monille se oli liikaa. Suurin osa suomalaisista palasi konfliktialueelta ennen Isisin nousua tai viimeistään syksyllä 2014.

Mutta jotkut jäivät. Sen jälkeen liikkuminen ei enää ollutkaan helppoa. Isis otti tulijoilta passit pois. Karkaamista yrittäneitä vangittiin tai teloitettiin. Turkki sulki Syyrian-vastaisen rajansa.

Vuonna 2015 vielä joitain yksittäisiä suomalaisia matkusti Syyriaan, nimenomaan Isisin alueelle.

Sen jälkeen suomalaisten vaiheista Isisin kalifaatissa tiedetään hyvin vähän.

Viime keväänä selvisi, ketkä ainakin ovat yhä hengissä.

Kurdijohtoinen SDF-asejoukko oli vuosi vuodelta ja kaupunki kaupungilta vallannut Isisin aluetta. Maaliskuussa 2019 Isisin viimeinen tukikohta Baghouzissa antautui SDF:n hyökkäyksen ja sitä tukevan kansainvälisen liittouman rajujen pommitusten seurauksena.

Isisin kalifaatti ehti olla pystyssä lähes viisi vuotta. Sen hirmuvallan alla joutui elämään jopa kahdeksan miljoonaa irakilaista ja syyrialaista. Isis myös teki terrori-iskuja muualla, esimerkiksi Euroopassa.

Baghouzissa antautuneet taistelijat kävelivät ulos kaupungista ja SDF pidätti heidät. Aavikolle pakeni myös naisia ja lapsia. Osa oli Baghouzin paikallisia asukkaita, osa oli Isisin taistelijoiden perheenjäseniä kymmenistä eri maista, myös Suomesta.

He olivat eläneet Isisin valtakunnassa loppuun asti. Monet muut antautuivat jo aiemmin.

Baghouzista paenneiden joukossa oli 11 aikuista naista, joilla on Suomen kansalaisuus. Heillä on yhteensä yli 30 lasta.

Näitä suomalaisia pidetään nyt Itä-Syyriassa al-Holin telttaleirillä. Naiset ja lapset ovat siellä sotavankeutta muistuttavissa oloissa. Heitä vartioivat SDF:n sotilaat, eivätkä he saa poistua.

Viime viikot Suomessa on kiistelty siitä, voidaanko näitä suomalaisia tuoda takaisin Suomeen, ja jos, niin keitä.

Helsingin Sanomat on selvittänyt leirillä olevien suomalaisnaisten taustoja jo pitkään. Tiedonhankintaa on tehty lukuisista eri lähteistä muun muassa Suomessa ja Syyriassa. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet HS:n tietoja.

HS:llä on tiedossa kaikkien yhdentoista naisen henkilöllisyys. HS ei kerro heidän oikeita nimiään. Alla olevassa grafiikassa vain Sannan etunimi on oikea, sillä hän on esiintynyt julkisuudessa omalla etunimellään aiemmin.

Lue tästä HS Kuukausiliitteen juttu, jota varten toimittaja Sami Sillanpää selvitti seitsemän leirille päätyneen suomalaisen taustoja.

Suurin osa al-Holin leirin suomalaisista on lapsia. Heistä suurin osa on syntynyt Syyriassa ja on nyt alle 6-vuotiaita. Kansalaisuuslain mukaan he ovat automaattisesti oikeutettuja Suomen kansalaisuuteen, jos ainakin toinen vanhemmista on suomalainen. Heidän pitää kuitenkin ensin Suomessa rekisteröidä.

Suomalaisia lapsia on leirillä noin 30. Kaksi leirillä olevaa naista on tullut täysi-ikäiseksi Syyriassa ollessaan.

Suomalaiset ovat Syyriassa myös verkostoituneet keskenään. Monet linkittyvät toisiinsa sukulaissuhteiden, avioliittojen tai tuttavuuksien kautta.

Leirillä olevien joukossa ei ole Paula, se ensimmäisenä tullut. Hän kuoli pommituksessa pari vuotta sitten. Häneltä jäi Syyriaan kaksi orpolasta. He ovat alle kouluikäisiä. Heidät haettiin pois leiriltä alkuviikosta.

Kaksi orpoa on huolehdittavana myös leirillä olevalla ”Doriksella”. Näiden orpojen vanhempien kansallisuudesta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.Lisäys 19.12. 2019 klo 15.29: Lisätty tieto, että kaksi orpoa haettiin pois leiriltä. Grafiikkaan täydennetty yhdennentoista naisen tiedot.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Sijoitukset uusiutuvaan energiaan viisin­kertaistuvat 30 vuodessa, ennustaa maailman suurimman varain­hoito­talon salkun­hoitaja

  10. 10

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  9. 9

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää