Sunnuntai

11 naista ja heidän lapsensa

Al-Holin suomalaisnaiset tulevat eri puolilta Suomea. Yli puolet heistä on kantasuomalaisia. Useimmat leirin suomalaislapset ovat alle kuusivuotiaita. Osa naisista lähti Syyriaan jo ennen Isisin valtaannousua mutta päätyi elämään ”kalifaatissa” sen loppuun saakka.

Kesällä 2012 kantasuomalainen Paula muutti Länsi-Suomesta Syyrian konfliktialueelle. Kansannousu Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan oli jo kääntynyt sisällissodaksi.

Paula oli yksi ensimmäisistä konfliktialueille matkustaneista suomalaisista. Hän meni Syyriaan miehensä kanssa.

Mies liittyi Syyrian hallitusta vastaan sotineeseen kapinallisryhmään. Seuraavana kesänä, vuonna 2013, hän sai surmansa.

Paula jäi Pohjois-Syyriaan. Sinne oli kerääntynyt jo muitakin suomalaisia. Osa heistä tunsi toisensa jo Suomesta, osa tutustui paikan päällä. Oli miehiä ja naisia. Jotkut perheet veivät mukanaan lapsensa. Kaikki lähtijät Suomesta eivät olleet muslimeita, eivätkä kaikki liittyneet taisteluun.

Isisin ”kalifaattia” ei tuolloin vielä ollut olemassa. Isis valtasi Britannian kokoisen alueen Irakin ja Syyrian pohjoisosista. Kesäkuussa 2014 se julisti perustaneensa alueelle ”islamilaisen valtion”, dawlan.

Se oli käännekohta.

Isisin valtakunta oli äärimmäinen. Naiset suljettiin neljän seinän sisälle, miehiä rangaistiin ruoskimisella, jos parta ei olut tarpeeksi pitkä. Vakoojiksi epäiltyjä teloitettiin julkisesti.

Monille se oli liikaa. Suurin osa suomalaisista palasi konfliktialueelta ennen Isisin nousua tai viimeistään syksyllä 2014.

Mutta jotkut jäivät. Sen jälkeen liikkuminen ei enää ollutkaan helppoa. Isis otti tulijoilta passit pois. Karkaamista yrittäneitä vangittiin tai teloitettiin. Turkki sulki Syyrian-vastaisen rajansa.

Vuonna 2015 vielä joitain yksittäisiä suomalaisia matkusti Syyriaan, nimenomaan Isisin alueelle.

Sen jälkeen suomalaisten vaiheista Isisin kalifaatissa tiedetään hyvin vähän.

Viime keväänä selvisi, ketkä ainakin ovat yhä hengissä.

Kurdijohtoinen SDF-asejoukko oli vuosi vuodelta ja kaupunki kaupungilta vallannut Isisin aluetta. Maaliskuussa 2019 Isisin viimeinen tukikohta Baghouzissa antautui SDF:n hyökkäyksen ja sitä tukevan kansainvälisen liittouman rajujen pommitusten seurauksena.

Isisin kalifaatti ehti olla pystyssä lähes viisi vuotta. Sen hirmuvallan alla joutui elämään jopa kahdeksan miljoonaa irakilaista ja syyrialaista. Isis myös teki terrori-iskuja muualla, esimerkiksi Euroopassa.

Baghouzissa antautuneet taistelijat kävelivät ulos kaupungista ja SDF pidätti heidät. Aavikolle pakeni myös naisia ja lapsia. Osa oli Baghouzin paikallisia asukkaita, osa oli Isisin taistelijoiden perheenjäseniä kymmenistä eri maista, myös Suomesta.

He olivat eläneet Isisin valtakunnassa loppuun asti. Monet muut antautuivat jo aiemmin.

Baghouzista paenneiden joukossa oli 11 aikuista naista, joilla on Suomen kansalaisuus. Heillä on yhteensä yli 30 lasta.

Näitä suomalaisia pidetään nyt Itä-Syyriassa al-Holin telttaleirillä. Naiset ja lapset ovat siellä sotavankeutta muistuttavissa oloissa. Heitä vartioivat SDF:n sotilaat, eivätkä he saa poistua.

Viime viikot Suomessa on kiistelty siitä, voidaanko näitä suomalaisia tuoda takaisin Suomeen, ja jos, niin keitä.

Helsingin Sanomat on selvittänyt leirillä olevien suomalaisnaisten taustoja jo pitkään. Tiedonhankintaa on tehty lukuisista eri lähteistä muun muassa Suomessa ja Syyriassa. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet HS:n tietoja.

HS:llä on tiedossa kaikkien yhdentoista naisen henkilöllisyys. HS ei kerro heidän oikeita nimiään. Alla olevassa grafiikassa vain Sannan etunimi on oikea, sillä hän on esiintynyt julkisuudessa omalla etunimellään aiemmin.

Lue tästä HS Kuukausiliitteen juttu, jota varten toimittaja Sami Sillanpää selvitti seitsemän leirille päätyneen suomalaisen taustoja.

Suurin osa al-Holin leirin suomalaisista on lapsia. Heistä suurin osa on syntynyt Syyriassa ja on nyt alle 6-vuotiaita. Kansalaisuuslain mukaan he ovat automaattisesti oikeutettuja Suomen kansalaisuuteen, jos ainakin toinen vanhemmista on suomalainen. Heidän pitää kuitenkin ensin Suomessa rekisteröidä.

Suomalaisia lapsia on leirillä noin 30. Kaksi leirillä olevaa naista on tullut täysi-ikäiseksi Syyriassa ollessaan.

Suomalaiset ovat Syyriassa myös verkostoituneet keskenään. Monet linkittyvät toisiinsa sukulaissuhteiden, avioliittojen tai tuttavuuksien kautta.

Leirillä olevien joukossa ei ole Paula, se ensimmäisenä tullut. Hän kuoli pommituksessa pari vuotta sitten. Häneltä jäi Syyriaan kaksi orpolasta. He ovat alle kouluikäisiä. Heidät haettiin pois leiriltä alkuviikosta.

Kaksi orpoa on huolehdittavana myös leirillä olevalla ”Doriksella”. Näiden orpojen vanhempien kansallisuudesta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.Lisäys 19.12. 2019 klo 15.29: Lisätty tieto, että kaksi orpoa haettiin pois leiriltä. Grafiikkaan täydennetty yhdennentoista naisen tiedot.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  2. 2

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  3. 3

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  4. 4

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  5. 5

   Ozzy Osbourne kertoi sairastavansa Parkinsonin tautia

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   HS-analyysi: Trump-oikeudenkäynti vaarantaa monen senaattorin uran – maltillisen republikaanin Susan Collinsin suosio rapautui pahoin

  8. 8

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  9. 9

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  10. 10

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää