Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Älä ala naisinsinööriksi

Insinööriliitto julkaisee lehdessään kerran vuodessa palkkatilastoliitteen. Kuva miesten ja naisten mediaanipalkoista on kiinnostava, kirjoittaa kolumnissaan Virpi Salmi.

Miespuolinen kaveri julkaisi Facebookissa seinälleni meemin. Siinä luki englanniksi kutakuinkin näin: Miehet tuppaavat valitsemaan paremmin palkattuja ammatteja, kuten lääkärin, insinöörin tai toimitusjohtajan työt. Naiset kiinnostuvat luontaisesti matalammin palkatuista tehtävistä, kuten naislääkärin, naisinsinöörin ja nais­toimitusjohtajan töistä.

Olen kaveripiirissäni tunnettu tasa-arvovaahtoaja. Meemin tarkoituksena oli – luullakseni lempeästi – vinoilla vaahtoamisestani.

Meemiä kommentoi talouteen ja politiikkaan erikoistunut miestoimittaja. Hän siteerasi Talouselämä-lehden juttua vuodelta 2016: Uuden laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan sukupuolten välinen palkkojen epätasa-arvo on 17,6 prosenttia. Ero kuitenkin kutistuu lähes olemattomiin tarkasteltaessa palkkausta samoissa tehtävissä. Silloin palkkaero on vain 1,6 prosenttia.

Palkkatasa-arvosta keskusteleminen on nykyisin juuri tällaista. Se ei juuri kiinnosta ketään, paitsi väsyneenä läppänä, ja aina löytyy mies, joka osaa Googlen avulla osoittaa, ettei mitään ongelmaa ole olemassa.

Naisen euro -käsite on käytössä niin kulunut, että se on kääntynyt itseään vastaan. Se lähinnä triggeröi muutaman naisvihamielisen keskustelijan meuhkaamaan keskustelupalstalle. Muut eivät viitsi juuri korvaansa lotkauttaa sille, että miehet tienaavat Suomessa keskimäärin vajaat parikymmentä prosenttia enemmän kuin naiset.

Kaikkihan tietävät palkkaeron johtuvan siitä, että miehet valitsevat tekniikan alat ja naiset menevät hoivatöihin julkiselle sektorille.

Jos taas ryhdytään puhumaan segregaatiosta eli siitä, miksi tasa-arvomaassa on maan tapana ajaa ihmiset ammatteihin sukupuolen mukaan, hyväntahtoisimmat keskustelijat käyttävät sanaa ”mysteeri”. Ei-niin-hyväntahtoiset pyrkivät osoittamaan, että biologia vie miehiä kilpailemaan tekniikkaan ja naisia tyytymään hoivaan, ja biologiallehan ei kukaan mitään voi.

Tärkeää on keinolla millä hyvänsä pyrkiä osoittamaan, ettei Suomessa ole rakenteellisia palkkatasa-arvo-ongelmia. Tämä on vapaa maa, naisten on ihan turha inistä, opiskelisivat insinööreiksi.

Insinööriliitto julkaisee lehdessään kerran vuodessa palkkatilastoliitteen. Liittoon kuuluva insinööripuolisoni oli vilkaissut tilastoa ja säästänyt sen minulle varta vasten. Hän tietää, kuinka ilahduttaa puoli­soaan.

Tänä vuonna palkkaliitteessä nimittäin julkaistiin ensimmäisen kerran kuva, jossa on ”naisten ja miesten mediaanipalkat asematason mukaan”.

Se onkin kiinnostavan näköinen pylväskokoelma. Miesinsinöörin mediaanipalkka on 4 090 euroa kuukaudessa, naisinsinöörin mediaanipalkka on 3 500 euroa. Mediaani on palkan keskikohta: puolet tienaavat enemmän ja puolet vähemmän. Äkkiseltään laskettuna naisinsinööri siis tie­naa 86 prosenttia siitä mitä mies.

Luvut ovat raakalukuja, muistuttaa liiton työmarkkinatutkija Varpu Multisilta. Ennen kuin niitä voi tarkastella, pitää vakioida muutama muuttuja. Niitä ovat muun muassa koulutusala, asemataso, työnantaja, työsuhteen laatu ja matkustaminen.

Työmarkkinatutkimuksessa insinöörit itse ilmoittavat palkkansa ja asemansa eli sen, ovatko he asiantuntijoita vai erittäin vaativia asiantuntijoita, alempaa vai ylempää keskijohtoa.

”Miehet keskimäärin arvioivat oman asemansa korkeammaksi”, Multisilta sanoo.

Miehet myös ovat huomattavasti naisia useammin pomohommissa. Siellä miehen musta mediaanipalkkapylväs kohoaa 6 300 euroon, naisinsinöörijohtajan punainen pylväs pysähtyy 4 900 euroon.

Sitten katsotaan koulutusaloja. Kun naiset opiskelevat insinööreiksi, he opiskelevat naisinsinööreiksi: bio- ja elintarviketekniikka sekä ympäristötekniikka ovat aloja, joiden opiskelijoista yli puolet on naisia. Miehet ovat ylivoimaisessa enemmistössä kone- ja sähkötekniikassa. Naisten insinööri­aloilla maksetaan – kuka olisi arvannut – huonompia palkkoja, ja naisinsinöörit ovat useammin kunnilla töissä.

”Naiset saattavat usein myös työskennellä tehtävissä, jotka eivät vastaa heidän koulutustaan”, Multisilta sanoo.

Vastavalmistuneiden naisten on huomattavasti vaikeampaa saada vakituinen työpaikka kuin miesten. Määräaikaisessa työsuhteessa työskentelee kolme kertaa useammin nais- kuin miesinsinööri.

Matkustaminen vaikuttaa insinöörin palkkaan niin, että paljon matkustavat saavat enemmän palkkaa. Insinöörimiehet matkustavat lähes tuplasti enemmän kuin naiset.

Palkkaepätasa-arvodenialisteille vielä tiedoksi: kyse on siis tosiaan palkasta, ei kokonaisansioista. Mukana ei ole ylitöitä, joita miehet tekevät enemmän kuin naiset, eikä bonuksia, joita miehet saavat enemmän kuin naiset.

(Naiset eivät muuten matkusta ja tee vähemmän ylitöitä laiskuuttaan vaan siksi, että työn ulkopuolinen hoivavastuu, kuten lasten, läheisten, omien ja puolison vanhempien ja kodin asioiden hoitaminen on naisten vastuulla.)

Kun nämä kaikki vaikutukset on siivottu raakaluvuista pois, sukupuolten palkkaeroksi jää viisi prosenttia.

”Se on tilastollisesti merkittävä”, Multisilta sanoo.

Kymmenessä vuodessa siinä ei ole tapahtunut mitään muutosta.

Naiset todella valitsevat sen huonommin palkatun naisinsinöörin työn.

Hauska läppä, vai mitä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  5. 5

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  6. 6

   Kun eläimet puhuvat keskenään ihmisestä, se ei ole mukavaa kuultavaa

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Sverker Åkerblom luennoi suur­sijoittajille energian­tuotannon mullistumisesta ja ennustaa, että sijoitukset uusiutuvaan energiaan monin­kertaistuvat

  10. 10

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  9. 9

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää