Sunnuntai

Hallituksen työllisyystavoitteesta uupuu vielä 29 918 uutta työpaikkaa – voisiko ratkaisu löytyä avustajan avustajan avustajista?

HS:n sunnuntaitoimitus tekee hajahuomioita viikon varrelta.

Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukaan hallituksen pitäisi julkistaa viimeistään elokuun budjettiriihessä työllisyyskeinot, joiden avulla pystytään todennettavasti luomaan 30 000 uutta työpaikkaa vaalikauden loppuun mennessä. Tavoite on kova, mutta hallituksen alku on ollut vahva.

Antti Rinteen hallituksen ministereille nimitettiin peräti 80 avustajaa ja valtiosihteeriä. Sanna Marinin hallitus on jatkanut edeltäjänsä hyvää työtä, sillä nyt avustajien määrä on noussut jo 82:een.

Työllisyystavoitteesta uupuu siis enää 29 918 työpaikkaa.

Talouselämä ja Kauppalehti kertoivat keskiviikkona, että avustajamäärän kasvun vuoksi ministe­riöiden toimintamenoihin lisätään 1,6 miljoonaa euroa. Osin tämä lisäkulu johtuu Kauppalehden mukaan siitä, että avustajille on pitänyt palkata lisää assistentteja.

Marinin hallituksen suunta on siis täsmälleen oikea, mutta vauhti ei ole vielä aivan riittävä.

Siksi hallituksen jokaiselle avustajalle olisi syytä vielä tammikuun aikana palkata kaksi uutta assistenttia. Näin työllisyystavoite olisi 246 työpaikkaa lähempänä.

Eikä hallituksen pidä tyytyä tähän! Jotta avustajien avustajien työt sujuvat, hekin tarvitsevat avustajia. Jos jokaiselle avustajan avustajalle palkattaisiin helmikuussa kaksi avustajaa, työllisyysvaikutus olisi jo peräti 574 työpaikkaa.

Avustajan avustajan avustajatkin tarvitsevat apua, joten heistä jokaiselle on syytä maaliskuussa palkata kaksi assistenttia. Näin ollen hallitus olisi onnistunut luomaan jo 1 230 uutta työpaikkaa.

Jos tätä samaa kuukausittaista kahden lisäassistentin tahtia jatkettaisiin, niin huhtikuussa uusia työpaikkoja olisi plakkarissa 2 542, toukokuussa 5 166, kesäkuussa 10 414 ja heinäkuussa 20 910.

Ja näin ollen – tadaa! – hallituksen kunnianhimoisesta työllisyystavoitteesta olisi saavutettu jo yli kaksi kolmasosaa.

Puuttuvia työpaikkoja hallitus voisi lähteä hakemaan kehittämällä työvoimapalveluita yksilöllisempään ja valmentavampaan suuntaan, kasvattamalla palkkatuen määrärahaa ja lisäämällä räätälöityä täsmäkoulutusta työttömille.

Jos jostain syystä nämä keinot eivät tepsi, niin sitten ei auta muu kuin palkata vielä 9 090 avustajan avustajan avustajan avustajan avustajan avustajan avustajan avustajaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää