Sunnuntai    |   Kolumni

Moni muotoiset riidan kylväjät

Muistatteko Väinö Kirsikkalan, joka lietsoi keskustelukumppaninsa nautinnolliseen rähinään? kysyy kolumnissaan Jari Tervo.

Nimimerkki­tililtä
twiitattiin: ”#Silakka liike on tärkeä vasta voima ääri #oikeistolle kuten @persut, jotka pitää tuhota vaikka väki valloin, koska eivät arvosta suku puoli #vähemmistö’jen moni muotoisuutta, moni #kulttuuri’suutta ja #ilmasto asioita...”

Twiitti vaikuttaa ensi silmäyksellä tahallaan kielioppia ruhjovalta satiirilta. Se ei estänyt perussuomalaisten entistä kansanedustajaa, stahanovilaista twiittaajaa Reijo Tossavaista ottamasta sitä todesta. Tossavainen piti twiittiä esimerkkinä: ”#silakkaliike on militanttien ääripunavihreiden hallussa”.

Jouluna perustettu Silakkaliike kertoo kannattavansa ihmisoikeuksia ja vastustavansa rasismia. Persujen tuhoamisesta se ei ole ilmoittanut haaveilevansa. Entä miten suuri vaara tasavallassa ovat ”militantit ääripunavihreät”? Vai ovatko ne uhka vain, kun Tossavainen twiittaa?

Toimittaja Petri Jääskeläinen kirjoitti Seura-lehdessä, että monet perussuomalaiset ovat käyttäneet näitten trollitilien twiittejä todisteena ”äärivasemmistolaisten väkivaltaisista aikeista” (sitaattimerkit Jääskeläisen tekstistä). Myös äärioikeiston vastustajat ovat noteeranneet liverrykset. Monet heistä ovat vastailleet ”antipersuina” pitämilleen tileille tai seuranneet niitä.

Tällainen trollitili vahvistaa pikaisesti vilkaistuna molempien vastakkaisten suuntausten ennakkoluulot paikkansapitäviksi: persut ovat rasisteja, silakat militantteja ääripunavihreitä. Silti nämä tilit on perustettu edistämään vain asiaa, jota ne kirjaimellisesti väittävät vastustavansa.

Samansukuista ilmiötä vanhassa gutenbergilaisessa maailmassa kuvasi kirjailija Veikko Huovinen vuonna 1973 Rasvamaksassaan. Ammattimainen puolueenhaukkuja -tarinassa Huovinen kertoo Väinö Kirsikkalasta. Hän on joutilas, joka vierailee kylän napamiesten luona lietsomassa heitä poliittiseen roihuun.

Kirsikkalan juonena on johdatella keskustelu puolueeseen, jota Kirsikkala tietää kulloisenkin isäntänsä vihaavan. Kun taloudessa koittaa ruokahetki ja Kirsikkala on tekevinään lähtöä, isäntä ei tahdo päästää käsistään nautinnollista rähinää, vaan kutsuu Kirsikkalan pöytään.

Näin tyhjästä jääkaapistaan kärsivä mies ansaitsee vatsansa täyteen: ”Huomenna haukutaan kokoomus, ylihuomenna liberaalit, joille vanha Ståhlberg päästäisi pitkänomaisen puhkun… on puolueita Suomessa, ja osallistuva ihminen arvostelee niitä. Osallistu. Viihy. Elä turhauvu.”

Kirjailija Huovisen Väinö Kirsikkala saa syödäkseen, mutta mitä trollitili hyötyy twiiteistään, esimerkiksi tästä: ”Kävin kusemassa #persu’jen #puolue toimiston #posti luukkuun ja huomenna rikon #ikkuna’t. Tämän tyyppinen #aktivismi on hyvä alku.” Täytyy olla fanaattinen persu tai yliliukas silakka pitääkseen tätä twiittiä aitona mielipiteenä tai tapahtumankuvauksena.

Riidankylväjän palkka on riita. Iso riita on iso palkka. Yksittäinen twiitti liikuttaa ruohonkortta, mutta Twitterissä ja muilla alustoilla pyritään massojen voimaan. Sitä saatetaan aluksi rakentaa hämmästyttävän vähillä tileillä. Riidankylväjän bonus on möykäksi tärvelty yhteiskunnallinen keskustelu. Hänen unelmansa on kaaos. Se mahdollistaisi jopa yhteiskunnan järkkymisen.

Trollien kanssa pärjää parhaiten lukemalla paljon. Silloin oppii tuntemaan erilaisia tekstejä ja erottamaan asian roskasta, toden humpuukista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  3. 3

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää