Sunnuntai    |   Kolumni

Moni muotoiset riidan kylväjät

Muistatteko Väinö Kirsikkalan, joka lietsoi keskustelukumppaninsa nautinnolliseen rähinään? kysyy kolumnissaan Jari Tervo.

Nimimerkki­tililtä
twiitattiin: ”#Silakka liike on tärkeä vasta voima ääri #oikeistolle kuten @persut, jotka pitää tuhota vaikka väki valloin, koska eivät arvosta suku puoli #vähemmistö’jen moni muotoisuutta, moni #kulttuuri’suutta ja #ilmasto asioita...”

Twiitti vaikuttaa ensi silmäyksellä tahallaan kielioppia ruhjovalta satiirilta. Se ei estänyt perussuomalaisten entistä kansanedustajaa, stahanovilaista twiittaajaa Reijo Tossavaista ottamasta sitä todesta. Tossavainen piti twiittiä esimerkkinä: ”#silakkaliike on militanttien ääripunavihreiden hallussa”.

Jouluna perustettu Silakkaliike kertoo kannattavansa ihmisoikeuksia ja vastustavansa rasismia. Persujen tuhoamisesta se ei ole ilmoittanut haaveilevansa. Entä miten suuri vaara tasavallassa ovat ”militantit ääripunavihreät”? Vai ovatko ne uhka vain, kun Tossavainen twiittaa?

Toimittaja Petri Jääskeläinen kirjoitti Seura-lehdessä, että monet perussuomalaiset ovat käyttäneet näitten trollitilien twiittejä todisteena ”äärivasemmistolaisten väkivaltaisista aikeista” (sitaattimerkit Jääskeläisen tekstistä). Myös äärioikeiston vastustajat ovat noteeranneet liverrykset. Monet heistä ovat vastailleet ”antipersuina” pitämilleen tileille tai seuranneet niitä.

Tällainen trollitili vahvistaa pikaisesti vilkaistuna molempien vastakkaisten suuntausten ennakkoluulot paikkansapitäviksi: persut ovat rasisteja, silakat militantteja ääripunavihreitä. Silti nämä tilit on perustettu edistämään vain asiaa, jota ne kirjaimellisesti väittävät vastustavansa.

Samansukuista ilmiötä vanhassa gutenbergilaisessa maailmassa kuvasi kirjailija Veikko Huovinen vuonna 1973 Rasvamaksassaan. Ammattimainen puolueenhaukkuja -tarinassa Huovinen kertoo Väinö Kirsikkalasta. Hän on joutilas, joka vierailee kylän napamiesten luona lietsomassa heitä poliittiseen roihuun.

Kirsikkalan juonena on johdatella keskustelu puolueeseen, jota Kirsikkala tietää kulloisenkin isäntänsä vihaavan. Kun taloudessa koittaa ruokahetki ja Kirsikkala on tekevinään lähtöä, isäntä ei tahdo päästää käsistään nautinnollista rähinää, vaan kutsuu Kirsikkalan pöytään.

Näin tyhjästä jääkaapistaan kärsivä mies ansaitsee vatsansa täyteen: ”Huomenna haukutaan kokoomus, ylihuomenna liberaalit, joille vanha Ståhlberg päästäisi pitkänomaisen puhkun… on puolueita Suomessa, ja osallistuva ihminen arvostelee niitä. Osallistu. Viihy. Elä turhauvu.”

Kirjailija Huovisen Väinö Kirsikkala saa syödäkseen, mutta mitä trollitili hyötyy twiiteistään, esimerkiksi tästä: ”Kävin kusemassa #persu’jen #puolue toimiston #posti luukkuun ja huomenna rikon #ikkuna’t. Tämän tyyppinen #aktivismi on hyvä alku.” Täytyy olla fanaattinen persu tai yliliukas silakka pitääkseen tätä twiittiä aitona mielipiteenä tai tapahtumankuvauksena.

Riidankylväjän palkka on riita. Iso riita on iso palkka. Yksittäinen twiitti liikuttaa ruohonkortta, mutta Twitterissä ja muilla alustoilla pyritään massojen voimaan. Sitä saatetaan aluksi rakentaa hämmästyttävän vähillä tileillä. Riidankylväjän bonus on möykäksi tärvelty yhteiskunnallinen keskustelu. Hänen unelmansa on kaaos. Se mahdollistaisi jopa yhteiskunnan järkkymisen.

Trollien kanssa pärjää parhaiten lukemalla paljon. Silloin oppii tuntemaan erilaisia tekstejä ja erottamaan asian roskasta, toden humpuukista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää