Millainen on Radio Pakistanin Suomi-kuva? Yllättävä. - Sunnuntai | HS.fi
Sunnuntai

Millainen on Radio Pakistanin Suomi-kuva? Yllättävä.

HS:n sunnuntaitoimitus tekee hajahuomioita viikon varrelta.

Radio Pakistan raportoi syyskuussa Helinskistä. Kuva: Kuvakaappaus Radio Pakistanin nettisivuilta

Julkaistu: 26.1. 2:00

On tervettä vilkaista silloin tällöin, miltä Suomi näyttää kaukaa katsottuna. Kun sitä maa­brändiä rakennamme.

Otetaan vaikkapa valtiollinen Radio Pakistan. Millainen on sen Suomi-kuva?

Näkyikö vuoden 2019 uutisissa Sanna Marinin hallitus? Teemu Pukin valio­liigamaalit? Koulutusvienti, Koneen maailmanvalloitus ja Pajtim Statovci?

Juu ei. Ei niistä ollut mainintaakaan.

Radio Pakistanin Suomi-kuva on niin kiehtova, ettei sitä todeksi meinaa uskoa. Viime vuoden Suomi-uutisten perusteella rakentuu kuva pienestä maasta, jossa Intia-vastaisuus on syvää ja kiihkeää – mutta muutoin tuossa maassa ei paljoa tapahdu.

Syyskuussa 2019 Radio Pakistan sai uutisvainun Suomesta: ”Helinskissä” oli järjestetty Intian-vastainen mielenosoitus, jossa tuomittiin ”Intian hirmuteot” ja vaadittiin kashmirilaista separatistijohtajaa Yasin Malikia vapaaksi. Kuvassa väkeä seisoi Rautatieaseman edessä. Ties keitä.

Perään tärähti toinen uutinen. Pakistanin ulkoministeri Shah Mahmood Qureshi oli keskustellut Suomen ulkoministerin Timo Soinin kanssa. Soinille kuulemma ehdotettiin, että Suomi tuomitsisi Intian rikokset Kashmirissa.

Aivan erityisen kiihottavan uutisoinnista teki se, että Timo Soini oli jo kesäkuusta 2019 lähtien – kun Antti Rinteen hallitus aloitti – ollut työtön mies.

Marraskuussa 2019 Radio Pakistan oli taas vainussa: Suomen ulkoministeri oli viimein herännyt myös toimimaan!

Ukko ministeriössä oli vain vaihtunut. Nyt tehtävässä oli joku Pekka Haavisto, joka ehdotti Intiaa päästämään YK-tarkkailijoita ”miehitettyyn Kashmiriin”. Miehitetty Kashmir on Pakistanin termi Intian puoleiselle Kashmirille.

Yhden yllätyspaukunkin Radio Pakistan oli poiminut Suomesta uutisvirtaansa. Toukokuussa 2019 se kertoi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan yhden kananmunan syöminen päivässä ei lisää aivoinfarktin riskiä.

Uutinen oli toki lyhyt. Kolme lausetta.Tommi Nieminen

Seuraa uutisia tästä aiheesta