Kanojen herra - Sunnuntai | HS.fi
Sunnuntai

Kanojen herra

HS:n sunnuntaitoimitus tekee hajahuomioita viikon varrelta.

Pete Buttigiegin nimessä on sanoma. Kuva: Kuvankäsittely: Lilli Korhonen / HS

Julkaistu: 9.2. 2:00

Näyttävän sekoilun päätteeksi Yhdysvaltain demokraattipuolueen esivaalin Iowassa voitti täpärästi South Bendin kaupungin entinen pormestari Pete Buttigieg. Päällimmäisiä kysymyksiä oli: miten Buttigieg lausutaan?

Ehdokas itse neuvoo ääntämään näin: Boot-edge-edge, suomalaisittain suurin piirtein Buut-edž-edž.

Siihen nähden, miten paljon nimeä on päivitelty, on yllättävää, miten vähälle huomiolle on jäänyt sen arabiankielinen alkuperä.

Buttigieg-nimen on kerrottu olevan peräisin Maltalta, jossa hänen isänsä syntyi. Siellä puhutaan varhaisesta arabian murteesta polveutuvaa kieltä, mikä juontaa juurensa muslimivalloitusten ajasta Välimerellä. Maltan kieltä kirjoitetaan latinalaisilla kirjaimilla, ja siinä on runsaasti lainasanoja esimerkiksi italiasta ja englannista.

Tarkkaan ottaen Buttigieg tulee arabian sanoista abu ja dajaj, isä ja kana. Tässä yhteydessä abu tosin tarkoittaa pikemminkin omistajaa, sanoo Helsingin yliopiston islamin ja arabian kielen yliopistonlehtori Sylvia Akar.

Matkan varrella abusta on pudonnut a pois, ja dajaj-sana on muuttanut muotoaan. Vaikka sitä ei heti tunnista samaksi sanaksi, äännettynä arabiankielinen yhteys käy selvemmin ilmi. Maltalainen lausumisohje olisi englanniksi kirjoitettuna jotakuinkin boot-ti-jeech eli suomalaisittain buutidžiitš.

Nimi viittaa joka tapauksessa kanojen omistajaan tai kanakauppiaaseen, alun perin kenties kantajansa ammattiin.

Buttigiegin kampanja on tehnyt hankalasta nimestä tunnusmerkin, mutta kanoja se ei ole ottanut käyttöön.

Kanoilla on oma historiansa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Vuonna 1992 Bill Clintonin tukijat ilmestyivät jättiläismäisiksi kanoiksi pukeutuneina George Bushin tilaisuuksiin. Chicken Georget pilkkasivat Bushia, koska tämä ei halunnut osallistua väittelyyn Clintonin kanssa.

Sen jälkeen kanoiksi pukeutunutta kampanjaväkeä on nähty useiden muidenkin ehdokkaiden vaalitilaisuuksissa. Kanaprotestit ovat olleet niin suosittuja, että vuonna 2010 Nevadan osavaltiossa kiellettiin kanaksi pukeutuminen äänestyspaikkojen läheisyydessä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta