Miksi poliitikot ja virkamiehet pukeutuvat samoihin Marimekkoihin? - Sunnuntai | HS.fi
Sunnuntai

Miksi poliitikot ja virkamiehet pukeutuvat samoihin Marimekkoihin?

Identtisten asujen vaara leijuu paitsi suorissa televisiolähetyksissä myös ministeriöiden ja eduskunnan käytävillä.

Hallituksen maripaitoja. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva, Vesa Moilanen / Lehtikuva & John Thys / AFP

Julkaistu: 9.2. 2:00, Päivitetty 9.2. 11:14

Palstalla HS:n sunnuntaitoimitus tekee hajahuomioita viikon varrelta.

Suomessa ei juuri käydä keskustelua poliitikkojen pukeutumisesta. Hyvä niin. Parempi kiinnittää huomio siihen, mitä ministeriaitiossa sanotaan.

Yksi suomalainen omintakeisuus ansaitsee silti huomion. Yli puoluerajojen ministerien ja kansanedustajien keskuudessa vallitsee häkellyttävä yhdennäköisyys. Eikä kyse ole nyt huonosti istuvista puvunhousuista tai violeteista kravateista – vaan siitä, että naiset pukeutuvat marimekkoihin.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) on yksi innokkaimmista marikuosien käyttäjistä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoi perhevapaauudistuksen linjauksista syyskuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

”Minä olen pukeutunut Marimekkoon aina”, selittää Pekonen sähköpostitse. ”Edelleen pukeudun, sillä vaatteet ovat ajattomia ja useat mallit sopivat minulle.”

Pekosella on useita täsmälleen samanlaisia mekkoja ainakin Anu Vehviläisen (kesk) ja Paula Risikon (kok) kanssa. Joskus he ovat huomanneet tulleensa tilaisuuteen sama asu yllä.

Duplikaattien vaara leijuu paitsi suorissa televisiolähetyksissä myös ministeriöiden ja eduskunnan käytävillä. Virkamiehetkin rakastavat Marimekkoja.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski omistaa parikymmentä Marimekko-asua. Hän kertoo kokeilleensa joidenkin kollegoiden kanssa vuoroviikkoja.

”Valtiovarainministeriön apulaisbudjettipäällikkö Annika Klimenkon kanssa ollaan sovittu, että talpo-päivinä (talouspoliittinen ministerivaliokunta) ei kumpikaan laita päälleen Taivaankukat-mekkoa.”

Viime hallitusneuvotteluissa väännettiin vitsiä siitä, kuinka monta Katleija-kuosia Säätytalolle oli lehahtanut.

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai ja pääministeri Antti Rinne (sd) pitivät tiedotustilaisuuden Googlen investoinnista Suomeen syyskuussa. Vasemmalla valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski. Kuva: Sami Kero / HS

Tällä hallituskaudella poliittista marimekkoilmiötä on erityisen otollista seurata.

Kuluneella viikolla sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) yllä nähtiin uusi Talkoot-kuosinen silkkipaita. Samaan aikaan komissaari Jutta Urpilainen edusti Brysselissä kokopitkässä punaisessa Unikko-leningissä. Pari viikkoa sitten valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) oli Brysselissä keltaisessa Jokapoika-paidassa.

Ja ymmärtäähän sen.

Poliitikoilla on kiire. Sama asu kelpaa kokkareille ja yöpaidaksi, jos se on Marimekkoa. Aina voi myös todeta, että tässä sitä viedään Suomi-kuvaa maailmalle.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotustilaisuudessa hallituksen ilmastokokouksen jälkeen maanantaina. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) keskusteli Britannian sisäministerin Sajid Javidin kanssa Ecofinin-kokouksessa Brysselissä tammikuun lopussa. Kuva: John Thys / AFP

Aino-Kaisa Pekonen on pitänyt marimekkoja ”aina”. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva