Antti Häkkänen ei ole vahvistanut lähtöään kokoomuksen puheenjohtajakisaan – mutta yksi asia saattaa paljastaa hänen aikeensa: puhenopeus - Sunnuntai | HS.fi
Sunnuntai

Antti Häkkänen ei ole vahvistanut lähtöään kokoomuksen puheenjohtajakisaan – mutta yksi asia saattaa paljastaa hänen aikeensa: puhenopeus

HS:n sunnuntaitoimitus tekee hajahuomioita viikon varrelta.

Ant-ti Häk-kä-nen.

Ant-ti Häk-kä-nen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 16.2. 2:00

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen on antanut viime aikoina ahkerasti lausuntoja.

Häkkänen vaati ikuista elinkautista tuomiota vakavista terroristirikoksista. Häkkänen haukkui vihreiden poliittiset virkanimitykset härskeiksi. Häkkänen tylytti keskustaa vihervasemmiston kelkkaan lähtemisestä.

Aktivoitumisen on tulkittu tarkoittavan sitä, että Häkkänen kaavailee kokoomuksen istuvan puheenjohtajan Petteri Orpon haastamista kesäkuun puolue­kokouksessa. Häkkänen ei ole kuitenkaan suostunut vahvistamaan haastoaikeitaan.

Siksi tilannetta onkin syytä tarkastella tieteellisin keinoin.

Jostain syystä kokoomuksen puheenjohtajilla on usein ollut tapana hidastaa puherytmiään ja madaltaa ääntään. Mitä enemmän valtaa, sitä pidemmät sananvälit. Niin teki aikoinaan Jyrki Katainen. Ja puhetahtiaan hidasti jossain vaiheessa myös Alexander Stubb.

On aika ottaa Häkkäsen puheet logo­pediseen tarkasteluun.

Häkkänen nousi eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa. Syyskuun lopussa 2015 hän kysyi täysistunnossa hallitukselta kuntataloudesta. Häkkäsen minuutin puheenvuorossa oli 123 sanaa. Lokakuun alussa Häkkänen kysyi maahanmuuttajien työllistymisestä. Hän sai minuuttiin mahtumaan 139 sanaa. Joulukuussa pidetyssä puheenvuorossa sanoja oli minuutissa peräti 141.

Ja miltä tilanne näyttää nyt?

12. joulukuuta 2019 Häkkänen puhui täysistunnossa al-Holin leiriltä palautettavista suomalaisista. Sanoja oli minuutissa vain 100. Marraskuun lopussa 2019 Häkkänen kysyi työmarkkinatilanteesta. Sanoja oli 107. Syyskuussa 2019 Häkkänen kysyi turvapaikanhakijoiden palautus­sopimuksista. Sanoja hän käytti 73.

Tutkimuksen tulos on selvä. Häkkäsen puheen rytmi on viidessä vuodessa hidastunut selvästi – tai siis hi-das-tu-nut.

Petteri Orpo ei välttämättä ole vielä sisäistänyt asemaansa uhkaavaa haastajaa. Tämän viikon keskiviikkona Orpo käytti hoitajamitoitusta koskevassa puheenvuorossaan peräti 144 sanaa.