Lukijan havainto: Maski voi tehdä miehille hyvää, sen takaa on helpompi avautua - Sunnuntai | HS.fi
Sunnuntai|Yksin kotona

Lukijan havainto: Maski voi tehdä miehille hyvää, sen takaa on helpompi avautua

Mieslukija huomasi, että puhuu äidilleen ihan toisella tavalla hengityssuojaimen takaa.

Julkaistu: 18.5. 2:00, Päivitetty 18.5. 6:35

Näin kotikulmilla arkikoomisen pariskunnan, vähän kuin jostain Matti Ijäksen elokuvasta. Nainen käveli kolme metriä miehen edellä, työnsi pyörää ja pajatti suureen ääneen, parjasi miestä. Mies kulki perässä kuin piesty koira, pipo syvällä, ryhti pudonneena – ja hengitysmaski naamalla.

Nainen parjasi miestä siitä, miten hirveän noloa on, kun tuollaista typerää maskia pitää mies. Kyllä, kaikesta voi tulla sanomista.

Lauantaina The Guardian -lehdessä kirjoitettiin, että miehet käyttävät vähemmän maskeja kuin naiset. Amerikkalaiset miehet olivat kyselyssä sanoneet, että maskin käyttö on hävettävää, heikkouden merkki ja ettei se nyt vain ole coolia.

Koronaan kuolee enemmän miehiä kuin naisia. Se voi johtua biologiasta – tai ehkä juuri siitä, että miehet eivät suojaudu. The Guardianissa Arwa Mahdawi kirjoittaa, että tämä on taas hyvä esimerkki siitä, miten toksinen maskuliinisuus tappaa.

Mitä suomalainen mies sitten maskeista ajattelee? Minulla on siitä sisäpiirin tietoa.

Lukija kertoi kirjeessä, miten maskin käyttö on muuttanut hänen käytöstään. Hän ei halua nimeään julki, mutta jakaa mielellään kokemuksensa muillekin.

”Kietaisen taas huomenna maskin naamalleni ja soitan kauppakassien kanssa ysikymppisen äitini ovikelloa. Jännittävää nähdä, miten tällä kertaa avaudun.”

Hän on maskin kanssa kuin uusi ihminen.

”Maskin avulla olen saanut käyttöön sen puolen itsestäni, jota muut ovat ennen voineet vain arvailla. Ilman kasvojen ilmeitä innostuin viimeksi kehumaan ja kiittämään äitiä siten, että hänen silmänsä kostuivat.”

Äitikin oli huomannut muutoksen.

”Tilanne häkellytti molempia, mutta minä olin suojassa. Mitä lienee äiti ajatellut, tuumin myöhemmin.”

Miestä ei nolottanut. Ehei, hän pohti, voisiko tätä yllättävää muutosta kenties tietoisesti ruokkia ja käyttää hyväksi. Sehän voisi edistää äidin ja pojan suhdetta.

”Tohtisinko kokeilla seuraavaksi keskustelua edesmenneestä isästäni? Sitä ennen pitää tarjota äidillekin maskia, niin tietyt synnyt ja syvät saattavat alkaa purkautua”, hän kirjoitti.

Maskista voisi tosiaan olla hyötyä kaikille sukupuolille. Ei naisestakaan ole helppoa avautua, varsinkaan miehille tai omille lapsille. Suomessa on varmasti paljon ikääntyneitä naisia, jotka ovat oppineet nielemään tunteensa ja työntämään vanhat asiat syrjään.

Tämä mies arvelee kuitenkin, että maskin vaikutus on huomattava juuri miehillä. ”Uskoisin, etten ole ainoa mies, joka on aiemmin muuttunut sosiaalisemmaksi vain joulupukin naamarin takana. Olisiko maski – ellei uusi normaali – niin ainakin mahdollisuus?”

Ties mitä tästä voisi seurata. Jos maskilla on hyviä vaikutuksia äidin kotiovella, miksei muuallakin. ”Voisiko sen käyttö tukea virallisempiakin keskusteluja? Rippituolissahan maskia tavallaan hyödynnetään.”

Riemastuin lukijan ajatuksista jo siksi, että ne olivat niin myönteisiä tunteita täynnä. Maskit herättävät helposti aggressioita puolesta ja vastaan.

Joillekin on kyse valtiosta, hierarkiasta, säännöistä. Yksi tykkää kapinoida, toinen kytätä ja käskeä muita.

Joillekin kyse on biologiasta, kehosta, hengityksestä: kulkeeko hengitys ja mitä sen mukana kulkee? Yksi tuttu mies ei halua käyttää maskia, muttei myöskään pyöräilykypärää tai kravattia. Ne kaikki ahdistavat.

Lukijani kirje edustaa virkistävää, vaihtoehtoista ajattelua, jonkinlaista vapautuksen koronalogiaa. Sääntöjen ja rajoitusten sisältä voi löytää myös uudenlaista vapautta.

Anna-Stina Nykänen kirjoittaa Yksin kotona -kolumneja etätyönä kotonaan Töölössä. Hän liikkuu vilkkaasti verkossa, seurustelee somessa ja piipahtaa harkiten ulkona.

Luetuimmat - Sunnuntai

Luitko jo nämä?