Voiko perikunta lahjoittaa saamansa asunnon? - Sunnuntai | HS.fi
Sunnuntai|Torsti tietää

Voiko perikunta lahjoittaa saamansa asunnon?

Julkaistu: 24.5. 2:00, Päivitetty 24.5. 14:50

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Menemme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

 

Minulla on veneessäni hätärakettien sijasta valopistooli, jolla ammutaan laskuvarjopanoksia hätätilanteessa. Valopistooli vaatii aseen hallussapitoluvan. En kuitenkaan ole löytänyt laista mainintaa sen säilyttämisestä, eli pitäisikö valopistooli veneessä säilyttää asekaapissa? Sehän olisi hiukan hassua, sillä se pitää saada käyttöön mahdollisimman helposti ja nopeasti, kun sitä tarvitaan, eikä veneeseen sopivia asekaappeja taida olla markkinoillakaan.

– Lainkuuliainen veneilijä

Hyvä Lainkuuliainen veneilijä, hatunnosto vastuullisuudestasi! Tiedustelin asiaa poliisin asevalvonnasta. Ylikonstaapeli Ilari Vilén kertoi, että kaikki ampuma-aselain tarkoittamat aseet täytyy säilyttää luvanhaltijan asunnossa tai muussa paikassa, jossa hän oleskelee. Veneessä pitäisi siis asua, jotta valopistoolia voisi siellä säilyttää, ja silloinkin sen pitäisi olla lukkojen takana.

”Jos ase halutaan säilyttää veneessä, niin silloin tuo säilytystila tulee hyväksyttää poliisilla”, Vilén sanoo. ”Vene voi rakenteellisesti olla hankala murtovarman säilytyksen suhteen, mutta sekin on muutettavissa hyväksyttäväksi tilaksi.”

Tuollainen hyväksyntä maksaa 90 euroa. Vilén kuitenkin suosittelee, että koska ase on melko pieni, helpointa ja järkevintä on vain ottaa se mukaan veneeltä lähtiessä ja säilyttää sitä muualla.

Veljeni kuoli reilu vuosi sitten. Kuulun perikuntaan. Vainajalta jäi asunto-osake. Olemme nyt vuoden verran yrittäneet myydä osaketta, vaikka minkä suuruisella hinnalla, mutta halukkaita ostajia ei ole ilmaantunut. Perikunta ei pysty kohtapuolin maksamaan enää noin 250 euron suuruista kuukausittaista yhtiövastiketta. Asunnon vuokraaminen ei meistä tunnu mielekkäältä, vaan haluaisimme päästä siitä kokonaan eroon. Kysynkin nyt, voisimmeko lahjoittaa kyseisen asunto-osakkeen jollekin ja ihan ilmaiseksi? Lahjoituksen vastaanottajaksi mielestämme voisi tulla kyseinen asunto-osakeyhtiö, kunta tai valtio.

– Huolestunut perillinen

Asunto-osakkeen voi toki lahjoittaa eteenpäin, jos kuolinpesän kaikki osakkaat ovat asiasta samaa mieltä. Lahjoituksesta ei tule teille verokustannuksia, sillä tavallisesti lahjan saaja maksaa lahjaveron. Se pitää maksaa, jos lahjansaajan saaman lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän. Jos asunnon antaa ilmaisesti, silloin hinta arvioidaan alueen hintatason perusteella.

Johtava verojuristi Juha Koponen Veronmaksajain keskusliitosta kuitenkin muistutti, ettei lahjaa ole pakko ottaa vastaan. Hän kehotti miettimään saajaksi sellaisia tahoja, joiden ei tarvitse maksaa lahjaveroa. Tällaisia ovat esimerkiksi kunnat, valtio, seurakunnat ja erilaiset yleishyödylliset yhdistykset. Asunto-osakeyhtiö joutuisi lahjaveron maksamaan.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, oletteko jo maksaneet perintöveron tai joutuneet sitä ylipäänsä maksamaan. Koponen muistuttaa, että vaikka asunnon antaisi eteenpäin, perintövero pitää silti maksaa. Toisaalta jos olette saaneet perintöveropäätökset, yksi vaihtoehto on hakea muutosta perintöveron arvoon, mikäli se on arvioitu alun perin liian korkeaksi.

Miettikää vielä, haluatteko alentaa myyntihintaa tai vuokrata asunnon. Jos haluatte asunnon lahjoittaa, kannattaa ehkä aloittaa kysymällä asiasta seurakunnasta tai sellaisilta yhdistyksiltä, joilla on tukiasuntoja.

Tarkistaako kukaan huoltovarmuusvaraston materiaaleja? Mihin ne ”kohta” vanhenevat tavarat toimitetaan, jos ei tule mitään katastrofia, eli miten varmistetaan, että tavara kiertää? Kai joku systeemi täytyy olla, eikö esimerkiksi viljasta ole olemassa varmuusvarastoja?

– Hilkka Kajaanista

Kun varmuusvarastoista puhutaan, tapaan ainakin itse kuvitella aavemaisen kallioholvin, jossa pölyiset lääkepakkaukset, öljytynnyrit ja säilyketölkit vuodesta toiseen odottavat tulevia katastrofeja. Minulle on kuitenkin vakuutettu, ettei todellisuus vastaa mielikuviani. Sen sijaan varmuusvarastoinnissa on kyse melko vilkkaasta yhteistyöstä Huoltovarmuuskeskuksen ja eri alojen yritysten kanssa.

Huoltovarmuuskeskuksella ei ole omissa varastoissaan esimerkiksi viljaa, vaan viljan varastoinnista on tehty sopimuksia viljakaupan toimijoiden kanssa. Varastoitua viljaa säilytetään siis eri puolilla Suomea eri yritysten siiloissa, ja näin sitä on helppo kierrättää: varastoiva yritys voi myydä erän eteenpäin ennen sen vanhenemista, ja ottaa tuoreempaa viljaa tilalle.

Myös keskuksen omissa varastoissa säilytettävät tavarat ja jopa öljy ja maakaasu kiertävät varastosta markkinoille ja markkinoilta varastoon, jotta vanheneva tavara ei unohtuisi hyllyille pölyttymään.

Luetuimmat - Sunnuntai

Luitko jo nämä?