Havaiji- paidan uusi nousu - Sunnuntai | HS.fi
Sunnuntai

Havaiji- paidan uusi nousu

HS:n sunnuntaitoimitus tekee hajahuomioita viikon varrelta

Kukkakuvio on Havaiji-paidan klassikko.

Julkaistu: 31.5. 2:00

Havaiji-paita, lomai­levien setämiesten klassikko, teki keväällä 2020 taas yhden paluun. Tämänkertainen paluu on mahdollisesti erikoisin toistaiseksi nähdyistä.

Tällä kertaa se liittyy Yhdysvaltojen militantin äärioikeiston ja salaliittoteoreetikkojen aktivoitumiseen.

Koronakeväänä eri puolilla Yhdysvaltoja on ollut mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan. Osin ne ovat syntyneet presidentti Donald Trumpin vaatimuksista, että kansalaisten täytyy ”vapauttaa” osavaltionsa. Toisin sanoen uhmata osavaltioiden koronarajoituksia.

Kaikkein huurupäisin ja aseistetuin osa mielenosoittajia on pukeutunut havaiji-paitaan ja kutsuu itseään boogaloo-pojiksi. Se johtuu taas hyvin monimutkaisesta kuviosta, äärioikeiston suosimien verkkokeskustelupalstojen meemeistä. Käydäänpä homma pähkinänkuoressa:

Vuonna 1984 julkaistiin elokuva Breakin’ 2: Electric Boogaloo. Siitä syntyi tiettyjen piirien kulttielokuva, pääasiassa siksi, että elokuva oli käsittämättömän huono. Verkkomeemeissä tämä katutanssielokuva sekoittui lopulta erikoisella tavalla äärioikeistopiirien salaliittoteorioihin sekä fantasioihin Yhdysvaltojen uudesta sisällissodasta.

Boogaloolla alettiin piireissä tarkoittaa valkoisten miesten sotaa sekä hallintoa että muita etnisiä ryhmiä vastaan. Selvä homma. Entä se havaiji-paita?

Boogaloosta kehittyi äärioikeiston verkkokeskusteluissa termi big luau, joka viittaa havaijilaiseen perinneruokaan. Näin lopulta päästiin havaiji-paitaan, joka otettiin sisällissodanlietsojien univormuksi.

Tämä vain tiedoksenne, jos ihmettelette, miksi eksentrinen Seppo-eno on kaivanut havaiji-paitansa vaatekaapista.

Luetuimmat - Sunnuntai

Luitko jo nämä?