Kalifornia opettaa - Sunnuntai | HS.fi

Kalifornia opettaa

Koronakevät auttoi oivaltamaan, että pandemiaparatiisi on suomalainen mökki korvessa ja telttapaikka erämaassa.

­

16.8. 2:00 | Päivitetty 16.8. 7:18

Jokainen ulko-oven avaus kerros­talossa oli stressi­hetki. Onhan maski mukana? Onko hissiin jäänyt leijumaan tartuttajan aerosoleja? Entä aula­tila ja sen jatkuva ateria­toimittajien, pakettien ja erilaisten palvelun­tarjoajien ihmis­virta?

Kalifornia sulki kansallis­puistonsa heti korona­kriisin alussa, eikä muita kuin välttämättömiä ajomatkoja suositeltu. Siinä sitten nökötettiin neljän seinän sisällä suurkaupungissa.

Myönnän käyneeni kevään aikana muutaman kerran metsäpoluilla salahalaamassa puita. Puistojen parkkipaikat olivat suljettuja ja pysäköinnin­valvojat kiersivät niitä ahkerasti. Piti ajaa asumalähiöön ja tallustella sieltä paikallisille poluille.

Jokamiehenoikeus on pohjoismainen hienous. Yhdysvalloissa luontoon saa mennä samoilemaan vain, jos se on erikseen sallittua. Mikäli eksyt yksityiselle maalle, rikot lakia, mutta saatat myös saada mojovat sakot ja kohdata maanomistajan pyssynpiipun.

Lapsia kävi Kaliforniassa erityinen surku. Koulut, leikkipuistot sekä liikuntapaikat suljettiin maaliskuussa ja rajattiin aidoilla sekä suojateipeillä. Ne ovat laajalti edelleen kiinni.

Yhdysvalloissa käydään nyt kiivasta keskustelua kouluista ja päiväkodeista. Taloutta ei saada käyntiin niin kauan, kun huoltajia tarvitaan kotona lapsia vahtimassa. Suuressa osassa osavaltioita on laitonta jättää alle 12-vuotias ilman valvontaa edes omaan pihapiiriin. Naisten urat uhkaavat jäädä katkolle.

Yhdysvallat on joutunut koronakriisissä katsomaan peiliin, eikä kuva ole kaunis. Ilmastonmuutos uhkaa, tuloerot ovat karanneet, ja kriisi korostaa kaikkia aiemmin esillä olleita epäkohtia rasismista poliisiväkivaltaan.

Koronan karkaamisen syitä Yhdysvalloissa voi hakea olemattomasta liittovaltiotason johtajuudesta, mutta myös sairaanhoidon onnettomasta tilasta, vähävaraisten ahtaista asuinoloista, kehnosta ruokavaliosta ja monista perussairauksista.

Koronakevät loi Yhdysvaltoihin uuden työntekijäluokan, jota kuvaamaan syntyi essential worker -käsite. He ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstöä: kokkeja, linja-autonkuljettajia, sairaanhoitajia. Heille on etätyö harvoin mahdollista ja siksi riski koronalle altistumisesta korkeampi.

Työpaikkansa säilyttäneet, etätyötä tekevät asiantuntijat nousivat pandemian yläluokaksi.

Teknologiamekka San Franciscossa oli yksi kahdeksasta vastaantulijasta koronakeväänä työtön. Murehdin, miten he pärjäävät, kun luvut ovat kertoneet jo vuosia, että kaupungin varakkain viisi prosenttia ansaitsee 700 000 euroa vuodessa, mutta alin 20 prosenttia saa selvitä 14 000 vuosittaisella eurolla.

Yhdysvalloissa terveydenhoito on ainutlaatuisesti sidottu työnantajaan yli puolella työntekijöistä. Kun menettää työn, samalla lähtee alta myös hoito.

Moni Yhdysvalloissa ei edes halua tietää mahdollisesta koronatartunnasta. Jokainen lääkärikäynti on karkaavien kustannusten riskipeliä. Sairauskulut ovat suurin henkilökohtaisten konkurssien syy.

Viranomaisista haluavat ainakin pysyä mahdollisimman kaukana ne 12–14 miljoonaa paperitonta, jotka muodostavat viisi prosenttia maan työvoimasta ja pyörittävät monia toimialoja logistiikasta maatalouteen.

Pohjoismaissa päästiin pitkille kesälomille juuri koronan lähtiessä laukalle. Yhdysvalloissa lomaa saa yleensä 10 päivää vuodessa.

Palkallinen sairausloma on puolella yhdysvaltalaisista, mikä tarkoittaa että töihin mennään kipeänäkin.

Eläkkeet maassa säästetään suurilta osin itse, ja säästöjä voi joutua käyttämään koronan kaltaisen kriisin yllättäessä. Kaupassa on helpompi hengittää, kun kassalla ei palvele selvästi eläkeiän ohittanut henkilö, jonka on pandemian keskellä pakko tehdä töitä selvitäkseen.

Kun varaa on vähän, pienikin virhe voi syöstä kirjaimellisesti kadulle. Siitä kertovat loputtomat telttaleirit Yhdysvaltojen kaupungeissa.

Pandemiamaailman onnekkaimpia kansoja voi etsiä Pohjolasta. Muille ovat ylellisyyttä pitkät lomat, kaikkien ulottuvilla oleva terveydenhoito ja turvaverkostot, jotka ottavat kiinni, kun voimat loppuvat.

Ylellisyyttä on myös asukasta kohden maailman huippua oleva vapaa-asuntojen määrä Suomessa. Pandemiaparatiisi on mökki korvessa ja jokamiehenoikeuksien mahdollistama telttapaikka erämaassa.

Suomen kaltaisella koulutetulla, tasa-arvoisella, teknologisesti edistyneellä ja vauraalla maalla jos millä on hyvät edellytykset saada pandemia kuriin.

Koronavirus leviää puhumalla, joten jopa se on eduksi, että me suomalaiset olemme tuppisuita.

Suurin riskimme on jahkailu, omahyväisyys ja nöyryyden puute. Se vie viruksen toiseen aaltoon samaan tapaan kuin kansallisaarre Nokia aikoinaan ajettiin romahdukseen.

Onneksi maali on selkeä. Elämässä on tärkeätä lopulta vain terveys, läheiset ja turvallinen toimeentulo, kuten suomalainen onnellisuustutkimus tietää kertoa. Kohtuullinen, tasainen elämä ilman liian suuria huolia riittää.

Sellainen on pandemiamaailman mittakaavassa ylellisyyttä.

Päästyäni vihdoin kesämökille Suomeen, avasin ikkunat. Herätessäni vetäisin keuhkot täyteen raikasta koronavapaata ilmaa, demokratiaa ja hyvinvointia.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai