Jussi sanoi todella hyvin - Sunnuntai | HS.fi

Jussi sanoi todella hyvin

Vielä ei ole keksitty luontevaa tapaa, miten keski-ikäinen mies voisi olla jyrkästi ja sarkastisesti eri mieltä häntä hetki sitten kehuneen nuoren naisen kanssa, kirjoittaa kolumnissaan Jari Tervo.

18.10. 2:00 | Päivitetty 18.10. 9:41

Viime keskiviikon A-studiossa pääministeri Sanna Marin (sd) oli paha poliisi ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) hyvä poliisi. Marin kiukutteli puheenjohtaja Petteri Orpolle (kok) maskiasioista, kun taas Saarikko jatkoi linjaansa: puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps) kesyttämistä mairittelemalla.

Saarikko herätti jo perhe- ja peruspalveluministerinä huomiota eduskunnan kyselytunnilla. Myös kummallisia kysyviä kansanedustajia Saarikko jaksoi kiittää tärkeän asian esille ottamisesta. Hän sai kiitoksensa kuulostamaan vilpittömiltä, vaikka niitten määrän vuoksi niitä saattoi pitää myös refleksinä.

Tämän viikon A-studiossa Saarikko kiitti kahteen kertaan Halla-ahoa: ”Tartuntatautilaki auttaa siihen Jussin hyvin kuvailemaan pitkähköön tilanteeseen.” Myös itsestäänselvyydestä Saarikko muisti kehua Halla-ahoa: ”Siitä olen kanssasi Jussi samaa mieltä, että viime kädessä eduskunta ja maan hallitus kantaa yleisen vastuun Suomen tilanteesta.”

Runsas kuukausi sitten Saarikko vieraili samassa ohjelmassa samalla asialla: ”Jussi sanoi todella hyvin siitä, että vain jos luodaan vaurautta, on jotakin jaettavaa. Tilannekuva on minulla hyvin samanlainen.”

Saarikko edustaa siis keskustaa, hallituspuoluetta, ja Halla-aho perussuomalaisia, oppositiopuoluetta. Suomalaisessa politiikassa kiitokset ulotetaan lähes aina vain oman puolueen jäseniin. Joskus harvoin myös jonkin toisen hallituspuolueen jäseniin, jos oma puolue on hallituksessa. Mutta ei koskaan opposition edustajiin.

Miksi Saarikko toimii näin? Onko hän vain niin sydämellinen ihminen, että hän puhkeaa ylistyksiin lähimmäisen kohdatessaan? Vai petaako hän ensi vaalien jälkeistä yhteistyötä demarien sijaan perussuomalaisten kanssa? Saarikko on sanonut, että perussuomalaiset kelpaavat kyllä hänen johtamalleen keskustalle hallituskumppaniksi.

Tuskinpa Saarikko vielä petaa. Ennen seuraavia eduskuntavaaleja pitäisi vielä käydä kuntavaalit, joissa keskusta ja perussuomalaiset houkuttelevat samoja äänestäjiä. Saarikko vain hyödyntää televisiokeskusteluissa asetelmaa, jossa ystävällisen ja valoisan maineen saanut 36-vuotias naispoliitikko kohtaa 49-vuotiaan penseähkön ja ilkeähkön maineessa olevan miespoliitikon. Saarikko kerää aseet Halla-ahon käsistä.

Politiikan pelikirja tuntee monta keskustelutapaa. Vielä ei ole keksitty luontevaa tapaa, miten keski-ikäinen mies voisi olla jyrkästi ja sarkastisesti eri mieltä häntä hetki sitten kehuneen nuoren naisen kanssa ja silti saavuttaa katsojien suosion.

Miespoliitikot muistavat tarkkaan, että nuori naisministeri voi luonnehtia keski-ikäisen miespoliitikon mielipidettä paskapuheeksi ja selvitä siitä – tahallinen sanaleikki – puhtain paperein. Nykyisessä keskustelukulttuurissa en suosittele päinvastaisen yrittämistä. Somessa syyttäjän, tuomarin ja teloittajan toimet on yhdistetty ajan säästämiseksi.

Television keskusteluohjelmissa vain sinutellaan. Teitittely on kielellistä rikkautta, mutta se on syrjäytetty elitistisenä. Tämä tuo oman säväyksensä Saarikon puhetapaan. Kun hän ei kiitä puheenjohtaja Halla-ahoa, vaan etunimittelee tätä, hän saa kiitokseensa kouluisia sävyjä ikään kuin hän kehuskelisi etupulpetin Jussia, 7v:

”Jussi on tuonut opettajalle jälleen hienon omenan.”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Sunnuntai